Visa studentum.se som: Mobil

Komvuxkurser och vuxenutbildningar

Läs på Komvux!

Komvux - vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå

Komvux är en andra chans för många. Här erbjuds både enskilda kurser och hela utbildningar (så kallade yrkesvuxprogram). Studierna sker på grundläggande eller gymnasial nivå, du kan alltså läsa in både grundskolan och gymnasiet på komvux.

Studier på komvux är väldigt flexibla. Du väljer själv om du vill plugga på heltid eller deltid, på distans eller i klassrum. Läs mer här nedan!

Gymnasiereformen 2011 påverkade komvux en hel del, bland annat genom att alla kurser fick byta namn, följ länkarna nedan för att läsa mer.

Komvux efter GY11     l     Kursnamnen efter GY11

Använd vår söktjänst för att hitta utbildningar som ges på komvux runt om i Sverige. Utbildningstypen är redan förvald men begränsa gärna din sökning ytterligare utifrån dina specifika intressen.


Kategori
Komvux- & vuxenutbildning
Ort
Sök

Komvux och vuxenutbildning – så fungerar det

Saknar du grundläggande eller särskild behörighet? Har du för lågt snittbetyg för att komma in på din drömutbildning? Har du icke-godkänt i det ämne du behöver? Få inte panik – idag är möjligheterna många för dig som behöver läsa in eller läsa upp betyg. Du kan välja att studera en vuxenutbildning på distans, i klassrum på komvux eller genom en så kallad prövning.

Studier på komvux handlar om att komplettera med de kunskaper som saknas från grundskolan eller gymnasiet. Vissa pluggar på komvux för att kunna komma in på en annan utbildning senare. Andra vill utbilda sig till ett specifikt yrke, till exempel undersköterska, florist, ekonomiassistent eller rörmokare.

Du kan ansöka till komvux först hösten det år du fyller 20 år. Undantag är du som är yngre än 20 men har slutfört treårigt gymnasium. Då kan du söka från och med 1 juli det år du gått ut gymnasiet.

På komvux följer utbildningarna samma läroplan och kursplaner som gymnasieskolan. Studietakten och antalet ämnen du vill kombinera bestämmer du tillsammans med en studie- och yrkesvägledare. Studie- och yrkesvägledaren hjälper dig att upprätta en individuell studieplan.

Klicka på länkarna för mer information om komvuxstudier:

» Vem får studera på komvux?
» Grundläggande vuxenutbildning
» Gymnasial vuxenutbildning
» Komvux efter GY11
» Komvux på distans
» Även YH-utbildningar på komvux
» Läsa upp betyg – prövning
» Betygskomplettering
» Hur söker jag till komvux?
» Får jag studiemedel för studier på komvux?

Hitta din komvuxutbildning här

Vem får studera på komvux?

Den grundläggande vuxenutbildningen är öppen för dig som är minst 20 år och som behöver komplettera din utbildning på grundskolenivå.

Den gymnasiala vuxenutbildningen är till för dig som behöver komplettera din utbildning på gymnasial nivå. För att få tillträde till den gymnasiala vuxenutbildningen måste du:

  • vara minst 20 år och ha grundskolekompetens, eller
  • ha slutfört en minst 3-årig gymnasieutbildning


Tänk på att antalet platser kan vara begränsade på den gymnasiala vuxenutbildningen. Då får de sökande som anses ha störst behov och vara mest motiverade att gå utbildningen, förtur. Du kontaktar din hemkommun för att ansöka till komvux.

Grundläggande vuxenutbildning

Den svenska vuxenutbildningen anordnas i många olika former. Den består av alltifrån statlig och kommunal vuxenutbildning till arbetsmarknadsutbildning, personalutbildning och kompetensutbildning i arbetslivet.

Den grundläggande vuxenutbildningen är till för dig som behöver komplettera din utbildning på grundskolenivå. Du kanske inte har läst alla grundskolans nio år, eller behöver repetera några ämnen innan du fortsätter på gymnasienivå.

Rätten till grundläggande vuxenutbildning har den som är vuxen (rätten börjar gälla från och med 1 juli det år man fyller 20 år), är bosatt i Sverige och:

  • saknar sådana kunskaper som barn och ungdomar får i grundskolan.
  • har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.


Gymnasial vuxenutbildning

Den gymnasiala vuxenutbildningen är till för dig som behöver komplettera din utbildning på gymnasial nivå. Du kanske saknar några kurser eller har ett ofullständigt gymnasiebetyg och behöver behörighet till högskolan? Den gymnasiala vuxenutbildningen har samma läroplan och följer samma kursplaner som den vanliga gymnasieskolan och ger samma kompetens.

De kurser du slutfört inom kommunal vuxenutbildning kan du få dokumenterade i två slags betygsdokument – samlat betygsdokument respektive gymnasieexamen (slutbetyg från gymnasiet). Om du studerat tillräckligt antal poäng och uppfyller villkoren kan du efter avslutade studier få ett slutbetyg utfärdat. Har du redan ett slutbetyg från gymnasieskolan får du istället ett samlat betygsdokument.

På komvux kan du läsa fristående kurser om du bara behöver plugga upp något betyg, men du men du har också möjlighet att läsa en yrkesutbildning eller lärlingsutbildning. Glöm inte att du även kan vända dig till en folkhögskola eller gå ett basår för att läsa upp betyg och bli högskolebehörig.

Läs en komvuxutbildning för att få grundläggande behörighet

Komvux efter GY11

Undrar du hur det fungerar med studier på Komvux efter att gymnasiereformen GY11 infördes? Nya namn på kurserna och nytt betygssystem är några av förändringarna. » Här kan du läsa mer om Komvux efter GY11.

