Yrkesinspiration: Undersköterska, demensvård

Eva Corovic är undersköterska sedan 16 år tillbaka och specialiserar sig nu inom demensvård. Hon vill hjälpa demenssjuka och deras anhöriga till en värdig och meningsfull vardag!

Eva studerar till specialistundersköterska inom demensvård på TUC Yrkeshögskola

Eva brinner för äldrevård!

Eva Corovic är undersköterska sedan 16 år tillbaka och specialiserar sig nu inom demensvård. Hon vill hjälpa demenssjuka och deras anhöriga till en värdig och meningsfull vardag!

Evas utbildning: 

Namn:Specialistutbildad undersköterska, demensvård
Ort: Distans/Online
Utbildningstyp: YH-utbildning

Skola:TUC
Längd: ca 2 år
Studiestöd: Ja

Eva Corovic är undersköterska sedan 16 år tillbaka och specialiserar sig nu inom demensvård.  Utbildningen sker halvfart på distans under 2 år och samtidigt som hon pluggar arbetar hon nattetid på ett särskilt boende. Boendet har en somatisk avdelning, två demensavdelningar samt tillhörande trygghetsboende i form av 10 lägenheter. Eva bor i ett mindre samhälle i Västra Götaland.

Varför har du valt att vidareutbilda dig inom demensvård?

Jag vill kunna hjälpa personer med en demenssjukdom att få en värdig och meningsfull vardag. Det ställs högre krav på personalen idag och med kunskap kommer verktyg. Jämfört med hur det var när jag började arbeta inom äldreomsorgen så mår de som har en demenssjukdom oftast väldigt dåligt både fysiskt och psykiskt, samt att de är i ett senare stadium i sin sjukdom när dem kommer till ett boende.

Vad var avgörande för att du valde att plugga hos TUC Yrkeshögskola?

Dels för att jag fick ett gott intryck utav utbudet, jag tycker att TUC erbjuder en professionell utbildning och man läser det man har behov av inom yrket. Och dels för att när träffarna ligger inom ett resonabelt avstånd.

Vilket ämne tycker du är roligast/mest intressant?

Sjukdomens uppbyggnad och hur den ger olika symptom beroende på var hjärnan är drabbad.

Med den nya kompetensen som utbildningen ger, vad är det mest utmanande med ditt yrke?

Att förmedla kunskapen till andra och att utöva min kunskap på ett korrekt sätt. Den ena dagen är aldrig den andre lik, det som fungerar idag kanske inte fungerar imorgon. Det är det som är en utmaning, att alltid försöka hitta nya vägar.

Med den nya kompetensen som utbildningen ger, vad är det bästa med ditt yrke?

Att jag kan få känna mig tryggare i min yrkesroll. Samt att jag har en annan möjlighet att göra andra uppgifter och/eller byta arbete.

Hur är det att plugga på distans?

Jättebra, man har eget ansvar och kan fördela tiden som man vill.

Hur mycket kontakt har du med övriga klasskamrater?

Vi är indelade i grupper, så vi har god hjälp av varandra. Vi har ofta kontakt, ibland flera gånger i veckan. Det är jättebra att vi har grupperna så vi kan utväxla kunskaper med varandra.

Hur går det att kombinera arbete med studier?

Då jag arbetar natt så fungerar det mycket bra. Jag har lediga dagar så jag hinner läsa i lugn och ro.

Efter din examen, kommer du arbeta kvar eller vill du vidare?

Just nu, så ser det ut som att jag arbetar kvar med samma arbetsuppgifter, men har en tanke på att försöka hjälpa och stötta vår arbetsplats till att utveckla sig vidare. Tror att ju fler vi blir som utbildar oss, ju mer har vi kunskap att kunna göra förändringar och förhoppningsvis förbättringar.

Vem passar yrket för?

Alla som brinner för att våra äldre och deras anhöriga ska få en värdig omvårdnad. Det är viktigt att rätt person är på rätt ställe. Alla klarar inte av att arbeta med personer som har en demenssjukdom, man behöver vara påhittig, flexibel, vilja vara en allt i allo. Men framför allt ha tålamod och en förmåga känna empati och förstå hur sjukdomen fungerar.

Hur ser du på framtiden?

Jag ser med stor förhoppning på framtiden, därför att när det blir yngre generationer som insjuknar, så kommer kraven att öka. Man kommer inte att finna sig i vad som helst. Politikerna kommer att bli tvingade att lägga mer resurser på sjukvården och äldreomsorgen. Den äldre generationen som tackade och tog emot, finns snart inte längre. 40-talister och yngre skulle aldrig acceptera saker som den gamla generationen gör. Sen tror jag att tabun över att prata om sjukdomar kommer att minska, då blir det lättare att lyfta fram svåra frågor och bearbeta dessa.

Vad har du för råd och tips till den som funderar på att vidareutbilda sig inom demensvård?

Gör det! Absolut! Känner du en hopplöshet idag? Att det är för stora krav som ställs och att allt hänger i luften? Utbilda dig! Du kommer att få verktyg att arbeta med, få en förståelse till olika reaktioner. Den här utbildningen är jätteviktig och kommer att ge dig kunskap och hjälpmedel så att just du kan göra en förändring och hjälpa den som har en demenssjukdom att få en värdig vardag. Du är viktig!

Utbildningen Specialistutbildad undersköterska inom demensvård startar januari 2019 och vänder sig till dig som är undersköterska. I januari startar vi även specialistutbildningen inom palliativ vård, även den för dig som är utbildad undersköterska.


Annonser