Visa studentum.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt utbildningsval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Möt ditt framtida universitet: Karolinska Institutet

Karolinska Institutet är känt för att vara ett av världens främsta universitet inom medicin. Universitetet erbjuder landets bredaste utbud av medicinska utbildningar. Karolinska Institutets vision är att bidra till förbättring av människans hälsa och skolans mission är att bedriva forskning och utbildning samt interagera med samhället. Universitetet grundades 1810 i Stockholm och enda sedan 1901 har Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet valt ut nobelpristagarna i fysiologi eller medicin. Studentum har pratat med Tanya som arbetar på Karolinska Institutet för att få reda på mer om deras arbete och de skiljer sig från andra universitet!

Universitetets namn: Karolinska Institutet
Antal studenter: ca. 6 000 st
Antal doktorander: ca. 2000 st
Antal anställda: ca. 4700 st
Nybörjarprogram: 13 st
Påbyggnadsprogram: 28 st
Fristående kurser: ca. 80 st

Hej Tanya! Det finns många som söker sig till eftergymnasiala utbildningar inom medicin - varför ska man välja att studera på Karolinska Institutet?

”Först och främst är Karolinska Institutet Sveriges enda medicinska universitet och erbjuder landets bredaste utbud av medicinska utbildningar. Du får tidig kontakt med patienter ute på praktik och får på så sätt stor kännedom om yrket redan i början av din utbildning.  De flesta lärare är också forskare vilket gör att man som student tidigt får kunskap om de senaste upptäckterna inom det medicinska området.

Och sist men inte minst - du kan välja att läsa en del av din utbildning utomlands. Vi har avtal med ca 150 länder runt om i världen!”

Vad spännande! Du är inne på att universitetet erbjuder praktik. Hur samarbetar Karolinska Institutet med arbetslivet?

”På alla våra utbildningar har man praktik på sjukhus, vårdcentraler eller företag, vilket gör att man i tidigt skede får en bra inblick i arbetslivet. Utöver detta ges öppna föreläsningar, arbetsmarknadsdagar, besök från potentiella arbetsgivare med mera. ”

Har ni någon skrytstatistik som ni vill berätta om?

”40 % av all medicinsk forskning i Sverige bedrivs på Karolinska Institutet. Nobelpriset i medicin eller fysiologi delas årligen ut av Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet.”

Karolinska Institutet

Ni är ju det enda medicinska universitetet i Sverige. Berätta om er målgrupp, vem är den typiska studenten hos er?

"Hos oss finns inte någon typisk student, vi är ett universitet för alla som har ett intresse inom medicin, hälso- och sjukvård. Vi har ca 10 000 studenter som kommer från både Stockholm och övriga Sverige, men även från utlandet."

Karolinska Institutet har 13 nybörjarprogram:

Vad har ni som universitet för huvudfokus?

”Vår huvuduppgift är att utbilda studenter till livsviktiga yrken inom medicin, hälsa och sjukvård.”

Du nämnde tidigare att man kan välja att läsa en del av sin utbildning utomlands. Vad för typer av möjligheter finns det?

”Som student på KI har du stora möjligheter att läsa en del av utbildningen utomlands. Vi har utbytesavtal med universitet runt om i världen! Det är en värdefull merit där du förutom spännande studier får lär känna både nya vänner och kulturer.”

När vi ändå är inne på Karolinska Institutets utbildningar, ni är ett stort och välkänt universitet. Ser ni några utmaningar med att få in studenter?

”En utmaning som alla lärosäten står inför är att få ”rätt” sökande till respektive utbildningar, det vill säga studenter som vet vad de söker och varför. Det gäller att blivande studenter får en tydlig bild av vad utbildningen innebär och vad man kan arbeta med efter studierna.”

Nu när du läst mer om Karolinska Institutet kanske du är intresserad av att plugga en utbildning där?

Till Karolinska Institutet

Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-17

Möt din framtida högskola: Chalmers tekniska högskola

Chalmers tekniska högskola är en anrik högskola, där historia och tradition möter ny, spännande teknik. Chalmers grundades 1829 och är idag en av Sveriges mest populära högskolor. Söker du utbildningar inom teknik, naturvetenskap, sjöfart eller arkitektur har du hittat helt rätt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-23

3 anledningar att läsa en sommarkurs på universitet eller högskola

Visste du att det finns 525 sommarkurser på universitet och högskolor runt om i Sverige? Oavsett om du bara vill läsa en kul kurs, få lite CSN under sommaren eller skrapa ihop de sista högskolepoängen till din examen finns det en kurs för dig! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Möt ditt framtida universitetet: Linköpings universitet

Högst andel studenter som fortsätter efter första året, över 120 program och 550 kurser och naturnära campus mitt i Östergötland. Det är vad som väntar för dig som är sugen på Linköpings universitet. 

Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy studentum.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på studentum.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se
Logga in