Man framför laptop kvällstid
31 mar 2023

11 yrken för nattugglor

Är tidiga morgnar inte din grej? Då kanske du ska satsa på ett yrke där din arbetstid är på kvällen istället. Här får du tips på yrken du kan utbilda dig till där du kan skjuta på arbetsdagen – och sova ut på morgontimmarna. 

Det finns många verksamheter där det måste finnas personal under hela dygnet. För att transporter ska komma fram i tid behövs chaufförer på nattetid, sjukhus och andra vårdinstanser måste alltid ha tillgång till kvalificerad personal och hotell och restauranger behöver kunna erbjuda sina gäster service under sena timmar. Oavsett om du är en nattuggla som vill jobba med människor eller föredrar en mer avskild arbetsmiljö finns något för dig. 

Kvällsmänniska eller morgonmänniska? 

Att ha det kämpigt att komma ur sängen när klockan ringer kan säkert de flesta känna igen sig i. Men det kan faktiskt vara så att vissa människor är nattugglor av biologiska och genetiska skäl. En del forskare tror att det finns evolutionära anledningar till det här från tiden då människor var jägare och samlare.* Någon behövde helt enkelt alltid vara vaken på natten för att hålla vakt. 

Om du är mest produktiv på dagen eller kvällen kan alltså vara en rest av en gammal överlevnadsstrategi. Däremot är de flesta människor någonstans mitt emellan och kan använda olika strategier för att anpassa sig. Utpräglade nattugglor kan ha svårare att göra den anpassningen. En lösning kan då vara att rikta in dig på ett yrke som passar din dygnsrytm bättre. 

Högre lön under sena timmar 

Om du som nattuggla vill utnyttja den tid på dygnet då du är som piggast kan du satsa på ett yrke där du börjar jobbet på eftermiddagen, kvällen eller natten. Dessutom har många arbetsplatser OB-tillägg för personal som jobbar efter ett visst klockslag, vilket innebär ett trevligt tillskott i lönekuvertet! OB-tillägget kan se olika ut inom olika branscher och på olika arbetsplatser.  

*Källa: SleepFoundation.org 

Senast uppdaterad: 31 mar 2023
Denice Karlsson
Digital Content Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-05-13

Hur mycket fokus tar mobilen från oss egentligen?

Smartphones har medfört att vi idag endast är några knapptryck eller en googling bort från att få svar på praktiskt taget vad som helst. Vad finns det egentligen för aspekter kring stress och koncentrationsförmåga? Artikeln är ett gästinlägg skriven av PMI.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-02-21

Kontakta oss

Läs mer om studentum.se och hur du kontaktar oss.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-22

Utbildningar med låg antagningspoäng

Är du sugen på att börja studera men är rädd att poängen från gymnasiet inte räcker till? Ingen anledning till oro! Här listar vi fem spännande utbildningar som har låg antagningspoäng. 

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in