Sima Iskandar - Hisstekniker
28 mar 2023

Sima Iskandar – studerande till hisstekniker

Sima Iskandar – studerande till hisstekniker

Hej Sima! Du utbildar dig till servicetekniker på Xenter, berätta varför du sökte utbildningen?

”Jag läste elprogrammet på gymnasiet och fick höra om utbildningen till servicetekniker genom mina kollegor när jag praktiserade på ett hissföretag i Södertälje. Jag kände att det här var något jag kan tänka mig att hålla på med, något praktiskt då jag inte är så teoretisk. Jag vill jobba, men tycker det är viktigt med utbildning. Den här utbildningen är bara ett år, det passar mig.”

Hur ser en vanlig dag i skolan ut?

”Ofta börjar vi med teori i klassrummet och har sedan mer praktiska lektioner på eftermiddagen. Det är kul att blanda mellan teoretiskt och praktiskt, då blir det lättareatt förstå. När vi sedan övar på det praktiska arbetet vet vi hur vi ska göra. Lärarna är bra och arbetar själva inom hissbranschen och vi har gästlärare från olika företag.”

Du var nyligen på utbildningens första praktikperiod (LIA), hur var det?

”Det var roligt att träffa kollegor som jag lärde känna under praktiken på gymnasiet då jag var på samma ställe igen. Vi i klassen har kontakt med varandra under praktiken och delar bilder och skriver till varandra i en klass-chatt nästa varje dag.”

Hur ser din framtid ut efter utbildningen?

”Vi lär oss om både hissar och rulltrappor och hissar lockar mig mest. Jag är intresserad av elproblem och att läsa kopplingsscheman och vill jobba som felsökare. Kanske pluggar jag vidare till elingenjör eller startar en egen firma i framtiden. Jag har alltid drömt om det, jag gillar att bestämma. Man vet aldrig vad framtiden kan ge, utbildningen ger många möjligheter.”

Varför borde andra söka denna utbildning?

”Jag tycker både kvinnor och män borde söka denna utbildning. Det finns många olika jobb inom branschen beroende på intresse. Det vore kul med fler tjejer, kanske tänker de att det är ett tungt arbete som de inte klarar av, men det gör vi!”

Läs mer om utbildningen

Senast uppdaterad: 28 mar 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-02-27

Journalist

Tobias Holmgren, 34, bytte läraryrket mot mediebranschen när han sökte journalistlinjen på Ljungskile folkhögskola. I dag har han en fast tjänst som reporter. Läs mer om Tobias utbildning här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-01

Framtidens arbetsliv - 7 framtidsjobb

Hur ser framtidens arbetsliv ut? Trygghetsrådet (TRR) har tagit fram en rapport som kan ta oss närmre svaret på den frågan. Låt dig inspireras att tänka om och tänka nytt. Här är listan med möjliga framtidsyrken! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-01

Hur är det att jobba som Experience Designer?

Zoe Zamayeri letade efter en utbildning där hon kunde få en blandning av kreativitet, mänsklig psykologi och problemlösning. Efter en tids letande hittade hon Experience Designer-kursen på Changemaker Educations. Här berättar hon om varför hon älskade det så mycket, hur kursen förändrade henne och ledde henne till hennes jobb!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in