Visar 1-3 av 3 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-3 av 3 träffar

Läs en lokförarutbildning

Hitta en utbildning till lokförare som passar dig

Är du tekniskt lagd, serviceminded och bra på att fatta beslut i oväntade situationer? Tycker du dessutom att en vardag på resande fot, långt från kontorsväggar, känns lockande? Toppen! Läs en utbildning till lokförare!

Som lokförare fyller du en viktig funktion i samhället. Du får ständigt arbeta med ett miljövänligt alternativ för resor, frakt och pendling. Tåg är ett färdmedel vars popularitet ständigt ökar, liksom yrket lokförare. Varierande arbetstider och en naturupplevelse som utsikt är några av de saker som gör att fler och fler söker en utbildning till lokförare.

Läs till lokförare på en Yrkeshögskola

Det är Myndigheten för Yrkeshögskolor som ansvarar för grundutbildningen av lokförare. Det innebär att din utbildning till lokförare innehåller mycket praktik och en branschnära undervisning – allt för att du ska få ut så mycket som möjligt av din utbildning.

Utbildningen till lokförare är ett år lång och innehåller lika mycket praktik som undervisning. Utbildningen är framtagen tillsammans med järnvägsbranschen och under ditt år där får du de kunskaper som behövs för att få ett lokförarbevis enligt EU:s krav.

Rätt förkunskaper för en utbildning till lokförare

Eftersom en lokförare har ett stort säkerhetsansvar då många av de tåg som rullar i Sverige är persontransporter ställs det höga krav på dig som söker en utbildning till lokförare. Det är bra om du har lätt att koncentrera dig, trivs att jobba ensam och skulle beskriva dig själv som ansvarstagande och noggrann.

För att söka en utbildning till lokförare behöver du dessutom vara behörig enligt Yrkeshögskolans och Transportstyrelsens krav. Det innebär att du behöver (som minst) ha godkända betyg i matematik, svenska och engelska från gymnasiet. Du måste också genomgå en yrkespsykologisk bedömning och uppfylla vissa hälsokrav.

Vad händer efter en utbildning till lokförare?

Efte din utbildning till lokförare får du ett lokförarbevis och kan söka jobb som lokförare. Din framtid ser ljus ut – 100 procent av de som tog examen när de läste en utbildning till lokförare 2016 hade jobb inom ett halvår. Det råder idag brist på lokförare i Sverige. Man räknar också med att ett stort antal lokförare kommer att gå i pension inom kort. Utöver det ökar ständigt både antalet person- och godstransporter på järnväg.

Jämför dina favoriter