Visa studentum.se som: Mobil

Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Visar 1-20 av 29 träffar
12

SFI

SFI ger dig grundläggande kunskap i svenska!

SFI står för Svenska För Invandrare och ger dig grundläggande kunskaper i svenska så att du kan kommunicera både i tal och skrift. Utbildningen ska även ge deltagarna en introduktion till det svenska samhället. Studierna utgår från dina personliga förutsättningar och erfarenheter. När du är färdig med SFI kan du fortsätta läsa svenska på Komvux eller gymnasiet om du vill.


SFI is a form of education in which people who lack knowledge of Swedish can learn the language. SFI is free and the only requirements are that you must live in Sweden, be more than 16 years old and not speak Swedish.


SFI Arabic

SFI English

SFI Somali


De tre stegen i SFI

Steg 1 är för personer som saknar skolvana eller inte gått i grundskola och/eller är nybörjare i svenska och behöver lära sig svenska alfabetet.
Steg 2 och 3 är för personer som har kunskaper motsvarande grundskola från sitt hemland. Utbildningen startar på en språklig nybörjarnivå.

Vem får läsa SFI?

För att vara behörig för SFI ska du vara bosatt i Sverige, ha fyllt 16 år och sakna kunskaper i svenska språket. Om du kan norska eller danska är du inte behörig till SFI. Du ansöker genom Komvux i din hemkommun eller någon av de aktörer som bedriver en SFI-utbildning. De hjälper dig sedan vidare med eventuellt språktext och studieplan m.m.

Kombinera SFI med arbete eller andra studier

Att studera SFI kan också innebära ett samarbete med arbetsförmedlingen där du får möjlighet att öva på språket i jobbmiljö. Det kan även innebära att du kommer i kontakt med arbetslivet genom eventuell praktik. Det går även bra att kombinera studier i SFI med annan utbildning i Sverige eller utomlands. Tänk på att du måste ha läst SFI för att kunna gå en utbildning på svenska.

Vanliga frågor om SFI:

Är SFI gratis?

Ja, utbildningen är kostnadsfri.

Får man studiemedel för SFI?

Nej, SFI berättigar inte till studiestöd.

Vilken nivå av SFI kan jag börja på?

En bedömning görs och du hamnar på den nivå som passar dig bäst.

Kan man göra praktik eller jobba medan man läser SFI?

Ja, det finns möjlighet till praktik eller arbetsplatsförlagt lärande under tiden du studerar. Det går även att kombinera med jobb eller andra studier. Prata med en studievägledare på skolan för mer information.

Jämför dina favoriter