Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Grundläggande psykoterapiutbildning med KBT-inriktning – Steg-1 KBT

Sverigehälsan
Sammanfattning
Yrkesutbildning
Göteborg, Malmö, Stockholm
4 terminer
Heltid/deltid
105 000 SEK inkl. moms
Distans med träffar
Startdatum: 2023-08-25 - Göteborg

Videoreportage

Om utbildningen

Grundutbildning i psykoterapi med kognitiv beteendeterapeutisk inriktning (Steg-1 KBT)

Studera till KBT-terapeut på halvdistans under 4 terminer – parallellt med ditt arbete!

FÖR DIG SOM

  • vill arbeta som KBT-terapeut och behandla klienter med KBT*
  • vill utvecklas inom din yrkesroll och integrera KBT-verktyg i ditt arbete
  • söker en gedigen utbildning inom samtal och bemötande
  • vill utbilda dig vidare inom den legitimationsgrundade utbildningen i psykoterapi (Steg-2) och bli legitimerad psykoterapeut.**

* Under förutsättning att du får regelbunden handledning av legitimerad psykoterapeut har du efter utbildningen behörighet att behandla klienter med KBT.
** Utbildningen uppfyller kraven för en godkänd Steg 1-utbildning och du som har en relevant yrkesutbildning kan därmed söka vidare till den legitimationsgrundande utbildningen (Steg-2).

Kognitiv beteendeterapi

Kognitiv beteendeterapi (KBT) brukar karakteriseras som en strukturerad, mål- och problemorienterad och pedagogiskt upplagd psykoterapiform. Kognitiv beteendeterapi har en stark betoning på empiriskt grundade teorier och behandlingsformer. Den utgår ifrån analysen av individens funktion i sitt sammanhang såväl vid problem i livssituationen som vid olika typer av psykopatologi. även vid behandlingar utifrån manualer är fokus mycket starkt på analysen av den enskilda patientens problem.

Behandlingsmetoderna innehåller såväl beteendeinriktade som kognitiva inslag men tar också ständigt till sig ny empiriskt grundad kunskap från andra teorier och terapiformer. Några av de främsta tillämpningsområdena idag är ångesttillstånd, depressioner, drogproblematik, ätstörningar och psykoser. Vid stressproblematik, förebyggande av utbrändhet eller vid psykosomatiska problem finns goda behandlingsresultat med KBT. Andra tillämpningsområden är behandling vid olika personlighetstörningar. KBT används också vid en rad andra områden som vid arbete i skolan och i arbetet med organisationer.

KBT är den idag snabbast växande psykoterapiformen och under senare år har efterfrågan varit större än tillgången på utbildade behandlare. KBT är den psykoterapiinriktning som dominerar inom kontrollerad klinisk forskning och enligt de flesta kontrollerade studier den effektivaste behandlingsformen. Det som kännetecknar arbetssättet inom KBT är ett strukturerat, målinriktat, probleminriktat, aktivt, pedagogiskt arbete.

För att beställa gratis information om Grundutbildning i psykoterapi med kognitiv beteendeterapeutisk inriktning (Steg-1 KBT), vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Utbildningens mål

Efter avslutad grundutbildning i psykoterapi och KBT kommer du att ha de kunskaper och färdigheter som krävs för att kunna bedriva psykoterapi med inriktningen kognitiv beteendeterapi (under handledning).

Om kursledaren

I Malmö och Stockholm leds utbildningen av Lis Johles, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, specialistpsykolog och handledare tillsammans med Jonas Evander, leg. psykolog, leg. psykoterapeut och specialistpsykolog.

I Göteborg leds utbildningen av Jan-Eric Jönsson, leg psykolog, leg psykoterapeut och handledare.

Tillsammans med en rad legitimerade och yrkesverksamma psykoterapeuter och specialister undervisar de på utbildningarna.

Fortsatta studier

Utbildningen utgör en grundutbildning för den som vill fortsätta inom den legitimationsgrundande utbildningen i psykoterapi.

Så ansöker du

Ansökan

Fyll i ansökan via formuläret på vår webbplats eller blanketten som finns att ladda ner på samma ställe på sverigehalsan.se. Vi tar emot ansökningar tills platserna är fyllda av behöriga sökande.

Behörighet

  • Grundläggande behörighet för högskolestudier samt goda kunskaper i engelska enligt betyg från gymnasieskola eller motsvarande.
  • Utbildning i och praktisk erfarenhet av människovårdande eller psykosocialt arbete.
  • I yrkesutbildningen ska ha ingått minst 150 undervisningstimmar i ämnen som psykologi, sociologi, pedagogik, eller psykiatri. Studier kan även ha bedrivits i ett beteendevetenskapligt ämne motsvarande en termins heltidsstudier på universitet eller högskola. Alternativt ska den sökande ha tillgodogjort sig motsvarande kunskaper på annat sätt.
  • I den yrkesutövning som löper parallellt med utbildningen ska en väsentlig del bestå av människovårdande kontakter eller behandlande arbetsuppgifter. De psykoterapeutiska uppgifterna inom utbildningens ram bör lokalmässigt kunna bedrivas på den egna arbetsplatsen. Patienter för utbildningen bör kunna rekryteras från den egna arbetsplatsen.

Urval

Urval bland behöriga sökanden sker på det sätt som ledningen för utbildningen bestämmer. Därefter sker en samlad bedömning av den sökandes teoretiska utbildning, yrkeserfarenhet, egenterapi samt den sökandes personliga motivering för att genomgå utbildningen. Intervjuer kompletterar antagningen.

Följande kriterier tas i beaktande:

a) Om sökanden har grundläggande och särskild behörighet.

b) Den sökandes nuvarande och tidigare yrkeserfarenhet.

c) Tidigare kurser inom beteendevetenskapliga, psykiatriska och psykoterapeutiska ämnen.

d) Den sökandes kunskaper i engelska och svenska.

e) Tidigare genomgångna utbildningar i kognitiv beteendeterapi exempelvis orienteringsutbildning i kognitiv beteendeterapi.

f) Intervjuer med sökande.

Examen & Intyg

Efter avslutad utbildning (samt två års arbete med minst 50 procent psykoterapeutiska arbetsuppgifter) har du behörighet att söka legitimationsgrundande psykoterapiutbildning med KBT-inriktning (tidigare kallad steg-2).

Kostnader

Kursavgift per termin: 26 250 kr inkl. moms. 

Kostnad för grupphandledning tillkommer med ca 18 000 kr inkl. moms per termin under tre terminer.

Individuell handledning kan ske med godkännande av kursledningen.

Total kostnad för 4 terminer: 105 000 kr inkl. moms samt ca 54 000 kr inkl. moms i kostnader vid deltagande i grupphandledning. 

Kostnad för kurslitteratur tillkommer.

För mer information om priser och datum se sverigehalsan.se eller beställ mer information.

Fortsatta studier

Utbildningen utgör en grundutbildning för den som vill fortsätta inom den legitimationsgrundande utbildningen i psykoterapi.

Reportage

Inspireras av Sverigehälsans utbildningsdeltagare

Sedan 1996 har tusentals engagerade deltagare utbildat sig på Sverigehälsan. Med ett brinnande intresse för hälsa och utveckling och en längtan efter att låta livet ta en ny vändning.

På Sverigehälsan i Hammarby Sjöstad erbjuder vi helt kostnadsfria och CSN-berättigade utbildningar via komvux inom hälsa och friskvård och till lärarassistent.

Möt Ana, Annicka och Hannah som studerat på Sverigehälsan >>Sverigehälsan

Hälsa och välmående börjar med kunskap

Utveckling börjar ofta med ett litet steg framåt. Med detta väcks lusten att växa, att finna kunskap, inspiration och glädje. Det är vår förhoppning att du bland våra utbildningar och kurser hittar det du söker, oavsett om det gäller nya...


Läs mer om Sverigehälsan och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Grundläggande psykoterapiutbildning med KBT-inriktning – Steg-1 KBT

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Sverigehälsan

Nils Forsbergs plats 3
217 54 Malmö


Recensioner

Snittbetyg: 4,6

Baseras på 14 recensioner.

Aleksandra Kellgren Broman

Är tacksam och nöjd med det jag har fått med mig från utbildningen, såväl teoretiskt som praktiskt!

Christofer

Mycket bra och gedigen utbildning med den perfekta mixen av teori och praktik.

Recensioner
Recensioner
(4,6)
Baseras på 14 recensioner.
Se alla recensioner för utbildningen
Skolrecensioner
(4,5)
Baseras på 421 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Grundläggande psykoterapiutbildning med KBT-inriktning – Steg-1 KBT från Sverigehälsan, fyll i följande uppgifter: