Visa studentum.se som: Mobil

Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Kvinna som skriver prov i lektionssal

Grundläggande behörighetsprov

Saknar du grundläggande behörighet till högskolestudier? Till hösten 2022 kommer det vara möjligt att skriva ett prov för att få behörighet till högskolestudier. Här har vi samlat allt du behöver veta om det nya grundläggande behörighetsprovet.

För att kunna ansöka till en högskoleutbildning måste du kunna visa att du har de förkunskaper som krävs för att studera på grundnivå vid ett universitet eller högskola. Det kallas grundläggande behörighet och för att få det behöver du generellt ha gått en utbildning på gymnasienivå.

Om du har fått motsvarande kompetens på annat håll kommer nu en möjlighet att skriva ett prov som ger dokumenterad grundläggande behörighet. Provet kan också rikta sig till dig som har gått en utbildning men saknar papper som validerar dina kunskaper. Om du inte redan har motsvarande kompetens kan du gå en utbildning på komvux eller läsa allmän kurs på folkhögskola för att få grundläggande behörighet.

Visa mig utbildningar på komvux

Vad innebär grundläggande behörighetsprov?

Grundläggande behörighetsprov för högskolestudier innebär att du under en dag skriver ett prov som mäter dina kunskaper i svenska, engelska, matematik samt kognitiva förmågor som problemlösning och vetenskapligt förhållningssätt. Provet är på gymnasienivå och ett godkänt prov innebär att du är behörig till att söka vidare studier på högskola eller universitet

Om första provtillfället

Anmälan Via webbformulär
Datum 9 oktober 2022 (anmälan öppnar i slutet av sommaren)
Tid för provet 08:00 till 16:00
Plats Göteborgs universitet, Luleå tekniska universitet, Lunds    universitet, Mittuniversitetet och Stockholms universitet (ej på distans)
Antal platser 1 000
Giltighet Tillsvidare
Pris Gratis
Målgrupp Personer som är över 24 år som saknar grundläggande behörighet

Ett prov som testas

Under 2022 och 2023 kommer en så kallad försöksverksamhet att pågå för det grundläggande behörighetsprovet. Det innebär att regeringen kommer att utvärdera och besluta om provet ska bli permanent efter att försöksverksamheten är slut. Till försöksverksamheten hör två provtillfällen, ett under hösten 2022 och ett under hösten 2023.

Det täcker provet inte in

Du kan bara bli godkänd på provet i sin helhet, inte på delar av provet. Om du inte blir godkänd kan du anmäla dig till nästa provtillfälle och skriva provet igen. Ett godkänt prov ger dig grundläggande behörighet, men kom ihåg att många högskoleutbildningar också kräver särskild behörighet. Det innebär att du fortfarande kan behöva läsa till vissa kurser för att bli behörig till en specifik högskoleutbildning. Det är därför alltid viktigt att ta reda på vilka kurser som krävs för att bli behörig till den utbildning du är intresserad av. Om du behöver extra kurser för särskild behörighet kan du läsa in dessa på komvux eller folkhögskola.

Visa mig utbildningar på folkhögskola

Det grundläggande behörighetsprovet används inte för urval och ger inte meritvärde. Till skillnad från högskoleprovet kan det grundläggande behörighetsprovet alltså inte öka dina chanser att bli antagen till en specifik utbildning. Du behöver därför inte göra provet om du redan har grundläggande behörighet från gymnasiet eller komvux.

Källa: Universitets- och högskolerådet (UHR)

Senast uppdaterad: 11 nov 2022
Denice Karlsson
Digital Content Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-03-30

Alternativt urval

Vill du komma in på din drömutbildning men inte har tillräckligt höga betyg? Det är lätt att tro att höga betyg är allt, men det finns faktiskt andra sätt! Alternativt urval är en antagningsmetod som kan hjälpa dig att förverkliga dina drömmar. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte! Vi hjälper dig att ta nästa steg mot din framtida utbildning!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-09-26

Allt du behöver veta om sen anmälan för VT 2023

Har du planer på att studera till våren men insett att sista datumet för ansökan passerat? Det behöver inte innebära att tåget gått för dina framtida studier! Många utbildningar är öppna för sen anmälan. Vi guidar dig genom antagningsdjungeln!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-11

Omöjligt att komma in på läkarprogrammet - eller?

Läkarprogrammet är en av de populäraste programmen bland universitet- och högskoleutbildningar och det kan vara svårt att komma in även om man har höga betyg. Om betygen inte räcker till så finns det en lösning - alternativt urval. Vi på Studentum har pratat med Julia Ekman som kom in på läkarprogrammet via alternativt urval. Hon berättar om processen för att komma in på läkarprogrammet på Karolinska Institutet!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in