31 jan 2023

Emma tar ett steg i karriären och pluggar till specialistundersköterska: “Ett viktigt yrke”

Emma har tidigare utbildat sig till bagare och konditor och till vanlig undersköterska, men började för en termin sedan studera specialistundersköterska inom vård och omsorg om äldre på YHiM - Yrkeshögskolan i Mölnlycke. Emmas förväntningar med utbildningen är att öka sin kompetens och göra skillnad. 

Hon trivs jättebra på skolan, både lokalen och läget är bra och i närheten finns flera matställen. Hon beskriver lärarna som underbara, de finns alltid där för att hjälpa till.  

- Jag känner verkligen att jag kan fråga om vad som helst och lärarna svarar alltid artigt och tar sig verkligen tiden, säger Emma.  

I framtiden vill Emma arbeta som omsorgshandledare och bidra till att yrket får ett lyft. Hon vill utvecklas så mycket som möjligt under sin studietid med målet att bli en förebild för andra. Hennes ord till de som funderar på att plugga till specialistundersköterska är: Kör bara! 

Vad gör en Specialistundersköterska inom vård och omsorg om äldre?

En specialistutbildad undersköterska utför specialiserad vård och omsorg antingen i människors hem, på särskilda boenden eller på dagverksamheter för demenssjuka. Den specialistutbildade undersköterskan tar hand om komplexa vård-och omsorgsbehov och har i sina uppdrag att handleda brukare, närstående och kollegor.

Specialistundersköterskor arbetar i team med övrig legitimerad personal och utför medicinska arbetsuppgifter efter delegering av sjuksköterska, fysioterapeut och arbetsterapeut. I en specialistutbildad undersköterskas arbetsuppgifter ligger också att utbilda övriga kollegor i extra svåra arbetsuppgifter. En specialisttjänst som specialistutbildade undersköterskor kan söka är omsorgshandledare.

Plugga till specialistundersköterska

Utbildningen går på deltiddistans vilket innebär att Emma kan fortsätta arbeta under tiden hon studerar och slipper ta studielån. Under utbildningen som Emma pluggar får du fördjupad kunskap inom flera olika områden. Bland annat går kurserna igenom demens, gerontologi, pedagogiskt ledarskap, palliativ vård och välfärdsteknik. I utbildningen ingår även en praktikperiod, lärande i arbete (LIA) med syftet att du ska få träna på dina praktiska kunskaper. 

Vill du läsa mer om utbildningen?

Senast uppdaterad: 31 jan 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-03-23

6 tips för dig som söker jobb

Att söka jobb kan kännas svårt och krävande, och ibland frustrerande. Många gånger ska du igenom en lång och tidskrävande rekryteringsprocess.  Vi har samlat 6 tips som hjälper dig på vägen till en anställning! Artikeln är ett gästinlägg skivet av Academic Work.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-06-08

Från undersköterska till sjuksköterska

Här reder vi ut möjligheterna till vidareutbildning som undersköterska och sjuksköterska och vad skillnaden mellan yrkestitlarna är i praktiken. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-01-26

10 utbildningar för dig som vill jobba med barn

Vill du arbeta med barn och barns utveckling? Då har du kommit helt rätt! Läs mer och ta steget mot ett givande och glädjefyllt yrkesliv.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in