Nationell yrkesutbildning (NY)

Process- och underhållstekniker – Nationell Yrkesutbildning

Campus Västra Skaraborg, i Lidköping (+1 orter)
Längd
1 år
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
16 september, 2024 (+2 starter)
Utbildningsform
Klassrum
Längd
1 år
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
16 september, 2024 (+2 starter)
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

Välj mellan 2 startdatum

16 september, 2024

 • Klassrum
 • Lidköping

16 september, 2024

 • Klassrum
 • Distans

Om utbildningen

Process- och underhållstekniker

Bli process- och underhållstekniker!

Som process- och underhållstekniker arbetar du med att installera, övervaka, underhålla och reparera olika typer av maskiner och system. Ditt arbete säkerställer att produktionslinjer och utrustningar fungerar optimalt, vilket är avgörande för alla produktionsverksamheter.

Vad gör en process- och underhållstekniker?

 • Installation av nya maskiner och system: Du kommer att vara ansvarig för att sätta upp och konfigurera ny utrustning, vilket kräver teknisk kompetens och förståelse för mekaniska och elektriska system.
 • Felsökning och reparation: Du identifierar och åtgärdar problem som kan uppstå i maskiner och system. Detta innebär ofta att analysera problem och snabbt hitta effektiva lösningar.
 • Underhåll och förebyggande åtgärder: Regelbundet underhåll är nödvändigt för att förlänga maskinernas livslängd och förhindra oväntade driftstopp. Du kommer att utföra planerade underhållsåtgärder och uppdatera underhållsplaner.
 • Optimering och uppgraderingar: Du bidrar till att förbättra och uppgradera system för att öka effektiviteten och reducera kostnader.

Sista ansökningsdag 31 juli för utbildningsstart 16 september 2024!

Om utbildningen

Utbildningen varvar teori med praktik och ger dig såväl, praktiska som teoretiska färdigheter och kunskaper för din framtida yrkesroll. En stor del av utbildningen är lärande i arbete (LIA) på en arbetsplats. Här får du möjlighet att testa dina kunskaper i arbetslivet och prova på yrket. De företagskontakter du knyter under dina LIA-perioder ger ökade chanser till jobb direkt efter utbildningen.

För mer information om Process- och underhållstekniker – Nationell Yrkesutbildning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Upplägg

Upplägget på utbildningen är flexibelt och kan variera från kurs till kurs. Beroende på kursens innehåll och kursmoment ges föreläsningar antingen i helklass på plats i Lidköping eller via distansföreläsningar på Teams.

Föreläsningar sker ca 2 dagar i veckan, övriga dagar ägnar du dig åt självstudier. Du kan välja att studera på lärcentra i Lidköping eller Falköping.
Föreläsningarna sänds från Lidköping till Falköping. Praktiskt moment kommer i huvudsak att genomföras för hela gruppen i Lidköping.

Utbildningen omfattar 200 ny-poäng vilket motsvarar 1 års heltidsstudier. En vecka motsvarar 5 ny-poäng.

Utbildningen ges på heltid, vilket motsvarar 40 timmar/vecka. När det inte är föreläsningar förväntas du ha tid att arbeta med självstudier och grupparbeten.

Så ansöker du

Behörighet

 1. har godkända betyg från grundskolan eller motsvarande utbildning i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen eller har likvärdiga kunskaper, eller
 2. genom svensk eller utländsk utbildning eller praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen
 3. från och med det år du fyller 20 år
 4. är yngre än 20 år men slutfört en utbildning på ett nationellt gymnasieporgram.

Reell kompetens

Om du helt eller delvis saknar formella betyg/meriter för behörighet, men på annat sätt, tex. genom yrkeslivserfarenhet anser att du har de kunskaper som krävs för att klara sökt utbildning och arbeta inom det yrke utbildningen leder till, kan du begära prövning av reell kompetens.

Med reell kompetens menas den samlade kompetensen som du har skaffat dig både i och utanför det formella utbildningssystemet. Det kan till exempel, förutom formella betyg, vara kunskaper och erfarenheter som du har från arbetsliv, kursverksamhet, föreningsliv, annan utbildning osv.

Om du blir behörig med din reella kompetens så anses du lika behörig till utbildningen som någon med formell behörighet. Tänk dock på att behörighet bara gäller denna utbildning - Process- och underhållstekniker.

Hur gör jag om jag vill ansöka om bedömning av reell kompetens?

Du kan ansöka om bedömning av reell kompetens i samband med att du lämnar in din ansökan.

Kursinnehåll

 • Processtekniskt arbete, 35 poäng

 • Elektromekanik, 15 poäng

 • CAD - ritning, 15 poäng

 • Automations- & underhållsteknik, 35 poäng

 • Energiteknik, 30 poäng

 • CNC-Teknik, 30 poäng

 • LIA 40, poäng

Kostnader

Utbildningen är CSN-berättigad.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Process- och underhållstekniker – Nationell Yrkesutbildning

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Campus Västra Skaraborg
Fabriksgatan 2
Lidköping 531 30

Välkommen till Campus västra Skaraborg

Vi tror på utbildning. Att det tar dig vidare och påverkar din framtid. Vi ger dig möjligheter på din resa, allt från grund- till högskolenivå och kompetensutveckling. Ta steget. På Campus Västra Skaraborg kan du studera på olika nivåer; grundskolenivå,...

Läs mer om Campus Västra Skaraborg och visa alla utbildningar.

Highlights