Visa studentum.se som: Mobil

Systemtekniker spårfordon

Västerås Yrkeshögskola
Sammanfattning
Yh-utbildning
Västerås
2 år
Heltid
CSN-berättigad
Startdatum: 2021-08-23 - Västerås

Systemtekniker spårfordon

För dig som är intresserad av underhåll och felsökning på spårbundna fordon.

Utbildningen är 2-årig och bedrivs på heltid (ej distans)
22 veckor LIA (Lärande i arbete)

Som systemtekniker av spårbundna fordon arbetar du med felsökning och underhåll på spårbundna fordon. Detta inom högteknologiska områden som mekanik, datateknik, automation och elektronik. Framtidsbranschen tåg och järnväg erbjuder ett varierande och utvecklande arbete.

Utbildningen passar dig som vill arbeta med felsökning och underhåll av spårburna fordon, inom områden som mekanik, datateknik, automation och elektronik. Som systemtekniker genomför du bedömningar av det trafiksäkerhetsmässiga tillståndet hos fordonet och en viktig del i arbetet är även att planera och organisera arbetsplatsen så att arbetet uppfyller säkerhets- och arbetsmiljökraven på ett betryggande sätt.

Ett spårbundet fordon är idag ett högteknologiskt system. Ombord på själva fordonet finns ett stort antal datorer som reglerar allt från motorer, luftkonditionering, kommunikation med signalsystemet och kommunikation mellan vagnarna. Tekniken är varierande och arbetet utvecklande, det finns många områden att specialisera sig inom. Utbildningen gör att du får en bredd som även går att använda inom andra branscher och förbereder dig för ett utvecklande jobb.

För mer information om Systemtekniker spårfordon, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Grundläggande behörighet
Gymnasieexamen eller motsvarande.

Särskild behörighet
Engelska 5
Svenska 2/Svenska som andra språk 2


Reell kompetens

Om du inte uppfyller de formella behörighetskraven som anges under grundläggande behörighet eller särskild behörighet finns en möjlighet att bli antagen till utbildningen via reell kompetens. Detta innebär att du kan ansöka om att få din reella kompetens prövad. Reell kompetens är de faktiska kunskaper, färdigheter och förmågor du har, oavsett hur du har tillägnat dig dem. För att visa på din samlade kompetens behöver du skicka med handlingar som styrker detta. Exempel på handlingar kan vara arbetsprover, intyg eller referenser från anställningar, studier på olika nivåer, föreningsliv eller andra aktiviteter som visar på dina förmågor.


Urval

Ett urval kommer att baseras på de behöriga sökandes meritvärden. För att alla behöriga sökande ska kunna delta i samma urval kommer samtliga sökandes meriter att poängsättas. Sökande med gymnasiebetyg får ett jämförelsetal baserat på slutbetygets meritvärde. Sökande med omdöme från folkhögskola bedöms och får ett jämförelsetal som baseras på ett studieomdöme. För sökande som åberopar reell kompetens sker en individuell bedömning och även dessa tilldelas ett jämförelsetal. När alla behöriga är bedömda utifrån sina meriter och erhållit ett jämförelsetal kan den slutgiltiga rangordningen ske.

Lärande i arbete

Lärande i arbetet (LIA)

På yrkeshögskolan varvas teori med praktik, detta innebär att en del av din utbildning är förlagd på en arbetsplats. Utbildningarna är skräddarsydda i nära samarbete med arbetsgivarna och teori varvas med praktik ute på en eller flera arbetsplatser. Det kallas för Lärande i arbete (LIA).

På din LIA-arbetsplats utbildas du i skarpt läge. Under handledning får du vidareutveckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö. Du får arbetslivserfarenhet och känna på din kommande yrkesroll redan under studietiden. Du knyter kontakter på arbetsmarknaden som ofta leder till jobb direkt efter utbildningen.

Hur stor del av utbildningen som består av LIA skiljer sig mellan utbildningarna. Läs mer under respektive utbildning för information om antalet LIA-veckor.

Din LIA-plats söker du som studerande själv utifrån kursplan och dina egna önskemål om framtida karriär. Genom hela processen har du stöd och coachning från skolan. Du får även utbildning i metoder och verktyg som gör att du kan söka din LIA-plats på ett professionellt sätt.

Lärande i arbete 1 - 9 veckor

Lärande i arbete 2 - 11 veckor

Efter examen

Efter examen kan du söka arbete som

 • Systemtekniker spårfordon
 • Depåtekniker
 • Reparatör
 • Service- och underhållstekniker
 • Tågtekniker
 • Provare

Kursinnehåll

Kurser

 • Introduktion av spårbranschen
 • Mekaniska system
 • Praktisk el och elektronik
 • Elektriska system
 • Praktisk el och elektronik forts.
 • Underhållsteknik
 • Hantverk, verktyg och maskiner
 • Säkerhetssystem
 • Lärande i arbete 1
 • Mätteknik
 • Kvalitet och processoptimering
 • Yttremiljö och arbetsmiljö
 • Projektarbete
 • Lärande i arbete 2
 • Examensarbete

Kostnader

Utbildningen till Systemtekniker spårfordon är kostnadsfri och berättigar till studiemedel hos CSN.

Västerås Yrkeshögskola

Västerås Yrkeshögskola

YH-utbildningar är ett alternativ till universitet och högskola i nära samverkan med näringslivet. Att studera på en Yrkeshögskola ger stora fördelar för både studerande och företag. YH-utbildningar ger förutsättningar för den studerande till att komma ut i näringslivet för att...


Läs mer om Västerås Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Systemtekniker spårfordon

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Västerås Yrkeshögskola

Hydrovägen 3
721 36 Västerås


Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(4,5)
Baseras på 2 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Systemtekniker spårfordon från Västerås Yrkeshögskola, fyll i följande uppgifter:

Du kanske också är intresserad av: