Visa studentum.se som: Mobil

Hjälp jag kommer inte in – alternativ till populära program

Ska du söka till en utbildning men är orolig att du inte kommer att komma in på ditt förstahandsval? Många känner samma oro och siktar därför på en annan utbildningsväg än de först tänkt. Så behöver det inte vara! Det finns alternativa vägar fram till ditt drömjobb. 

Efter varje terminsstart redovisar antagning.se vilka program som har haft högst antagningspoäng. Här återfinns populära program på några av landets mest prestigefyllda universitet. Om du inte har de betyg som krävs är det lätt att tro att det är dags att slänga in handduken – men gör inte det! 

Om du till exempel vet att du verkligen vill jobba som läkare, men inte verkar komma in i dagsläget finns flera alternativ att ta till. Så länge du verkligen vill och är beredd att göra research och lägga in en extra växel när det kommer till förberedelser kan en karriär inom vård och medicin absolut ligga framför dig. 

Hur då? Låt oss ge några exempel!

Generellt sett kan det vara bra att göra något av följande:

 • Högskoleprovet. Ja, det krävs ett högt resultat för att komma in, men för dig med lägre betyg än vad som krävs kan det ändå vara en väg in. Inför juristprogrammets start höstterminen 2021 på Lunds universitet, för att nämna ett exempel, krävdes snittbetyget 21.77 jämfört med högskoleprovsresultatet 1.50. Här hittar du allt du behöver veta om högskoleprovet
 • Läs upp dina betyg! Ta ett år och ge dig tusan på att öka resultatet från gymnasiet. Om du inte får läsa upp dina betyg genom komvux i din hemkommun kan du göra egna prövningar. Läs mer om det här
 • Se över om det lärosäte och den utbildning du är intresserad av erbjuder urvalsgruppen Alternativt urval. Det är upp till lärosätet hur de vill använda sig av urvalsgruppen, vad den potentiella studenten behöver ha åstadkommit samt hur många platser som fördelas. Till exempel kan det röra sig om inträdesprov, intervjuer, validering av kunskap från arbetslivet eller förberedande utbildningar. 

Läs mer om alternativt urval


Jag vill bli jurist, men kommer inte in på juristprogrammet! 

Just juristprogrammet är ett återkommande exempel på utbildning som finns med på antagnings.se:s topplista. Du behöver höga betyg från gymnasiet för att komma in, men det gäller bara den urvalsgruppen. För att inte ge upp drömmen om en framtid inom juridik kan du: 

 • Välja att bli paralegal istället. En paralegal är en slags juridisk handläggare som återfinns både på byråer och domstolar. Utbildningen finns på YH-skolor och hos vissa privata arrangörer.

Jag vill bli läkare, men kommer inte in på läkarprogrammet 

Att läsa till läkare är väldigt populärt och höstterminen 2021 fanns läkarprogram från fem olika universitet med på antagning.se:s topplista. Det är lätt att förstå varför. Att få spendera sina arbetsdagar med att hjälpa medmänniskor att må bättre låter som en dröm! Så släpp den inte. Gör såhär istället: 

 • Läs läkarprogrammet utomlands! Det finns flera alternativ som exempelvis Lettland, Polen eller Ungern. Se till att programmet du ansöker till också ger dig möjlighet att arbeta som läkare i Sverige om du vill arbeta här efter din examen. 
 • Se över andra möjligheter att jobba inom vården. Det finns många utbildningar som ger dig möjlighet att hjälpa andra medicinskt. Till exempel: 

Jag vill bli civilingenjör, men kommer inte in på rätt inriktning

Det finns mängder av variationer på just civilingenjörsutbildningarna. De allra mest populära är de inom industriell ekonomi, teknisk matematik och teknisk fysik. Det finns flera vägar att gå om du är intresserad av någon av dem. 

 • Läs ett tekniskt basår! Om du saknar rätt behörighet är ett tekniskt basår ett bra sätt för dig att komma närmare drömmen om att bli civilingenjör. De tekniska högskolorna har ofta basår som är anpassade för fortsatta studier där. 
 • Antagningspoängen kan skilja sig ganska mycket mellan olika lärosäten. Kan du tänka dig att läsa på en lite mindre högskola? I så fall kan dina chanser att komma in öka. 
 • Om det är själva ämnet snarare än en examen som civilingenjör som intresserar dig kan det vara smart att även se över vilka utbildningar som finns på yrkeshögskolor

Jag vill bli arkitekt, men kommer inte in på arkitektprogrammet 

Många vill läsa till arkitekt och det är inte svårt att förstå varför. Att få planera byggnader där människor ska mötas, leva sina liv och utföra sitt arbete är en tanke som lockar många. Därför kan det vara svårt att komma in på arkitektprogrammet. Här är alternativ för dig som inte kommer in, men inte vill ge upp drömmen: 

 • Läs till inredningsarkitekt och ägna dig åt att ge färdiga byggnader rätt förutsättningar. Utbildningar till inredningsarkitekt finns bland annat på konstskolor och hos privata utbildningsarrangörer. 
 • Bli 3D-artist och jobba med att skapa realistiska miljöer för att ge en inblick i hur en byggnad kan komma att se ut. Du kommer då vara en viktig del i ledet! Du kan exempelvis läsa arkitekturvisualisering på en yrkeshögskola. 

Jag vill bli psykolog, men kommer inte in på psykologprogrammet 

Psykologprogrammet är liksom läkarprogrammet vanligt förekommande på antagning.se:s lista över mest sökta program. Men det betyder inte att du ska släppa drömmen bara för att dina betyg inte räcker till. Fundera istället på det här: 

 • Är det viktigt att du blir just psykolog? Eller kan du tänka dig att arbeta som samtalsterapeut, kurator eller inom social omsorg? I så fall finns flera andra vägar att gå, du kan t.ex. läsa: 
 • Många lärosäten erbjuder fristående kurser i psykologi. Då har du möjlighet att plocka ihop tillräckligt många poäng för få en kandidatexamen i psykologi. Det i sig gör dig inte till psykolog men ger dig en alternativ karriär inom psykologi. 

Källa: antagning.se

Senast uppdaterad: 17 jan 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-05-13

Möt din framtida högskola: Högskolan i Skövde

Högskolan i Skövde är en relativt ung skola som håller hög kvalitet i linje med andra mer kända universitet. En öppen och välkomnande atmosfär präglar skolan och är något som studenter tar del av varje dag. Läs mer om vad det innebär att studera på Högskolan i Skövde här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-17

Möt din framtida högskola: Chalmers tekniska högskola

Chalmers tekniska högskola är en anrik högskola, där historia och tradition möter ny, spännande teknik. Chalmers grundades 1829 och är idag en av Sveriges mest populära högskolor. Söker du utbildningar inom teknik, naturvetenskap, sjöfart eller arkitektur har du hittat helt rätt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-04

Sandstrand, storstad eller alptopp - var vill du plugga?

Nu när hösten är ett faktum så är det ett perfekt tillfälle för dig att stanna upp och fundera på vad du vill göra de kommande åren, eller rättare sagt vad du vill plugga! När du ska välja utbildning är det såklart jätteviktigt att du noga funderar över vad du ska plugga och vad som kommer att passa dig, men det är också viktigt att du funderar ett extra varv på var du vill plugga.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in