Utbildning till underhållsingenjör

Teknisk och lösningsorienterad?

Som underhållsingenjör kan du jobba med att planera och utföra underhåll inom en rad olika branscher och industrier. Hitta din utbildning här!
Visar 1-6 av 6 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Öppen för sen anmälan / har restplatser
Visar 1-6 av 6 träffar

Som utbildad underhållsingenjör kan du jobba med underhåll inom olika industrier och branscher, allt från kärnkraft, värmeverk och fordon till livsmedel, gruvor och stålindustrin.  

Vad gör en underhållsingenjör? 

Dina arbetsuppgifter kan variera beroende på arbetsplats och inriktning, men det är vanligt att underhållsingenjören på något sätt jobbar med att samordna och planera insatser för att konstruktioner, maskiner eller produktionsprocesser ska fungera så bra som möjligt på ett hållbart sätt. Det kan också innebära till exempel hantering av lager, inköp eller schemaläggning. 

Vad ingår i en utbildning till underhållsingenjör? 

Du kan utbilda dig till underhållsingenjör på yrkeshögskolan. Där får du både teoretisk och praktisk kunskap om hur yrket fungerar. Under en YH-utbildning har du också LIA (lärande i arbete) där du får lära dig yrket ute på en arbetsplats tillsammans med en handledare. 

Hur lång är en utbildning till underhållsingenjör? 

Om du väljer en YH-utbildning till underhållsingenjör är utbildningen cirka två år lång och motsvarar 400 YH-poäng. 

Examen och utbildningsbevis 

Efter avklarad utbildning på yrkeshögskola får du en yrkeshögskoleexamen. 

Studiestöd och kostnader 

Om du väljer en YH-utbildning är den alltid gratis och berättigar studiestöd från CSN.  

Behörighet 

Om du väljer en YH-utbildning till underhållsingenjör är det först och främst yrkeshögskolans krav på grundläggande behörighet som gäller. Det innebär att du ska uppfylla något av följande: 

  • du har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning
  • du har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkten ovan
  • du är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning

eller 

  • du har genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. 

Utöver grundläggande behörighet kan du också behöva särskild behörighet, till exempel Matematik 2 och/eller Teknik 1. Den särskilda behörigheten kan variera mellan olika skolor och utbildningar. Kolla med skolan du är intresserad av för att ta reda på hur behörighetskraven ser ut just där. 

Kan jag plugga till underhållsingenjör på distans? 

Ja, det finns utbildningar till underhållsingenjör som ges på distans. Det finns också utbildningar som ges på distans med träffar, det vill säga att merparten av utbildningen sker på distans men att du behöver vara på plats någon eller några gånger per termin. 

Källa: yrkeshogskolan.se 

Jämför dina favoriter