Yrkesutbildning
Inga recensioner än

Järnvägsingenjör

Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
31 augusti, 2023 se detaljer
marker
Öppen för sen anmälan / har restplatser
Öppen för sen anmälan / har restplatser
Utbildningsform
Distans
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
31 augusti, 2023 se detaljer
marker
Öppen för sen anmälan / har restplatser
Öppen för sen anmälan / har restplatser
Utbildningsform
Distans
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

31 augusti, 2023

 • Distans
 • Distans

Om utbildningen

Kreativ arbetsledare

Utbildningen Järnvägsingenjör är på distans och riktar sig till dig som bor allt mellan Kiruna, Ludvika eller Smygehuk, eller där järnvägen är en stor del av din hemort. Det enda du behöver är en dator, en bra uppkoppling och ett stort intresse.

Järnvägsbranschen skriker efter fler medarbetare. Det byggs många nya stambanor och de gamla ska underhållas. Det är därför lätt att få jobb som järnvägsingenjör och framtiden ser väldigt ljus ut. Att det dessutom är ett kreativt och relativt fritt jobb är ju bara extra bonusar.

Eftertraktad yrkesroll

Det finns alldeles för få järnvägsingenjörer i Europa i dag och särskilt i Sverige. Det satsas även stora summor på järnvägen så behovet av utbildade järnvägsingenjörer är enormt. Arbetet är spännande och omväxlande, där du använder såväl teoretiska som praktiska färdigheter. En examen ger dig fantastiska möjligheter att välja var du vill jobba någonstans.

Vad lär man sig?

På YH-programmet Järnvägsingenjör får du lära dig saker som underhållsteknik, spårgeometri och tågdrift. Du lär dig även om järnvägens kraftförsörjning och elsystem. Du kommer lära dig att upprätta handlingar som innehåller ritningar och 3D-modeller för projektering samt tillämpa gällande regler och säkerhetsföreskrifter vid arbete i spårmiljö. Du kommer även att lära dig att samordna och arbetsleda teknisk personal. Samt massor av andra saker så klart.

En het bransch

Det är mycket som händer i järnvägsbranschen i Sverige de närmaste 20-30 åren. Bland annat ska man bygga Ostlänken, en höghastighetsjärnväg mellan Stockholm – Göteborg och Stockholm-Malmö som kommer kosta ca 350 miljarder. Sedan är det också stora investeringar när det gäller underhåll på gamla järnvägen. Trafikverket har tänkt investera ca 800 miljarder på infrastruktur de kommande åren. För att klara av dessa stora satsningar behövs det många fler medarbetare med järnvägskompetens. Många fler.

Praktikperioder

En tredjedel av tiden sitter du inte i skolbänken, istället praktiserar du på olika branschföretag. Du får en god inblick i yrkesrollen och möjlighet att knyta viktiga branschkontakter som leder till jobb efter examen. Några av dina blivande kollegor kommer du kanske möta redan i klassen.

Utbildningen är på distans

Utbildningen är på distans med cirka 4 fysiska träffar. Det går därför att ansöka till utbildningen oavsett var i Sverige du bor.

Nära samarbete med branschen

John Ericsson Institutet har ett tätt samarbete med några av branschens främsta föreläsare och lärare. Det sitter även flera välkända företag med i utbildningens ledningsgrupp.

Denna utbildning är framtagen i samarbete med bland annat AFRY, Broby Spår AB, MyVi AB, Rejlers Sverige AB, Licab AB, Ikonett AB, Crabat AB, SiO Signalteknik AB, Anker AB Spårteknik, RRC Rail AB, Scandinavian Track Group AB (STG), Ramböll, Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer (FSJ),Infraservicegroup, Sweco Sverige AB, Heab Entreprenad AB, Byggföretagen, BDX Rail, WSP Sverige AB, Alstom Sverige, Sveab Järnväg, Norconsult AB, Trafikverket.

Vi är en av få yrkeshögskolor som är kvalitetsauktoriserade. Vilket är en trygghet för dig som studerar här. Enligt uppgifter från YH-myndigheten har ungefär 9 av 10 ett kvalificerat jobb när de tar examen från en YH-utbildning.

YH-programmet Järnvägsingenjör är kostnadsfri

Det kostar inget att gå utbildningen men eventuella utgifter för läroböcker kan förekomma.  Utbildning berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN).

Alla studerande på våra utbildningar har tillgång till LinkedIn Learning, vilket ger ytterligare möjlighet till flexibel kompetensutveckling genom över 16 000 onlinekurser.

Några av yrkessrollerna som utbildningen leder till:

 • Projektör (BESTK)
 • Arbetsledare
 • Entreprenadingenjör
 • Projektingenjör
 • Uppdragsledare/projektledare
För mer information om Järnvägsingenjör, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Varför välja John Ericsson Institutet?

CSN-berättigad

Praktik/LIA

Auktoriserat utbildningsföretag

Så ansöker du

Behörig till utbildningen är den som har:

1. Grundläggande behörighet som är gemensam för alla yrkeshögskoleutbildningar.
2. Särskild behörighet, som är specifik för utbildningen.

Grundläggande behörighet

Behörig att antas till utbildningen är den som:

 • avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning (lägst betyget Godkänt i minst 2250 gymnasiepoäng),
 • har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven
  enligt punkt 1,
 • är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är
  behörig till motsvarande utbildning,
 • genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet
  eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar
  att tillgodogöra sig utbildningen.

Särskild behörighet för Fastighetsingenjör

 • Matematik 2, eller motsvarande dokumenterade kunskaper
 • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Saknar du full behörighet?

Om du inte uppfyller alla behörighetskraven kan du ansöka via något som kallas Reell kompetens eller Fri kvot.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Järnvägsingenjör

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

John Ericsson Institutet
Tulegatan 41
113 53 Stockholm

Marknadsledande på utbildningar inom fastighetsbranschen

Vill du ha en rolig studenttid och ett stimulerande jobb när du är klar? Välkommen till John Ericsson Institutet som är marknadsledande på yrkesutbildningar inom fastighetsbranschen. Hos oss hittar du skräddarsydda utbildningar för Fastighetsförvaltare, Fastighetsingenjörer samt Drift- och fastighetstekniker. Välj...

Läs mer om John Ericsson Institutet och visa alla utbildningar.

Highlights