Visa studentum.se som: Mobil

Möt ditt framtida universitet: Karolinska Institutet

Karolinska Institutet är känt för att vara ett av världens främsta universitet inom medicin. Universitetet erbjuder landets bredaste utbud av medicinska utbildningar. Karolinska Institutets vision är att bidra till förbättring av människans hälsa och skolans mission är att bedriva forskning och utbildning samt interagera med samhället. Universitetet grundades 1810 i Stockholm och enda sedan 1901 har Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet valt ut nobelpristagarna i fysiologi eller medicin. Studentum har pratat med Tanya som arbetar på Karolinska Institutet för att få reda på mer om deras arbete och de skiljer sig från andra universitet!

Universitetets namn: Karolinska Institutet
Antal studenter: ca. 6 000 st
Antal doktorander: ca. 2000 st
Antal anställda: ca. 4700 st
Nybörjarprogram: 13 st
Påbyggnadsprogram: 28 st
Fristående kurser: ca. 80 st

Hej Tanya! Det finns många som söker sig till eftergymnasiala utbildningar inom medicin - varför ska man välja att studera på Karolinska Institutet?

”Först och främst är Karolinska Institutet Sveriges enda medicinska universitet och erbjuder landets bredaste utbud av medicinska utbildningar. Du får tidig kontakt med patienter ute på praktik och får på så sätt stor kännedom om yrket redan i början av din utbildning.  De flesta lärare är också forskare vilket gör att man som student tidigt får kunskap om de senaste upptäckterna inom det medicinska området.

Och sist men inte minst - du kan välja att läsa en del av din utbildning utomlands. Vi har avtal med ca 150 länder runt om i världen!”

Vad spännande! Du är inne på att universitetet erbjuder praktik. Hur samarbetar Karolinska Institutet med arbetslivet?

”På alla våra utbildningar har man praktik på sjukhus, vårdcentraler eller företag, vilket gör att man i tidigt skede får en bra inblick i arbetslivet. Utöver detta ges öppna föreläsningar, arbetsmarknadsdagar, besök från potentiella arbetsgivare med mera. ”

Har ni någon skrytstatistik som ni vill berätta om?

”40 % av all medicinsk forskning i Sverige bedrivs på Karolinska Institutet. Nobelpriset i medicin eller fysiologi delas årligen ut av Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet.”

Karolinska Institutet

Ni är ju det enda medicinska universitetet i Sverige. Berätta om er målgrupp, vem är den typiska studenten hos er?

"Hos oss finns inte någon typisk student, vi är ett universitet för alla som har ett intresse inom medicin, hälso- och sjukvård. Vi har ca 10 000 studenter som kommer från både Stockholm och övriga Sverige, men även från utlandet."

Karolinska Institutet har 13 nybörjarprogram:

Vad har ni som universitet för huvudfokus?

”Vår huvuduppgift är att utbilda studenter till livsviktiga yrken inom medicin, hälsa och sjukvård.”

Du nämnde tidigare att man kan välja att läsa en del av sin utbildning utomlands. Vad för typer av möjligheter finns det?

”Som student på KI har du stora möjligheter att läsa en del av utbildningen utomlands. Vi har utbytesavtal med universitet runt om i världen! Det är en värdefull merit där du förutom spännande studier får lär känna både nya vänner och kulturer.”

När vi ändå är inne på Karolinska Institutets utbildningar, ni är ett stort och välkänt universitet. Ser ni några utmaningar med att få in studenter?

”En utmaning som alla lärosäten står inför är att få ”rätt” sökande till respektive utbildningar, det vill säga studenter som vet vad de söker och varför. Det gäller att blivande studenter får en tydlig bild av vad utbildningen innebär och vad man kan arbeta med efter studierna.”

Nu när du läst mer om Karolinska Institutet kanske du är intresserad av att plugga en utbildning där?

Till Karolinska Institutet

Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Möt din framtida högskola: Högskolan i Halmstad

Högskolan i Halmstad är känd för sina populära och verklighetsförankrade utbildningar. Skolan fokuserar på att rusta människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Läs mer om vad det innebär att studera på Högskolan i Halmstad här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-03-26

Studera i Brasilien

Landet som är känd för sina vita stränder, export av fotbollsspelare i högklass och karnevaler. Brasilien är ett land som många turister söker sig till. Men många glömmer att Brasilien även är en utmärk studentstad! I landet finns det flera av Latinamerikas bästa universitet. Denna guide ger dig information om hur du kan börja studera i Brasilien.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-20

Studera på Kuba

Ett tropiskt klimat med blått hav och vita stränder väntar dig som vill studera på Kuba! Vad mer kan man egentligen begära? Men Kuba bjuder på mer än bara ett behagligt klimat med otroligt vackra stränder! Denna guide ger dig information om hur du kan ta klivet och studera på Kuba.

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se