Visa studentum.se som: Mobil

Distansstudier

Studera på distans!

Studera på distans!

Att plugga på distans har blivit allt mer populärt. I och med de senaste årens tekniska utveckling har distans som studieform verkligen revolutionerats. Idag kan du studera de allra flesta utbildningar på distans.

När du läser på distans har du friheten att själv välja hur du vill lägga upp dina studier. Du kan plugga när, var och hur du vill. Men det krävs att du tar mycket eget ansvar för dina studier. Kraven under en distansutbildning är lika höga som under en vanlig utbildning i klassrum.

>>Läs mer om distansstudier här 

Använd vår söktjänst för att hitta olika distansutbildningar! Distans är redan förvalt men begränsa gärna din sökning ytterligare utifrån dina specifika intressen.Plugga på distans – när, var och hur du vill!

Att plugga på distans passar dig som vill läsa en specifik utbildning utan att behöva till exempel flytta eller säga upp dig från ditt jobb. Idag erbjuder de flesta universitet och högskolor studier på distans, såväl hela utbildningar som kortare kurser. Du kan faktiskt hitta distansutbildningar inom samtliga utbildningstyper idag. Det finns enormt många distansutbildningar att välja bland!

Hur funkar det med distansstudier?

För att du ska kunna studera på distans krävs att du har en dator med internetuppkoppling. Vissa distanskurser är helt webbaserade, vilket innebär att du aldrig behöver åka till skolan, varken vid introduktioner eller för tentatillfällen. Det finns dock distansutbildningar som kräver ett antal obligatoriska träffar under utbildningens gång. Vissa skolor förlägger träffarna till olika lärcentra runt om i landet. Då kan det vara en bra idé att du redan från början tar reda på när och var kursens möten kommer äga rum så att du kan planera därefter.

Läs en utbildning på distans

Det virtuella klassrummet

Högskolor, universitet och de flesta andra utbildningsanordnare har olika webbaserade lärplattformar. Ofta har man möjlighet att göra inlägg, kommentera dina klasskamraters inlägg, föra diskussioner och ställa frågor till läraren. Idag finns även möjligheten att föra diskussioner och ta del av seminarium via webbkamera.

Vad kan jag läsa på distans?

Utbudet av distansutbildningar är stort och växer hela tiden, men du kan inte läsa alla utbildningar på distans. Du kan till exempel inte studera till läkare på distans. Det är därför att vissa utbildningar kräver praktiskt utförande, speciell utrustning och interaktion mellan lärare och studenter.

Det är däremot möjligt att läsa till ingenjör på distans till exempel. Det finns flertalet längre utbildningar som erbjuds på distans. Exempel på några ämnesområden med många distansutbildningar är beteendevetenskap, data, ekonomi och administration, juridik, religionsvetenskap, språk, teknik… Alternativen är många!

Sista anmälningsdag för distansutbildningar?

För distansstudier på ett universitet eller en högskola gäller samma sista ansökningsdatum som för övriga utbildningar.

Andra studieformer, som exempelvis YH-utbildningar och folkhögskoleutbildningar, har olika startdatum och sista ansökningsdag kan variera.

Varför läsa på distans? Är distansstudier lika bra som vanliga utbildningar?

Om du studerar på universitet eller högskola så är 30 högskolepoäng alltid 30 högskolepoäng, oavsett om du läser dem i klassrum eller på distans. Kvalitets- och behörighetskraven är desamma oavsett om du läser på utbildningsorten eller på distans.

En stor fördel med distansstudier är att din internetbaserade skola är öppen precis när det passar dig. Du bestämmer själv när du vill plugga, om det så är på dagen eller på natten. Du bestämmer även själv var du vill studera, hemma, på biblioteket eller på ett fik? Det enda som krävs är i regel en dator med internetuppkoppling. Att studera på distans ger dig verkligen frihet! Men det är "frihet under ansvar” eftersom självdisciplin blir väldigt viktigt om du ska lyckas med dina distansstudier.

Läs mer om de olika distansutbildningarna här.

Stort lycka till med dina studier!

Senast uppdaterad: 28 maj 2019

Recensionspolicy

recensionspolicy studentum.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på studentum.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se
Logga in