Visa studentum.se som: Mobil
Visar 1-20 av 21 träffar
12

Psykoterapeut

Psykoterapeututbildningar

En psykoterapeut arbetar med att ge terapi till människor. Det kan vara individer, familjer eller grupper. Psykoterapeuten är expert på samtalsbehandling och hjälper människor som har psykiska problem och även de som vill ha hjälp med personlig utveckling.

Att undersöka problem, kartlägga hinder och hitta lösningar för klienterna är några av arbetsuppgifterna för psykoterapeuten. Behandlingen kan till exempel göra så att det beteende som hindrar klienten förändras och att klienten ska komma i kontakt med sina känslor genom att förstå att acceptera dem. Vilka metoder som används beror på vilken form av psykoterapi man använder i behandlingen. Exempel på behandlingsformer är:

  • Psykodynamisk
  • Kognitiv (KBT)
  • Psykoanalys
  • Hypnos

Hur blir man psykoterapeut?

Psykoterapeut kan ibland blandas ihop med andra yrken, så som psykolog och psykiater. Det är viktigt att du vet hur utbildningen skiljer sig mellan de olika yrkena.

  • Psykiater – Legitimerad läkare som vidareutbildar sig till att få specialistkompetens i psykiatri.
  • Psykolog – Legitimerad psykolog har gått en femårig universitetsutbildning till psykolog plus ett år praktik.
  • Psykoterapeut – Utbildad specialist i samtalsbehandling, läs vidare nedan.

Om du vill bli psykoterapeut ska du vara förberedd på många år av studier – det är en av Sveriges längsta utbildningar.

3 steg 

Först och främst ska du ha en människovårdande yrkesexamen i grunden, till exempel psykolog, läkare eller socionomexamen. Efter din examen ska du även gå en basutbildning i psykoterapi, om du går psykologutbildningen så är den redan inkluderad.

Efter detta ska du arbeta i minst två år inriktat på psykoterapi, sedan är du behörig att söka påbyggnadsutbildningen till psykoterapeut. Utbildningen brukar vara i 3 år på halvfart.

Antagningskraven kan skilja sig en aning mellan utbildningarna, kontrollera med den utbildning du vill gå vilka krav det är som gäller.

Legitimation 

Titeln psykoterapeut är skyddad och får bara användas av de som är legitimerade. Legitimation utfärdas av socialstyrelsen och även påbyggnadsutbildningen till psykoterapeut måste vara godkänd av dem.

Arbeta som psykoterapeut

Om du arbetar som psykoterapeut kan du arbeta som anställd inom hälso – och sjukvården. Till exempel inom psykiatrin, på vårdcentraler och med familjerådgivning. Du kan också välja att starta eget företag och bedriva egen terapi.

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 1 utbildningar inom kategorin Psykoterapeut som ges utomlands?