Visa studentum.se som: Mobil

Komvuxkurser och vuxenutbildningar

Plugga på Komvux

Komvux – vuxenutbildning på grundskole- och gymnasienivå

En andra chans för många – det går att få på Komvux. Här hittar du både kurser på grundskole- och gymnasienivå och hela utbildningar. Att plugga på komvux är väldigt flexibelt, du väljer själv om du vill plugga på heltid eller deltid, på distans eller i klassrum.

Gymnasiereformen 2011 (GY11) påverkade komvux en hel del, bland annat genom att alla kurser fick byta namn, följ länkarna nedan för att läsa mer.

Komvux efter GY11     l     Kursnamnen efter GY11

Använd vår söktjänst för att hitta utbildningar som ges på komvux runt om i Sverige. Utbildningstypen är redan förvald men begränsa gärna din sökning ytterligare utifrån dina specifika intressen.


Komvux och vuxenutbildning – så fungerar det

Har du för lågt snittbetyg för att komma in på din drömutbildning? Saknar du grundläggande eller särskild behörighet för ett program? Har du underkänt i ett ämne du behöver? Få inte panik – idag är möjligheterna många för dig som behöver läsa in eller läsa upp betyg. Du kan välja att studera en vuxenutbildning på distans, i klassrum eller göra en så kallad prövning.

Att plugga på komvux handlar om att komplettera de kunskaper som saknas från grundskolan eller gymnasiet. Vissa pluggar på komvux för att kunna komma in på en annan utbildning senare. Andra vill utbilda sig för att kunna få ett specifikt jobb, till exempel undersköterska, florist, ekonomiassistent eller rörmokare.

Du kan söka till komvux från och med 1 juli det år du fyller 20 år.

Komvuxkurser och utbildningar följer samma läroplan som gymnasiet gör. Takten och hur många ämnen du vill läsa väljer du och en studie- och yrkesvägledare tillsammans. Hen hjälper dig att göra en studieplan.

Hitta din komvuxutbildning här

Vem får läsa på komvux?

Komvux på grundskolenivå är till för dig som är minst 20 år och som behöver komplettera din utbildning på just grundskolenivå (alltså årskurs 1 - 9).

Komvux på gymnasienivå är till för dig som behöver komplettera din utbildning på gymnasial nivå. Om följande stämmer in på dig får du läsa på komvux:

  • du börjar från och med den 1 juli det år du fyller 20 år
  • du saknar de kunskaper som utbildningen ger och har förutsättningar att klara utbildningen
  • du är bosatt i Sverige

För att söka till komvux kontaktar du din hemkommun.  Om din hemkommun inte erbjuder de kurser du behöver läsa för att bli behörig till högre studier så har du rätt till att läsa dem i en annan kommun.

Om fler ansöker till komvux på gymnasial nivå än det finns platster till så gör kommunen ett urval och du ges företräde om du:

  1. vill bli klar med en utbildning som du har påbörjat enligt en skriftlig individuell studieplan,
  2. behöver utbildningen för att komplettera dina betyg för att du har gått ett reducerat program eller för annan behörighetskomplettering, eller
  3. behöver utbildningen i ditt nuvarande jobb eller i planerat yrkesval.

Vad är grundläggande vuxenutbildning?

Den svenska vuxenutbildningen finns i många olika former. Allt ifrån statlig och kommunal vuxenutbildning till arbetsmarknadsutbildning, personalutbildning och kompetensutbildning i arbetslivet.

Den grundläggande vuxenutbildningen är till för dig som behöver komplettera din utbildning på grundskolenivå. Du kanske inte har läst alla grundskolans nio år, eller behöver repetera några ämnen innan du fortsätter på gymnasienivå.

Rätten till grundläggande vuxenutbildning har den som är vuxen (rätten börjar gälla från och med 1 juli det år man fyller 20 år), är bosatt i Sverige och:

  •         saknar sådana kunskaper som barn och ungdomar får i grundskolan.
  •         har förutsättningar att ta till sig kunskapen.

Vad är gymnasial vuxenutbildning?

