11 yrken för nattugglor

Är du som mest produktiv sent på dygnet? Då kan ett yrke där du jobbar kväll eller natt vara något för dig. Här får du tips på yrken där du kan ha arbetstider – perfekt för dig som kvällsmänniska!

Man framför laptop kvällstid

Är tidiga morgnar inte din grej? Då kanske du ska satsa på ett yrke där din arbetstid är på kvällen istället. Här får du tips på yrken du kan utbilda dig till där du kan skjuta på arbetsdagen – och sova ut på morgontimmarna. 

Det finns många verksamheter där det måste finnas personal under hela dygnet. För att transporter ska komma fram i tid behövs chaufförer på nattetid, sjukhus och andra vårdinstanser måste alltid ha tillgång till kvalificerad personal och hotell och restauranger behöver kunna erbjuda sina gäster service under sena timmar. Oavsett om du är en nattuggla som vill jobba med människor eller föredrar en mer avskild arbetsmiljö finns något för dig. 

Osäker på vad du vill bli? Gör vårt yrkestest!

Kvällsmänniska eller morgonmänniska? 

Att ha det kämpigt att komma ur sängen när klockan ringer kan säkert de flesta känna igen sig i. Men det kan faktiskt vara så att vissa människor är nattugglor av biologiska och genetiska skäl. En del forskare tror att det finns evolutionära anledningar till det här från tiden då människor var jägare och samlare.* Någon behövde helt enkelt alltid vara vaken på natten för att hålla vakt. 

Om du är mest produktiv på dagen eller kvällen kan alltså vara en rest av en gammal överlevnadsstrategi. Däremot är de flesta människor någonstans mitt emellan och kan använda olika strategier för att anpassa sig. Utpräglade nattugglor kan ha svårare att göra den anpassningen. En lösning kan då vara att rikta in dig på ett yrke som passar din dygnsrytm bättre. 

Högre lön under sena timmar 

Om du som nattuggla vill utnyttja den tid på dygnet då du är som piggast kan du satsa på ett yrke där du börjar jobbet på eftermiddagen, kvällen eller natten. Dessutom har många arbetsplatser OB-tillägg för personal som jobbar efter ett visst klockslag, vilket innebär ett trevligt tillskott i lönekuvertet! OB-tillägget kan se olika ut inom olika branscher och på olika arbetsplatser.  

*Källa: SleepFoundation.org 

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Site Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Site Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Site Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser