Självförsörjning och personlig utveckling

Johanna, som bor på en liten gård norr om Västervik, kände att hon ville ta sitt intresse för odling och självförsörjning till nästa nivå. Hennes målsättning är att så småningom kunna starta ett eget företag, producera livsmedel och utbilda andra i det hon brinner mest för. Läs mer om hennes tankar, mål och upplevelse av utbildningen. 

Johanna, som bor på en liten gård norr om Västervik, kände att hon ville ta sitt intresse för odling och självförsörjning till nästa nivå. Hennes målsättning är att så småningom kunna starta ett eget företag, producera livsmedel och utbilda andra i det hon brinner mest för. Läs mer om hennes tankar, mål och upplevelse av utbildningen.

Vad fick dig att söka till just den här utbildningen?

Jag har under många år funderat på om jag någon gång skulle starta eget företag och vad jag i så fall skulle vilja syssla med? Efter att för tio år sedan ha flyttat med min familj till en mindre jordbruksfastighet har jag nu landat i att jag vill arbeta med livsmedelsproduktion och någon form av informativ verksamhet i anslutning till gården.

Jag såg en annons på Facebook om utbildning och efter att ha sökt blev jag uppringd av utbildningsledaren som ställde frågor och gick genom vad jag kunde förvänta mig av utbildningen. När jag läste om utbildningen fastnade jag för kurser som marknadsföring och ekonomi. Jag är praktiskt lagd och har lätt för att själv söka upp kunskap som jag är intresserad av. Siffror har jag däremot tidigare har lite svårare för så därför kände jag att jag behövde en inspirerande lärare och kurs att följa.

Vilken är din favoritkurs nu när du väl börjat utbildningen?

Då får jag nog lov att svara marknadsföringskursen. Den startade verkligen i gång hjärnverksamheten och kreativiteten tidigt i utbildningen. Jag hade inga direkta förkunskaper men känner mig nu mer redo att både räkna produktkalkyler och fundera på vad mitt företag kan erbjuda marknaden.

Vilka är de största fördelarna med din skola?

Det bästa med skolan har definitivt varit studiebesöken som ingått i de olika kurserna. Det har verkligen varit en lyx att få komma ut i verkligheten och se hur andra småskaliga företagare arbetar med sina verksamheter och hur de byggt upp dem. Vi har också hade spännande inspirationsföreläsare som kommit till skolan och föreläst om sina verksamheter.

Vad tycker du om staden och studentlivet?

Skolan ligger ju i Gamleby vilket är ett både aktivt och trevligt samhälle nära naturen och kusten. Det finns en hel del studenter i varierande åldrar och några mindre caféer och restauranger, butiker och gym. Jag bor två mil därifrån och jag uppskattar att inte ha så lång resväg till skolan, jag kan till och med cykla dit genom skogen på en timme.

Vad vill du göra efter utbildningen?

Min plan är att fortsätta arbeta på min nuvarande arbetsplats ytterligare några år, gå ner i arbetstid och parallellt bygga upp mitt företag hemma på gården. Genom studierna hoppas jag få bredare kunskaper i eget företagande, främst i den småskaliga verksamheten. Jag vill känna mig säker på lagstiftningar, ekonomi och också komma fram till vad jag så småningom vill erbjuda i mitt företag.

Slutligen, har du några tips och råd till andra studenter som vill börja studera?

Jobba på din studieteknik, det var några år sedan jag studerade och det tar ett tag innan man hittar bra rutiner för till exempel inlämningsuppgifter och tentor. Jag uppmuntrar alla som drömmer om att göra något annat att ta chansen. Skjut inte upp det för då är risken stor att det aldrig blir av.

Jag tvivlade lite själv när mat, räntor och energipriser gick upp under rekordkort tid. Men det har löst sig så här långt och jag tror att om man bara fattar ett beslut kommer man ta medvetna och aktiva val utifrån det. Jag beviljades även omställningsstudiestöd vilket var en positiv överraskning i mitten av vårterminen!

Läs mer om utbildningen


Annonser