Visa studentum.se som: Mobil
Visar 1-20 av 21 träffar
12

Naturvetenskapligt och tekniskt basår/bastermin

Valde du fel program på gymnasiet? Saknar du behörigheten som krävs för att söka in till naturvetenskapliga eller tekniska program på universitet och högskola? Då är ett basår, eller en bastermin, en bra möjlighet för dig att få den särskilda behörigheten som exempelvis läkarprogrammet och civilingenjörsprogrammet kräver!

Det tekniska basåret passar även dig som vill testa hur det är att studera på universitet eller högskola. Under basåret utvecklar du en god studievana, blir bekant med hur universitet och högskola fungerar samt att du får tentavana. Här är tempot högre och kräver mer självdisciplin, så du förbereds bra inför vidare studier.

Tekniska basår på universitet 

Tekniska basår och basterminer ges vid universitet, högskolor, på Komvux och på folkhögskolor. Väljer du att läsa ditt basår på universitet eller högskola är det många lärosäten som ger dig platsgaranti på deras program som basåret gör dig behörig till.

För att söka till ett basår krävs i allmänhet att du har grundläggande behörighet Matematik 2a alternativt Matematik 2b alternativt Matematik 2c med lägst betyget E. 

Basår

Vad ingår i ett tekniskt basår?

Vad som ingår i ett tekniskt basår kan variera en aning mellan olika universitet och högskolor, men vanligt är att basåret innehåller kurser så som: 

 • Matematik 3c, 4
 • Fysik 1, 2
 • Kemi 1
 • Teknisk orienteringskurs
 • Tillämpad kemi
   

Efter ditt tekniska basår har du behörigheten som krävs för att söka akademiska program till civilingenjör, högskoleingenjör och ingenjör. Andra program som det tekniska basåret ger behörighet till är datateknik, elektroteknik med automation, byggteknik med arkitektur, byggteknik inom järnvägsteknik och byggteknik inom väg- och trafikteknik.

Vad ingår i ett naturvetenskapligt basår?

Det naturvetenskapliga basåret skiljer sig från det tekniska på det sättet att det innehåller biologikurser. Här är ett exempel på hur ett naturvetenskapligt basår kan se ut:

 • Matematik 4
 • Kemi 1
 • Kemi 2
 • Fysik 1
 • Fysik 2
 • Biologi 1
 • Biologi 2

Det naturvetenskapliga basåret passar dig som vill läsa vidare på akademiska program inom exempelvis astronomi, biofysik, biologi, biomatematik och beräkningsbiologi, datalogi, fysik, geologi, geovetenskap, kemi, kemi med inriktning mot biomolekylär kemi, kemi med inriktning mot läkemedelskemi, matematik, matematik-filosofi, meteorologi, miljövetenskap, molekylärbiologi och den lärarutbildning som kräver naturvetenskaplig behörighet. 

Basårets betyg räknas inte som gymnasiebetyg

Betygen du får efter det tekniska basåret är inte desamma som vanliga gymnasiebetyg. Vill du ha gymnasiebetyg får du läsa upp eller läsa in dina betyg genom vuxenutbildningen/komvux i din hemkommun.

Basåret räknas inte med i en universitetsexamen. Det ligger endast som grund för dina fortsatta studier på universitet eller högskola; att du får den särskilda behörighet som krävs för program med teknisk eller naturvetenskaplig inriktning.

Jämför dina favoriter
Utbildningskategorier
Videoreportage