Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)

Cybersäkerhet och nätverksadministration

Längd
3 år
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
2 september, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
3 år
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
2 september, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Videoreportage

Cybersäkerhet och nätverksadministration

Digitaliseringen har gjort oss sårbara och vi ser en ökande mängd angrepp från kriminella med avsikt att tjäna pengar eller förstöra. Cybersäkerhet är nyckeln till att skydda både individer, företag och samhället som helhet från cyberhot och cyberbrott. Läs kandidatprogrammet Cybersäkerhet och nätverksadministration och se fram emot en spännande karriär. Under utbildningen får du flera akademicertifikat från Cisco.

Efterfrågan på personer som kan säkerställa säkerhet och integritet för våra digitala system exploderar just nu. Det här programmet möter upp behoven och ger dig rätt kompetens för att bidra till en säkrare digital framtid.

Om programmet

Programmet Cybersäkerhet och nätverksadministration ger dig verktygen att implementera, säkra, och övervaka digitala system och nätverk så att samhällsaktörer och företag ska kunna hålla igång sina verksamheter på ett säkert sätt. 

Utbildningen kombinerar nätverksadministration och serveradministration i både Windows- och Linux-miljöer med ett tydligt fokus på säkerhet. Du lär dig allt från hur man bygger nätverk och implementerar och förvaltar system till penetrationstestning och riskhantering. Sammantaget får du en unik kombination av kunskaper som förbereder dig för en mängd olika yrkesroller inom cybersäkerhet och IT.

I form av studiebesök, gästföreläsningar och events samarbetar programmet med såväl lokala som nationella och internationella aktörer. De senaste åren har vi besökt Ericsson i Linköping, haft gästföreläsare från Polisen och varit på säkerhetskonferens med Truesec. Vi har också en årlig hackertävling i samarbete med företag inom IT-branschen där studenter tävlar mot varandra och andra utbildningar i Sverige.  

Cybersäkerhet och nätverksadministration är ett internationellt utbildningsprogram och all undervisning ges på engelska.

För mer information om Cybersäkerhet och nätverksadministration, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

2 september, 2024

 • Klassrum
 • Skövde

Kursinnehåll

Det här läser du på programmet

Programmets kurser ger dig en helhetssyn inom området genom praktiska och teoretiska systemadministrationskurser, nätverkskurser och säkerhetskurser. Programmet inkluderar också kurser med fokus på administrativ säkerhet och hur cybersäkerhet kan bidra till ett hållbart samhälle. 

Under programmets första år får du grundläggande kunskap om informationssäkerhet, systemadministration, datakommunikation, databaser och programmering. 

Under andra året sker ytterligare fördjupning inom datakommunikation, nätverkssäkerhet och operativsystem. Andra året ger även en introduktion till IT-forensik och arbetet som cybersäkerhetsspecialist. 

Under de tredje året kan du läsa utomlands eller fortsätta med att fördjupa dig inom cybersäkerhet, riskhantering och trådlösa nätverk. Utbildningen avslutas med ett examensarbete.  

Under utbildningen kommer du att få möjlighet att samarbeta med företag och andra samhällsaktörer för att förbereda dig för din framtida yrkesroll. 

När du är klar med dina studier har du en djup kunskap om hur digitala system implementeras, övervakas, attackeras och skyddas. 

Utlandsstudier

Vill du upptäcka världen samtidigt som du studerar finns det goda möjligheter att studera en termin på något av våra partneruniversitet. Det passar bäst att resa iväg den första terminen i årskurs tre och det finns många utländska universitet att välja mellan. Du får möjlighet att studera unika kurser som partneruniversiteten ger och du får tillgodoräkna dig dina högskolepoäng, förutsatt att du får godkänt på kursen. 

Det kommer finnas tillfälle att åka iväg på kortare internationella utbyten. 

Ansökan och behörighet

Ansökan till höstterminen 2024

Det här programmet är internationellt och ges på engelska. Alla ansökningar sker via universityadmissions.se. Sista ansökningsdag är den 15 januari 2024. 

Behörighetskrav och ytterligare information

Programmet är ett kandidatprogram på 180hp (motsvarar tre års heltidsstudier).

Efter utbildningen

Efter avslutade studier kan du till exempel jobba som: 

 • Cybersäkerhetsanalytiker/Cyber Security Analyst
 • IT-säkerhetsspecialist
 • IT-säkerhetsanalytiker
 • Nätverkssäkerhetsexpert
 • Nätverkstekniker
 • Nätverksspecialist
 • Informationssäkerhetsspecialist
 • Cybersäkerhetspecialist
 • Red/Blue Team Member
 • Cyber Intelligence Specialist
 • Cyber Operations Specialist
 • Digital Forensics Analyst
 • IT Security Architect
 • Network Security Administrator
 • Cyber Security Engineer

Fortsatta studier

Läsa vidare efter programmet

Tre års studier på Cybersäkerhet och nätverksadministration leder till en kandidatexamen med huvudområdet informationsteknologi. Efter din examen kan du fortsätta med magister- eller masterstudier på Högskolan i Skövde. Det finns till exempel en masterutbildning inomIntegritet, informationssäkerhet och cybersäkerhet. Du har också möjlighet att läsa vidare på magister- eller masternivå på andra lärosäten, både i Sverige och utomlands.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Cybersäkerhet och nätverksadministration

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Högskolan i Skövde
Box 408
541 28 SKÖVDE

Kreativ miljö

Du kanske vill göra något nytt. Fördjupa dig inom det du redan gör, eller ändra på något som andra gör. Du kanske vill utmana dig själv och sättet du ser på världen. Du kanske vill förändra världen. Eller så vill...

Läs mer om Högskolan i Skövde och visa alla utbildningar.

Highlights