Löneekonom – en eftertraktad utbildning

Yrkeshögskoleutbildningar (YH-utbildningar) är en populär väg till ett nytt yrke. På Frans Schartaus Handelsinstitut i Stockholm ges bland annat en tvåårig utbildning till Löneekonom. Träffa Emma Carlsson som just har inlett sitt andra år på utbildningen.
– Det märks att det råder brist på löneekonomer, för intresset från arbetsmarknaden är väldigt stort, säger Emma.

Frans Schartaus Handelsinstitut

Emma berättar att intresset för lön väcktes på hennes förra arbete som receptionsansvarig på en träningsanläggning, ett jobb som hon hade i två år.
– Jobbet innebar bland annat att jag hade personalansvar och det väckte frågor om både personalens rättigheter och skyldigheter.

Gör som Emma - läs till löneekonom på Frans Schartaus HandelsinstitutEmma började leta utbildningar som matchade hennes intresse och hon fastnade då för YH-utbildningen till Löneekonom på Frans Schartaus Handelsinstitut.

– Utbildningen passar mig perfekt. Lön och personal är mina intressen. Området är komplext – mycket större än vad jag trodde innan jag började. Det spänner över så mycket, olika avtal, försäkringar, semesterregler, med mera. Auktorisationen känns också spännande, den ger branschen en kvalitetsstämpel. Jag kommer definitivt att söka om auktorisation när jag uppfyller villkoren, säger Emma.

Redan första terminen fick hon och hennes klasskamrater en tidig introduktion till auktorisationen då Zennie Sjölund, branschansvarig SRF Lön, föreläste om (den då kommande) auktorisationen.

Lång praktik

Första året av utbildningen består av teori, medan huvuddelen av andra året ägnas åt praktik, LIA, Lärande I Arbete, och examensarbete. Emma berättar att de flesta av lärarna är yrkesverksamma inom lön och ekonomi, något som hon tycker är väldigt positivt. Studenterna läser bland annat arbetsrätt, lönehantering och ekonomi. Och klassen har gjort studiebesök både på Ekonomimässan och Stora Lönedagen.

– Skolan är bra och jag har känt mig positivt omhändertagen från dag ett. Och skolan ger oss bra förutsättningar för att klara jobbet. Fast det är ett intensivt tempo med mycket plugg som tar mycket tid. Men det är inget bekymmer, jag är här för att jag vill studera, berättar Emma.

Om ett par månader är det dags för henne att påbörja sin första praktikperiod. Den ska Emma göra på Stockholms Stads centrala serviceenhet för löner och pensioner. Det är en stor enhet med cirka 70 anställda som gör lön åt omkring 50 000 anställda i kommunen.
– Det ska bli spännande, säger hon.

Stort intresse för utbildningen

Christina Vallin, utbildningsledare för löneekonomerna berättar att Frans Schartaus Handelsinstitut har anordnat utbildningen till löneekonom sedan 2006 och att intresset för den stadigt ökar.
– Till vårterminens 35 platser hade vi 300 sökande, det är fantastiskt kul!

Och att arbetsmarknaden ropar efter löneekonomer visar statistiken över dem som avslutat utbildningen. Nästan alla får jobb på en gång, ofta på sin praktikplats.
– Av dem som gick ut i december har alla utom två fått jobb. Men bägge skulle på jobbintervju idag så de har antagligen också jobb snart, och då har det bara gått tre veckor sedan de avslutade utbildningen.

Christina märker att statusen på yrket gradvis höjs.
– Auktorisationen kommer definitivt att ge den utvecklingen en extra skjuts. Och jag tror också att lönenivån kommer följa med upp. Redan i dag tycker jag mig se att det har börjat hända, avslutar Christina.




Läs mer om Löneekonom - Inriktning systemkunskap

Gör en intresseamälan


Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om: Frans Schartaus Handelsinstitut

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.