Filtrera efter
Kategori
Folkhögskoleutbildning
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-20 av 207 träffar
1
2
3
4
...
11
Annonser

Popular categories

Artiklar inom Folkhögskoleutbildning

Populära platser

Reportage inom Folkhögskoleutbildning

Folkhögskolan – utgår ifrån ditt behov

Folkhögskolan utgår från dina behov, förkunskaper och erfarenheter. Något som utmärker folkhögskolan är samtalet och ditt aktiva deltagande i gruppen. Tanken är att dina behov ska styra och att läraren mer fungerar som en handledare och tillsammans med dig planerar ditt studieupplägg.

Förbered dig för högre studier eller specialisera dig inom ett specifikt område

I dagsläget finns det 155 folkhögskolor i Sverige där 108 av dessa är knutna till olika folkrörelser, ideella organisationer, stiftelser eller föreningar. 43 bedrivs av landsting och regioner. Varje folkhögskola bestämmer självständigt över sitt kursutbud och sin profil och är inte bunden till centralt fastställda läroplaner.

Läs allmän eller särskild kurs på folkhögskola 

Det finns flera olika typer av kurser att läsa på folkhögskola. Du kan välja mellan allmän och särskild kurs. Allmän kurs passar dig som saknar grundskole- eller gymnasieutbildning och vill läsa in detta samtidigt som du har möjlighet att fördjupar dig i ett ämne som du gillar. Med allmän kurs skaffar du dig grundläggande behörighet och förbereder dig för högre studier på universitet eller yrkeshögskola. Läs mer om hur du får grundläggande behörighet på folkhögskola!

Särskild kurs vänder sig till dig som vill specialisera dig inom ett specifikt område. Du kan bland annat läsa till journalist, behandlingspedagog, tolk, hälsocoach, fritidsledare, musiker och mycket mer.

Läs på folkhögskola

Hur ansöker jag till folkhögskolan?

Varje folkhögskola ansvarar för sin egen antagning så du söker därför direkt till den folkhögskola du vill studera på. Kontakta skolan för att ta reda på hur du ska göra och vad ansökan ska innehålla. Söker du kurser på flera folkhögskolor måste du skicka en ansökan till varje skola.

Även om sista ansökningsdag har passerat kan det vara bra att kontakta skolan. Många har nämligen löpande antagning. På allmän kurs ställs inga formella krav. Där startar du på olika nivåer beroende på förkunskaper och tidigare erfarenheter. Därför är de viktigt att alltid skicka in dina betyg så att skolan vet vilken erfarenhet du har och vad du kan tänkas behöva komplettera.

På kurser inom konst och musik kan särskilda antagningsprov förekomma. Vanligt är att folkhögskolan vill att du skickar in ditt senaste betyg, arbetsintyg, personbevis och oftast, viktigast av allt, ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå på kursen. Andra folkhögskolor kallar till en intervju.

Boende och kostnader

Nästan alla folkhögskolor har internat vilket innebär att du kan bo på skolan. Internatet är en viktig del i folkhögskolans studiemiljö.

Undervisningen på folkhögskolan är avgiftsfri. Däremot får du betala för kursavgift, studiematerial, lunch, resor med mera. Om du väljer att bo på internat betalar du också för övrig kost och logi. Kostnaderna varierar mellan skolorna beroende på rumsstandard och antal måltider.

Från och med höstterminen det år du fyller 20 år kan du söka studiemedel för att studera på folkhögskola. För de eftergymnasiala yrkesinriktade utbildningarna finns ingen nedre åldersgräns för ansökan om studiemedel.


Läs mer om folkhögskolor här!