Visar 1-20 av 36 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 36 träffar
1
2

Tekniskt basår

Valde du fel program på gymnasiet? Saknar du den behörighet som krävs för att söka in till naturvetenskapliga eller tekniska program på universitet och högskola? Då är ett tekniskt basår, eller en bastermin, en bra möjlighet för dig att få den särskilda behörigheten som exempelvis läkarprogrammet och civilingenjörsprogrammet kräver!

Det tekniska basåret passar också dig som vill testa hur det är att studera på universitet eller högskola. Under basåret utvecklar du en bra studievana, blir bekant med hur universitet och högskola fungerar samt får testa på hur det är att skriva tentor. Tempot på ett tekniskt basår kan vara högre än på gymnasiet och kräver mer självdisciplin, vilket betyder att du förbereds bra inför vidare studier.

Tekniskt basår på universitet 

Tekniskt basår ges vid universitet, högskolor, på komvux och folkhögskolor. Väljer du att läsa ett tekniskt basår på universitet eller högskola är det många lärosäten som ger dig platsgaranti på program som basåret gör dig behörig till, till exempel civilingenjörsprogrammet. 

För att söka till ett tekniskt basår krävs i allmänhet att du har grundläggande behörighet: Matematik 2a alternativt Matematik 2b alternativt Matematik 2c med lägst betyget E. 

Basår

Vad ingår i ett tekniskt basår?

Vad som ingår i ett tekniskt basår kan variera mellan olika universitet och högskolor, men vanligt är att basåret innehåller kurser så som: 

 • Matematik 3c, 4
 • Fysik 1, 2
 • Kemi 1
 • Teknisk orienteringskurs

Vissa universitet och högskolor erbjuder också tekniskt basår med specifika inriktningar som industriell ekonomi, logistik och produktuvteckling. 

Efter att du gått ett tekniskt basår

Efter ditt tekniska basår har du behörigheten som krävs för att söka akademiska program till civilingenjör, högskoleingenjör och ingenjör. Andra program som det tekniska basåret ger behörighet till är datateknik, elektroteknik med automation, byggteknik med arkitektur, byggteknik inom järnvägsteknik och byggteknik inom väg- och trafikteknik.

Vad ingår i ett naturvetenskapligt basår?

Det naturvetenskapliga basåret skiljer sig från det tekniska på det sättet att det innehåller biologikurser. Här är ett exempel på hur ett naturvetenskapligt basår kan se ut:

 • Matematik 4
 • Kemi 1
 • Kemi 2
 • Fysik 1
 • Fysik 2
 • Biologi 1
 • Biologi 2

Det naturvetenskapliga basåret passar dig som vill läsa vidare på akademiska program inom exempelvis astronomi, biofysik, biologi, biomatematik och beräkningsbiologi, datalogi, fysik, geologi, geovetenskap, kemi, kemi med inriktning mot biomolekylär kemi, kemi med inriktning mot läkemedelskemi, matematik, matematik-filosofi, meteorologi, miljövetenskap, molekylärbiologi och den lärarutbildning som kräver naturvetenskaplig behörighet. 

Basårets betyg räknas inte som gymnasiebetyg

Betygen du får efter det tekniska basåret är inte desamma som vanliga gymnasiebetyg. Vill du ha gymnasiebetyg får du läsa upp eller läsa in dina betyg genom vuxenutbildningen/komvux i din hemkommun.

Basåret räknas inte med i en universitetsexamen. Det ligger endast som grund för dina fortsatta studier på universitet eller högskola; att du får den särskilda behörighet som krävs för program med teknisk eller naturvetenskaplig inriktning.

Jämför dina favoriter
Utbildningskategorier