Distansutbildningar (E-learning)

A guy on a zoom meeting

Plugga på distans!

I och med den utveckling som Internet haft under de senaste åren har det blivit allt mer populärt att läsa en utbildning på distans. Generellt har tekniken revolutionerat distansstudieformen. Idag kan man läsa allt möjligt på distans eller vad sägs om att läsa in din körkortsteori, gymnasieutbildning eller en hel högskoleutbildning…

läs mer om distansstudier här

Välj ämnesområde/intresse:

Betong (4)
Data / IT (278)
CAD (15)
Excel (11)
Djur (33)
Ekonomi (264)
MBA (15)
Hantverk (53)
VVS (25)
Flyg (1)
E-handel (13)
Inköp (28)
Säljare (20)
Historia (34)
Juridik (36)
Jurist (3)
Kock (2)
Reklam (1)
Biologi (30)
Fysik (31)
Kemi (19)
Geografi (14)
Skönhet (30)
Frisör (13)
Stylist (11)
Språk (163)
Polis (3)
Teknik (235)
Energi (43)
GIS (6)
Industri (31)
Lärare (197)
Pedagogik (273)

Välj utbildningstyp:

Plugga på distans – ifrån vart som helst

Att studera på distans är det nya sättet att plugga på. Det öppnar nya vägar för dig som vill läsa en speciell utbildning utan att behöva flytta till ny ort. Idag erbjuder de flesta universitet och högskolor studier på nätet, både hela utbildningar och kortare kurser. För dig som funderar på distansstudier kanske vi kan locka med att det idag finns mer än 3000 kurser och 100 längre program att välja mellan.

Hur går det till?

För att du över huvud taget ska kunna studera på distans krävs en dator och internetuppkoppling. En del kurser är helt nät- eller webbaserade vilket betyder att du aldrig behöver resa till högskolans campusort, varken vid introduktioner eller för tentamenstillfällen. Dock finns det ett fåtal som kräver ett visst antal möten under kursen. Andra utbildningar har sina möten på olika lärcentra runtom i landet och då kan det vara smidigt att bo geografiskt nära och det underlättar om du redan från början tar reda på när och var kursens möten ska äga rum.

Ditt virtuella klassrum

Högskolorna och universiteten har olika läroplattformar, där varje kurs har sin egen hemsida. På den sidan gör du inlägg, kommenterar dina klasskamraters inlägg, för diskussioner och ställer frågor till läraren. Idag finns även möjligheten att föra diskussioner och seminarium via en webbkamera.

Vad kan jag läsa?

Utbudet är idag stort men du kan inte läsa allt på distans. Du kan till exempel inte läsa till läkare via datorn som föreläsningssal. Men däremot är det möjligt att läsa till ingenjör och andra längre utbildningar. Exempel på några ämnesområden ur mängden är beteendevetenskap, data, ekonomi och administration, juridik, konstnärliga ämnen, medicin och vård, religionsvetenskap, språk, teknik...

Sista anmälningsdag?

Här gäller samma regler som om du hade läst vid ett universitet på en ort.

Sista anmälningsdag är 15 april för utbildningar som startar under höstterminen.
Sista anmälningsdag är 15 oktober för utbildningar som startar under vårterminen.
Sista anmälningsdag är 15 mars för utbildningar som startar under sommaren.
Efter sista anmälningsdag går det att göra sena anmälningar.

Varför läsa på distans och är distansstudier lika bra?

Ja visst är distansstudier lika bra! 30 högskolepoäng är alltid 30 högskolepoäng. Kvalitetskraven är lika höga oavsett om du läser på campusorten eller på distans.

En bra anledning är att din "skola" på Internet är öppen när det passar dig. Du bestämmer själv när du vill studera om det så är dag eller natt. Du bestämmer även själv var du vill studera; det kan vara hemma i lägenheten, ute på landet, kvällstid på kontoret etc. Det enda som krävs är i regel en dator med Internetuppkoppling. Att studera på distans kan beskrivas som "frihet under ansvar" där ett visst mått av självdisciplin är viktigt.

Vill du läsa en akademisk utbildning på distans så finns Nätuniversitetet tillgängligt, som samordnar kurser och utbildningar från 35 universitet och högskolor runtom i Sverige. Det finns även en rad intressanta utbildningsalternativ ifrån olika privata utbildningsinstitut eller enskilda skolors avdelningar för distansstudier.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: