Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

YH-utbildning

Anläggningsingenjör - Infrastruktur, miljö och klimat

KYH , i Stockholm (+3 orter)
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Vill du veta mer?

Beskrivning

Vad gör en Anläggningsingenjör?

Som Anläggningsingenjör arbetar du med flera olika programvaror och skapar BIM-modeller. BIM står för ”Building Information Management” och är en virtuell modell av verkligheten, där all information från ett projekts livscykel samlas och organiseras. Du som Anläggningsingenjör tar ansvar för att regler och föreskrifter följs och för att projektet har en minimal miljöpåverkan.

Som Anläggningsingenjör arbetar du ofta med byggprojekt som är riktat mot stora infrastruktursatsningar såsom vägar, broar och järnvägar. Du kommer ha en samordnande roll och ansvarar för att modellen alltid hålls uppdaterad, vilket ställer höga krav på samarbetsförmåga. Fördelarna med BIM-modellen är att den samlar alla olika planer, skisser och ritningar som ingår i ett projekt från arkitekter till installationskonsulter. På så vis kan man tidigt upptäcka krockar och missförstånd. 

Under utbildningen

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper om informationshantering, verktyg och programvaror för digital produktion i CAD och BIM.

Du lär dig även om hållbara bygg- och installationstekniska lösningar samt hur du kvalitetssäkrar byggprocessens skeden.

Framtid och kompetensbehov

Både privata och offentliga upphandlare ställer en allt högre kravställning på BIM och 3D-modeller, mot ett mer effektiviserat arbetsflöde och egenkontroller genom hela byggprocessen för anläggning. Enligt data från SCB och Arbetsförmedlingen indikerar Anläggningsingenjörer att vara en svårrekryterad roll av hög efterfrågan och har en särskilt viktig roll mot att lägga grunden av BIM och digitala modeller som hela byggprocessen ska kunna tillämpa. 

Exempel på yrkestitlar förutom Anläggningsingenjör:

  • Anläggningsingenjör BIM
  • Anläggningskonstruktör BIM
  • Anläggningsprojektör BIM
  • BIM-ansvarig Anläggning
  • BIM-samordnare Anläggning

Ansökan och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

  • Bygg och anläggning 2
    ELLER
  • Matematik 2

Saknar du något behörighetskrav? Då kanske du kan söka på reell kompetens eller göra ett kostnadsfritt behörighetstest.

KYH
Årstaängsvägen 33
117 43 Stockholm

Det här är KYH

KYH tillhör topp 10 största yrkesskolor i Sverige. Vi erbjuder utbildningar inom samhällsbyggnad, ekonomi och IT. Just nu är vi 1400 studerande i nästan 60 olika klasser. Vi vill skapa en studentupplevelse för livet, som du känner starkt för under...

Läs mer om KYH och visa alla utbildningar.

Highlights