Så blir du gynekolog

Brinner du för kvinnors hälsa och vill arbeta inom vården? Gynekolog är ett intressant och givande yrke där du arbetar med att hjälpa andra människor. 

så blir du gynekolog

Att bli gynekolog är en spännande karriärmöjlighet för dig som är intresserad av kvinnors hälsa och vill arbeta inom vården. Gynekologer är i grunden läkare som har specialiserat sig på kvinnors reproduktionsorgan och deras hälsa. I Sverige finns det många universitet som erbjuder utbildningar som är specifikt inriktade mot detta yrke. 

Vad gör en gynekolog? 

Gynekologer diagnostiserar och behandlar en rad olika sjukdomar som påverkar kvinnors reproduktiva system. De utför också regelbundna kontroller och undersökningar.

Vilka arbetsuppgifter har en gynekolog? 

Här listas några av de vanligaste arbetsuppgifterna som en gynekolog kan ha:

  • Utföra gynekologiska undersökningar och tester.
  • Diagnostisera och behandla sjukdomar som påverkar kvinnors reproduktiva system, till exempel livmodercancer, endometrios och PCOS.
  • Förskriva mediciner och hormonella preventivmedel.
  • Utföra operationer och ingrepp, till exempel kejsarsnitt och hysterektomier.
  • Rådgöra med patienter om sexuell hälsa och preventivmedel.

Så utbildar du dig till gynekolog 

För att bli gynekolog måste du först genomföra en läkarutbildning på ett universitet. Efter examen krävs ytterligare fem års specialisering inom obstetrik och gynekologi. Utbildningen består av både teoretisk undervisning, men också praktisk där du får erfarenhet genom att arbeta med patienter.

Utbildning till gynekolog på universitet

För att bli gynekolog behöver du en läkarexamen, som vanligtvis tar sex år att slutföra på ett universitet. För att få en läkarexamen behöver du också genomföra och bli godkänd på bastjänstgöringen (BT) som ligger på ungefär tolv månader. Efter avslutad läkarutbildning kan du ansöka om att genomföra en specialistutbildning inom obstetrik och gynekologi. Denna utbildning tar ytterligare fem år men utförs som en del av en tjänst.

Utbildning till yrken inom vård inom andra skoltyper

För att bli gynekolog måste du gå en universitetsutbildning. Men det finns även yrkesutbildningar på komvux som leder till arbete inom vården. Dessa utbildningar kan ta mellan ett till två år att slutföra och kan leda till yrken som exempelvis vårdbiträde eller undersköterska.


Egenskaper du behöver som gynekolog

🔎 Noggrannhet 

Du utför undersökningar och behandlingar som kräver att du är noggrann och metodisk. 

🧡 Empatisk förmåga 

Mycket nära patientkontakt kräver att du kan förstå hur patienten upplever ett besök. 

💪 Självständighet 

Som tandläkare har du mycket ansvar och det är viktigt att du klarar av självständigt arbete och har självförtroende. 

💬️ Kommunikativ förmåga 

Det är viktigt att de förklaringar och råd du ger patienten är bra formulerade så att patienten förstår. 

💡 Uppmärksam 

Du kommer göra undersökningar och föra samtal med patienter och du behöver därför vara uppmärksam.

Vad tjänar en gynekolog? 

Lönerna för gynekologer varierar beroende på erfarenhet, arbetsplats och position. Ta reda på genomsnittslönen för en gynekolog, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter både ett och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för gynekologer


Källor: arbetsförmedlingen.se, saco.se

Vanliga frågor

  • För att bli gynekolog måste du först genomföra en läkarutbildning på ett universitet. Efter examen krävs ytterligare fem års specialisering inom obstetrik och gynekologi

  • För att bli gynekolog behöver du en läkarexamen, som vanligtvis tar sex år att slutföra på ett universitet. Efter avslutad läkarutbildning kan du ansöka om att genomföra en specialistutbildning inom obstetrik och gynekologi. Denna utbildning tar ytterligare fem år men utförs som en del av en tjänst.

  • Gynekologer diagnostiserar och behandlar en rad olika sjukdomar som påverkar kvinnors reproduktiva system. De utför också regelbundna kontroller och undersökningar.

  • Ja, gynekologer är i grunden läkare som har specialiserat sig på kvinnors reproduktionsorgan och deras hälsa.


Annonser