Filtrera efter
Kategori
Konst- och kulturutbildning
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-20 av 60 träffar
1
2
3
Annonser

Popular categories

Populära platser

Artiklar inom

Reportage inom Konst- och kulturutbildning

Studera konst, mode, scenkonst eller dans i en konst- och kulturutbildning

Konst- och kulturutbildningar är eftergymnasiala estetiska utbildningar inom konst- och kultursektorn som förbereder dig för fortsatta högskolestudier inom konst- och kulturområdet. Utbildningarnas mål är även att förstärka och förbättra ditt yrkeskunnande och utbilda dig inom områden så som konst, musik och scenkonst, medieproduktion och skrivande, design, formgivning, mode och konsthantverk. Syftet med konst- och kulturutbildningar är även att inspirera dig inom ett område som samtidigt bevarar eller utvecklar kulturarvet.

Konst- och kulturutbildningar finns i varierande längder. Vissa kurser är endast några veckor långa och andra upp till tre år. För att du ska få lyfta studiestöd och studielån från Centrala Studiestödsnämnden (CSN) bör dock utbildningen vara minst 20 veckor lång. Utbildningarna beviljas och övervakas av Myndigheten för Yrkeshögskolor (Myh).

Dreja

Gymnasial utbildning ett behörighetskrav

För att du ska kunna ansöka till en konst- eller kulturutbildning bör du ha grundläggande behörighet. Du ska alltså ha en examen från en treårig gymnasie- eller gymnasiesärskola eller på annat sätt kunna bevisa att du kan tillgodogöra dig utbildningen. Utöver detta krav har skolorna rätten att själva sätta upp specifika förkunskapskrav.

Konst- och kulturutbildningar på en vecka upp till tre år

Det finns en stor mängd olika sorters konst- och kulturutbildningar. Det finns utbildningar på heltid, deltid och distans. Du kan välja mellan kortare utbildningar på ett par veckor eller utbildningar upp till tre år. Endast utbildningar över 20 veckor ger dig dock rätten att ansöka om CSN.

Utbildningsbevis efter avslutad utbildning

Som intyg på att du har fullföljt din utbildning får du ett utbildningsbevis av skolan, vilken du kan använda för att söka dig vidare till en annan estetisk utbildning eller som bevis på ditt yrkeskunnande.

Kostnaderna för att läsa en konst- och kulturutbildning är varierande. Vissa skolor tar ut en studerandeavgift för undervisningskostnaderna, andra endast en avgift för studiematerial, kurslitteratur och annan nödvändig utrustning.

Intresserad av en konst- eller kulturutbildning? Ansök via skolan!

Om du har hittat en konst- eller kulturutbildning du är intresserad av och vill ansöka till – besök då skolans egen hemsida. Varje skola har nämligen hand om ansökningarna till deras program. Vanligtvis ska du skicka in arbetsprover, göra antagningstester eller komma på intervjuer som en del av ansökningsprocessen.

» Här kan du läsa mer ingående om konst- och kulturutbildningar!