Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

Så blir du spårsvetsare

Vill du arbeta inom järnvägsbranschen? Då kan spårsvetsare vara ett yrke för dig! Läs mer om spårsvetsarens arbetsuppgifter, vad du behöver för utbildning och lön här!

Hur blir du spårsvetsare?

Om du har gått industritekniska programmet inriktning svetsteknik eller bygg- och anläggningsprogrammet under gymnasiet har du den behörighet som krävs för att studera vidare till spårsvetsare.  

Spårsvetsare är en YH-utbildning på 1,5 år som ger dig praktisk och teoretisk kunskap inom spårsvetsaryrket. I utbildningen ingår även en praktik (LIA, Lärande i arbete) där du får möjlighet att testa på dina kunskaper i praktiken.  

MEDICINSKA KRAV 

För en anställning till spårsvetsare behöver man bli godkänd på de medicinska krav som ställs för alla som arbetar i järnvägens säkerhetstjänst. Spårsvetsare får inte ha några allvarliga sjukdomar som leder till att man tappar medvetande eller uppmärksamhet. B-körkort är också ett anställningskrav.  

Hitta utbildning till spårsvetsare här 

Vad gör en spårsvetsare?

En spårsvetsare arbetar med underhåll, felavhjälpning och nybyggnation av järnvägsspår. Andra arbetsuppgifter som ingår är växelbyten, räls- och slipersbyten liksom akuta åtgärder av rälsbrott på vintern och solkurvor på sommaren.

Som spårsvetsare fogar man samman och reparerar avancerat stål. Därför är kraven på kvalitet och utförande väldigt höga. Den tunga trafik järnvägsspåren belastas av ställer höga krav på spårets uppbyggnad, komponenter och underhåll. 

Framtidsutsikter för en spårsvetsare

Det är idag brist på välutbildade spårsvetsare och det finns därför många olika jobb att välja mellan. Vill du ha ett ansvarsfullt och fritt jobb där du får arbeta praktiskt utomhus och bidra till en miljövänligare värld? Då är spårsvetsaryrket något för dig!

Källa: Arbetsförmedlingen, järnvägsjobb.se


Förmågor & kompetenser som är bra att ha för en spårsvetsare

⏱️ Stresstålighet

Du arbetar ofta under stor tidspress för att tågtrafiken ska kunna rulla på och inte stoppas upp i onödan. 

✔️ Kvalitetsinriktad

Det är särskilt viktigt att producera produkter som håller god kvalitet. 

🦺 Säkerhetsfokuserad

Du ska ha en förmåga att kunna förutspå risker i arbetet. 

📑 Förmåga att följa regler

Du ska kunna följa instruktioner och läsa och förstå ritningar.


Lönestatistik för spårsvetsare

31 600 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2022


Järnvägsjobb drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS, som är järnvägsbranschens gemensamma arena för samarbete kring för utbildningar och attraktivitet. JBS jobbar för att järnvägsbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar.

Järvägsjobb


Tillbaka till Järnvägsjobb


Annonser