Hur vet jag vilka skolor som är gratis och vilka som kostar?

19 jan 2013
FRÅGA
Jag undrar lite om kostnaderna för universitet/högskolor i Sverige. Vissa utbildningar kostar kring 50 000 (tex. Vissa Frisör/make-up utbildningar) medans vissa utbildningar är gratis, utom terminsavgifter på några hundra och kostnader för utb. Material. Hur vet man vilka utbildningar som är gratis och vilka som kostar? Är det en grundregel att de statliga högskolorna är gratis och det privata skolorna kostar pengar? Finns det i sådana fall någon lista eller hänvisning till vilka skolor som är statliga och gratis?

Svar:

21 jan 2013

Hej Sara!

Följande utbildningstyper är kostnadsfria i Sverige:

  • Universitet/högskola
  • Komvux
  • Yh-utbildningar
  • Folkhögskola
     

Övriga utbildningstyper (yrkesutbildningar/kurser/språkresor) har oftast en utbildningskostnad kopplade till sig. Vissa av dem är CSN-berättigade vilket betyder att du får lån och bidrag för att studera. Således betalar du en kostnad till skolan per termin samtidigt som du tar ett lån via CSN. 

Via vår söktjänst kan du lätt skilja utbildningarna åt via att välja vilken utbildningstyp du vill kika på.

Kostnadsfria:

Utbildningstyper som brukar ha en kostnad per kurs/termin:

Inom yrkesutbildningar finner du make up-utbildningar och frisörutbildningar. Det finns några få frisörutbildningar som klassas som komvuxutbildningar dock, om det är dem som du har sett.

Hoppas att det har klarnat vad gäller vilka skolor som är kostnadsfria och vilka som kostar pengar!

Lycka till!
Vänligen, Sanna Everskog Lund
Informatör, Studentum 

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