Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

9 kvinnor som har förändrat ditt liv

Mänskliga rättigheter är lätt att ta för givet, men var inte alltid en självklarhet. Det här är en hyllning till de kvinnor som tagit kampen och därmed förändrat världen!

internationella kvinnodagen

Emmeline Pankhurst

Att kvinnor får rösta är en ganska ny företeelse, men det är bara hundra år sedan lagen om allmän rösträtt gick igenom i Sverige. Emmeline Pankhurst kämpade för kvinnlig rösträtt i Storbritannien och drev sin agenda så hårt att hon år 1918 lyckades få igenom rösträtt för kvinnor över 30 år. Hon dedikerade sitt liv för att främja kvinnors rättigheter, något hon fängslades för vid ett flertal tillfällen. Hon dog år 1928, tre veckor innan lagen för rösträtt för kvinnor över 21 trädde i kraft. Missa inte att se dramafilmen Suffragette från 2015!

Rosa Parks

Kvinnan som 1955 vägrade ge upp sin plats på bussen för en vit man trots att det var ett lagbrott. Polisen tillkallades och hon satt ändå kvar på sin plats. Rosa Parks fredliga protest blev startskottet medborgarrättsrörelsen i USA och hon kallas idag för The first lady of civil rights.

Coco Chanel

Kvinnan som möjliggjorde snygga och bekväma kläder för kvinnor. Innan hon kom in i bilden förväntades det att kvinnor alltid skulle ha kjol eller klännings på dig, men hennes revolutionära idéer uppmuntrade ett mer tillåtande mode för kvinnor med byxor och kostymer. Rätten att ha på sig det man vill blev ett faktum tack vare Chanel!

Fredrika Bremer

Fredrika Bremer gav debatten om kvinnors myndighet en rejäl skjuts i rätt riktning tack vare hennes kamp. Hon var upprörd över den ogifta kvinnans ställning i samhället och gav uttryck för det i hennes roman Hertha som gavs ut år 1856. Hennes bok gjorde skillnad - 1863 myndighetsförklarades alla ogifta kvinnor per automatik. En stor förändring mot hur det tidigare hade varit. Heja Fredrika Bremer!

Margaret Higgins Sanger

Att själv styra över hur vi vill eller inte vill planera våra familjer är en viktig byggsten i dagens jämställda samhälle. Margaret föddes 1879 och kom i sitt arbete som sjuksköterska i kontakt med kvinnor som genomgått dåligt utförda aborter. Hennes kamp grundande den organisation som idag heter Planned Parenthood. Vägen dit var allt annat en enkel. Hon arresterades när hennes första klinik öppnades då det var olagligt att offentligt tala om preventivmedel. Tack Margret för din kamp och personliga uppoffringar!

Malala Yousafzai

Malala är tidernas yngsta mottagare av Nobels fredspris. Hon trotsade talibaner och fick nästan betala med sitt liv när hon på nära håll blev skjuten i huvudet i ett talibanattentat. Hon överlevde mirakulöst och är en global symbol för kvinnors rättighet till utbildning.

Selma Lagerlöf

1891 debuterade hon med romanen Gösta Berlings saga och har sedan dess varit en av Sveriges med omtyckta och framgångsrika författare. Hon var både första kvinna som blivit inval in i Svenska Akademin och första kvinna som fått fick nobelpriset i litteratur. Vilken förebild!

Elsa Andersson

Elsa är en svensk flygpionjär som redan som ung fascinerades av flyg. Hon tilldelades flygcertifikat aviatördiplom nr 203 som första svenska kvinna men nöjde sig inte där. Hon drömde sig vidare och ville utbilda sig till fallskärmshoppare. Den dåvarande experten i Sverige, Raoul Thörnblad, vägrade utbilda kvinnor och lät inte Elsa utbilda sig. Men inte lät hon sig stoppas, hon reste till Berlin där hon utbildade sig till just fallskärmshoppare.

Greta Thunberg

Nutidens modiga klimatkämpe. Greta blev känd som 16 åring när hon 2018 skolstrejkade och satt utanför Sveriges riksdag med plakatet ”Skolstrejk för klimatet”. Hennes skolstrejk gjordes i syfte att uppmärksamma klimatfrågor och har inspirerat tusentals unga runtom i världen. Hennes globala rörelse har spridit sig till mer än 200 städer i Europa och till länder som USA, Japan och Australien. Hon har blivit inbjuden att tala på bland annat FN:s. Tusen tack Greta för din kamp!


Skulle du vilja plugga och jobba med jämställdhet? Då kanske en utbildning inom genusvetenskap är något för dig!

Utbildningar inom genusvetenskap


Annonser