Vill du veta vad dina gamla kurser heter med GY11? Har du betyg och kurser med GY11 och undrar vad dina kurser hette innan? » Här hittar du en lista över de gamla och nuvarande kursnamnen.

Komvux på distans

När du studerar på komvux har du stor frihet att bestämma hur du vill lägga upp dina studier. Du avgör själv om du vill läsa på heltid eller deltid, dagtid eller kvällstid, eller kanske på distans. Och du bestämmer själv vilka ämnen du ska läsa, och hur du ska kombinera dem, det finns möjlighet att läsa endast en eller ett par enstaka kurser.

Även YH-utbildningar på komvux

I många kommuner erbjuds det även Yrkeshögskoleutbildningar (YH). Vilka utbildningar som erbjuds varierar från kommun till kommun.

Läsa upp betyg – prövning

Fram tills för ett par år sedan var det många som studerade på komvux för att läsa upp sina gymnasiebetyg och på så sätt öka sina chanser att komma in på en högskoleutbildning. I många kommuner har man nu tagit bort möjligheten att delta i undervisningen för att läsa upp betyget. Du har däremot alltid rätt till en så kallad prövning. 

En prövning innebär att du läser en kurs på egen hand och sedan tentar av hela kursen vid ett eller ett par tillfällen. Resultatet avgör sedan vilket betyg du får på kursen. Detta brukar kosta 500 kronor per kurs och du kan inte få studiemedel när du pluggar inför en prövning.

Betygskomplettering

Du kan betygskomplettera på två sätt – behörighetskomplettera och konkurrenskomplettera. Samma komplettering kan vara både en behörighetskomplettering och en konkurrenskomplettering, beroende på vilken utbildning du har sökt.
 » Läs mer om kompletteringsbetyg här!

Behörighetskomplettering – bli behörig

När du behörighetskompletterar, kompletterar du med lägst godkänt betyg i en kurs som krävs för behörighet till en utbildning. Du som har behörighetskompletterat prövas endast i kompletteringsgruppen (grupp II) i betygsurvalet, eftersom du inte är behörig utan din komplettering.

Det finns dock ett undantag och det är för sökande med utländska betyg eller sökande med svensk gymnasial yrkesexamen som kompletterar för grundläggande behörighet inom vuxenutbildningen. Om dessa gör kompletteringar, söker de fortfarande i grupp I.

Konkurrenskomplettering – få högre meritvärde

Vill du konkurrenskomplettera med betyg för att höja ditt meritvärde? Detta är ett alternativ för personer som är behöriga även utan dessa betyg, men som vill öka sina chanser att komma in på den önskade utbildningen. Om du har konkurrenskompletterat prövas du både i direktgruppen (grupp I) på ditt ursprungliga meritvärde och i kompletteringsgruppen (grupp II) på ditt meritvärde efter dina gjorda kompletteringar.

De olika konkurrenskompletteringarna som finns är:

  • utbyteskomplettering
  • meritpoängskomplettering
  • tilläggskomplettering


Vad är utbyteskomplettering?

Att utbyteskomplettera innebär att du försöker läsa upp betyget i en kurs som du redan har ett godkänt betyg i. Om du lyckas få ett nytt högre betyg räknas det in i ditt jämförelsetal istället för det gamla, och jämförelsetalet höjs därmed.

Vad är meritpoängskomplettering?

När du, efter avslutade gymnasiestudier, kompletterar med betyg i en kurs som ger meritpoäng. Om du studerar vid folkhögskola eller basår kan du inte få meritpoäng.

Vad är tilläggskomplettering?

Att tilläggskomplettera innebär att du läser helt nya kurser för att försöka höja ditt jämförelsetal. Om betyget du får i en ny kurs höjer ditt jämförelsetal räknas det in, annars inte.

Genom att läsa upp sina betyg eller läsa in nya hamnar man i Grupp II, “kompletteringsgruppen”. I praktiken gynnar det sökande som har bra betyg direkt från gymnasiet utan att ha kompletterat på komvux. Idag är det med andra ord betydligt viktigare än tidigare att få bra betyg redan på gymnasiet för att komma in på den utbildning man vill söka till. 

Därför är det ett bra tips för dig som idag studerar på gymnasiet att redan nu välja smarta tillval inför framtida studier på högskolenivå.

OBS! Betyg i Gy11/Vux12 - kurser kan inte tillgodoräknas som tilläggskomplettering.

Sökande som behörighetskompletterat via studier i folkhögskolan eller via basårsstudier, alternativt behörighetsgivande förutbildning vid högskolor och universitet, prövas också i kompletteringsgruppen.

Hur söker jag till komvux?

Det vanligaste är att man läser i sin hemkommun. Kontaktuppgifter och mer information finner du på din kommuns hemsida. Om utbildningen du vill läsa på komvux inte finns i din hemkommun, finns möjligheten för kommunen att köpa in utbildningen från en utbildningsanordnare som erbjuder utbildningen. Ta kontakt med vuxenutbildningen i din hemkommun för mer information.

Får jag studiemedel för studier på komvux?

Som studerande på komvux är du berättigad till studiemedel från Centrala studiestödsnämnden, CSN. Detta gäller dock inte för dig som vill läsa upp ett betyg i ett ämne du redan har betyg i. Tilläggas kan också att studier på vuxenutbildningen är kostnadsfria. 


Senast uppdaterad: 09 jun 2017

Logga in
Happy Students
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se