Den gymnasiala vuxenutbildningen är till för dig som behöver komplettera din utbildning på gymnasienivå. Du kanske saknar en viss kunskap eller har underkänt i några kurser och behöver behörighet till högskolan? Den gymnasiala vuxenutbildningen har samma läroplan och följer samma kursplaner som den vanliga gymnasieskolan och ger samma kunskap.

De kurser du har läst klart och fått betyg i via kommunal vuxenutbildning (alltså komvux) kan du få dokumenterade i två olika betygsdokument – samlat betygsdokument respektive gymnasieexamen (slutbetyg från gymnasiet). Om du läst tillräckligt antal poäng och uppfyller läroplanens villkor får du ett slutbetyg. Har du redan ett slutbetyg från gymnasieskolan får du istället ett samlat betygsdokument.

På komvux kan du läsa fristående kurser om du bara behöver plugga upp något betyg, men du har också möjlighet att läsa en yrkesutbildning eller lärlingsutbildning. Glöm inte att du även kan vända dig till en folkhögskola eller läsa ett basår för att läsa upp betyg och bli högskolebehörig.

Läs en komvuxutbildning för att få grundläggande behörighet

Hur funkar komvux efter gymnasiereformen 2011?

Undrar du hur det fungerar med studier på komvux efter att gymnasiereformen GY11 infördes? Nya namn på kurserna och nytt betygssystem är några av förändringarna.» Här kan du läsa mer om Komvux efter GY11.

Vill du veta vad dina gamla kurser heter efter GY11? Har du betyg och kurser med GY11 och undrar vad dina kurser hette innan?» Här hittar du en lista över de gamla och nuvarande kursnamnen.

Läsa komvux på distans

När du läser på komvux har du stor frihet att bestämma hur du vill lägga upp dina studier. Du avgör själv om du vill läsa på heltid eller deltid, dagtid eller kvällstid, eller kanske på distans. Och du bestämmer själv vilka ämnen du ska läsa, och hur du ska kombinera dem. Det finns möjlighet att läsa endast en eller ett par enstaka kurser. I många kommuner erbjuds det även Yrkeshögskoleutbildningar (YH). Vilka utbildningar som erbjuds varierar från kommun till kommun. Ta kontakt med den kommun du är skriven i för att komma igång!

Gör en prövning för att få högre betyg

Fram tills för ett par år sedan var det många som pluggade på komvux för att läsa upp sina gymnasiebetyg och på så sätt öka sina chanser att komma in på en högskoleutbildning. I många kommuner har man nu tagit bort möjligheten att göra detta. Du som vill läsa upp dina betyg kan nu istället göra en prövning.

En prövning innebär att du läser en kurs på egen hand och sedan gör ett slutprov för hela kursen vid ett eller ett par tillfällen. Resultatet avgör sedan vilket betyg du får på kursen. Detta brukar kosta 500 kronor per kurs. Tyvärr får du inte studiemedel under tiden du pluggar inför en prövning.

Hur fungerar betygskomplettering?

Du som saknar en viss behörighet eller behöver öka ditt snittbetyg för att komma in på en högskoleutbildning kan göra det på två sätt: Behörighetskomplettering och konkurrenskomplettering. Samma betygskomplettering kan vara både en behörighetskomplettering och en konkurrenskomplettering, beroende på vilken utbildning du har sökt. » Läs mer om kompletteringsbetyg här!

Hur söker jag till komvux?

Det vanligaste är att man läser komvux i sin hemkommun. Kontaktuppgifter och mer information hittar du på din kommuns hemsida. Om utbildningen du vill läsa på komvux inte finns i din hemkommun, finns möjligheten för kommunen att köpa in utbildningen från en utbildningsanordnare som har den. Ta kontakt med vuxenutbildningen i din hemkommun för mer information.

Får jag studiemedel för studier på komvux?

Som studerande på komvux är du berättigad till studiemedel från Centrala studiestödsnämnden, CSN. Tyvärr får du som vill läsa upp ett betyg i ett ämne du redan har betyg i inte studiemedel under tiden du pluggar. Det är helt gratis att plugga på komvux.

Hitta en komvuxutbildning

Senast uppdaterad: 08 maj 2020

Recensionspolicy

recensionspolicy studentum.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på studentum.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in