Visa studentum.se som: Mobil
Sköterska med vårdtagare under hembesök

Från undersköterska till sjuksköterska

Hur utbildar jag mig till undersköterska, kan jag vidareutbilda mig, och vad är egentligen skillnaden mellan sjuksköterska och undersköterska? Det finns många frågor – här är några av svaren.

För att bli undersköterska kan du läsa vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet eller komvux. För att bli sjuksköterska krävs det att du studerar sjuksköterskeprogrammet på universitet eller högskola. Utbildningen pågår i sex terminer och ger 180 högskolepoäng. Efter avslutad utbildning blir du legitimerad sjuksköterska. 

Kan jag vidareutbilda mig som undersköterska?

Det finns många områden du som undersköterska kan vidareutbilda dig inom. Du kan exempelvis gå en specialistundersköterskeutbildning. Skillnaden mellan en undersköterska och en specialistundersköterska är att en specialistundersköterska är mer inriktad på ett speciellt område, till exempel:

 • Akutsjukvård
 • Demensspecialist
 • Ambulanssjukvårdare
 • Äldrevård

Vidareutbildningar för undersköterskor finns på yrkeshögskolor och är i de flesta fall CSN-berättigade. För att underlätta för dig som jobbar som undersköterska är det vanligt att utbildningarna erbjuds på distans och halvfart.

Kan jag vidareutbilda mig som sjuksköterska?

För dig som är sjuksköterska finns det ett brett utbud av vidareutbildningar. Du kan till exempel utbilda dig till barnmorska, distriktssköterska eller gå en utbildning till specialistsjuksköterska inom ett område. Några exempel på områden är:

 • Akutsjukvård
 • Psykiatrisk vård
 • Kirurgisk vård
 • Äldrevård
 • Intensivvård

Vad är skillnaden mellan undersköterska och sjuksköterska?

En vanligt missuppfattning är att utbildningarna och arbetsuppgifterna för undersköterskor och sjuksköterskor är snarlika. Så är det inte riktigt. Gemensamt för dem är att du bör ha ett stort människointresse och tycka om att hjälpa andra människor. Den generella skillnaden mellan de två yrkena är att en sjuksköterska har mer medicinskt kunnande och tar med ansvar än en undersköterska.

Sjuksköterska är en så kallad skyddad yrkestitel som endast får användas av hen som har en sjuksköterskelegitimation utfärdad av Socialstyrelsen. Från och med den 1 juli 2023 kommer även undersköterskor, precis som sjuksköterskor, behöva ett bevis från Socialstyrelsen för att få kalla sig undersköterska inom vård och omsorg.

Skillnader mellan undersköterska och sjuksköterska

 • Sjuksköterskor har studerat på högskola eller universitet (180 hp).
 • Sjuksköterskor genomför olika medicinska kontroller via provtagning, till exempel röntgen, EKG, blod- eller urinprov.
 • Sjuksköterskor administrerar läkemedel och räknar ut rätt dos till patienterna.
 • Sjuksköterskor tjänar i snitt 38 700 kronor i månaden. 
 • Undersköterskor har läst vård och omsorg på gymnasiet eller en likvärdig vuxenutbildning.
 • Undersköterskor kan få genomföra provtagning i vissa fall, men är mer inriktade på det praktiska vårdbehovet, exempelvis ta hand om personlig hygien, mäta blodtryck och lägga om sår.
 • Undersköterskor delar ut medicin.
 • Undersköterskor tjänar i snitt 28 000 kronor i månaden.

Som sjuksköterska eller undersköterska kan du arbeta inom flera olika områden. Därför varierar såklart arbetsuppgifter, ansvarsområden och lön beroende på vad du väljer att göra.  

Hur vidareutbildar jag mig från undersköterska till sjuksköterska?

Det har länge varit efterfrågat av undersköterskor att få möjligheten att vidareutbilda sig till sjuksköterska. Många menar att erfarenheten och kompetensen är så pass hög hos undersköterskor att det borde finnas en enklare väg att gå. Därför har regeringen lagt fram ett förslag med målet att ge fler undersköterskor möjligheten att vidareutbilda sig till sjuksköterskor. Förslaget är fortfarande under utredning och innebär i stora drag att sjuksköterskeutbildningen ska förkortas för undersköterskor.

Om du är undersköterska idag (juni 2022) behöver du gå via sjuksköterskeprogrammet och kan alltså inte ta någon “genväg” trots att du redan är utbildad eller yrkesverksam undersköterska.

Hitta sjuksköterskeutbildningar

För att vara behörig till sjuksköterskeprogrammet krävs att du har grundläggande behörighet och minst godkänt betyg i följande kurser:

 • Matematik 2a/2b/2c
 • Naturkunskap 2 (eller Biologi 1, Kemi 1 och Fysik 1)
 • Samhällskunskap 1b/1a1 + 1a2

Om du inte är godkänd i någon av dessa kurser kan du läsa upp dina betyg på komvux. Ett tips är att kika på antagningsstatistiken till de högskolor du är intresserad av. Den informationen finns på UHR.se. Det finns även möjlighet att göra prövningar på komvux om du saknar betyg, eller vill höja dem. Här kan du läsa mer om prövning.

Källor: allastudier.se, regeringen.se, socialstyrelsen.se

Senast uppdaterad: 08 jun 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-02-01

Specialistundersköterska

Sophie hade arbetat som undersköterska i över 20 år när hon valde att vidareutbilda sig till specialistundersköterska hos Yrgo, högre yrkesutbildning.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-02-27

Behandlingspedagog

Salina Lehrstrand bor i Linköping och är nu inne på sin sista termin på sin utbildning till behandlingspedagog. Hon ser mycket fram att få börja jobba och testa på olika delar av yrket. 

– Det bästa är arbetet med människor! Att jobba mot en förändring och när man väl börjar se en förändring.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-31

CARE FOR TOMORROW

Vill du lära dig om metoder som används för att diagnostisera olika sjukdomar? Som biomedicinsk analytiker inom klinisk fysiologi arbetar du med undersökningar för att lösa medicinska frågeställningar. Efter utbildningen väntar en ljus framtid på arbetsmarknaden. Var med och utveckla framtiden med människan i fokus.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in