Yrkesutbildning

Grundläggande psykoterapiutbildning med KBT-inriktning – Steg-1 KBT

Sverigehälsan, i Malmö (+2 orter)
Längd
4 terminer
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Pris
105 000 SEK inkl. moms
Nästa startdatum
18 januari, 2024 (+2 starter)
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
4 terminer
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Pris
105 000 SEK inkl. moms
Nästa startdatum
18 januari, 2024 (+2 starter)
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

Videoreportage

Om utbildningen

Grundutbildning i psykoterapi med kognitiv beteendeterapeutisk inriktning (Steg-1 KBT)

Studera till KBT-terapeut på halvdistans under 4 terminer – parallellt med ditt arbete!

FÖR DIG SOM

 • vill arbeta som KBT-terapeut och behandla klienter med KBT*
 • vill utvecklas inom din yrkesroll och integrera KBT-verktyg i ditt arbete
 • söker en gedigen utbildning inom samtal och bemötande
 • vill utbilda dig vidare inom den legitimationsgrundade utbildningen i psykoterapi (Steg-2) och bli legitimerad psykoterapeut.**

* Under förutsättning att du får regelbunden handledning av legitimerad psykoterapeut har du efter utbildningen behörighet att behandla klienter med KBT.
** Utbildningen uppfyller kraven för en godkänd Steg 1-utbildning och du som har en relevant yrkesutbildning kan därmed söka vidare till den legitimationsgrundande utbildningen (Steg-2).

Kognitiv beteendeterapi

Kognitiv beteendeterapi (KBT) brukar karakteriseras som en strukturerad, mål- och problemorienterad och pedagogiskt upplagd psykoterapiform. Kognitiv beteendeterapi har en stark betoning på empiriskt grundade teorier och behandlingsformer. Den utgår ifrån analysen av individens funktion i sitt sammanhang såväl vid problem i livssituationen som vid olika typer av psykopatologi. även vid behandlingar utifrån manualer är fokus mycket starkt på analysen av den enskilda patientens problem.

Behandlingsmetoderna innehåller såväl beteendeinriktade som kognitiva inslag men tar också ständigt till sig ny empiriskt grundad kunskap från andra teorier och terapiformer. Några av de främsta tillämpningsområdena idag är ångesttillstånd, depressioner, drogproblematik, ätstörningar och psykoser. Vid stressproblematik, förebyggande av utbrändhet eller vid psykosomatiska problem finns goda behandlingsresultat med KBT. Andra tillämpningsområden är behandling vid olika personlighetstörningar. KBT används också vid en rad andra områden som vid arbete i skolan och i arbetet med organisationer.

KBT är den idag snabbast växande psykoterapiformen och under senare år har efterfrågan varit större än tillgången på utbildade behandlare. KBT är den psykoterapiinriktning som dominerar inom kontrollerad klinisk forskning och enligt de flesta kontrollerade studier den effektivaste behandlingsformen. Det som kännetecknar arbetssättet inom KBT är ett strukturerat, målinriktat, probleminriktat, aktivt, pedagogiskt arbete.

För att beställa gratis information om Grundutbildning i psykoterapi med kognitiv beteendeterapeutisk inriktning (Steg-1 KBT), vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

Välj mellan 2 startdatum

18 januari, 2024

 • Distans med träffar
 • Stockholm

26 januari, 2024

 • Distans med träffar
 • Malmö

Fortsatta studier

Utbildningen utgör en grundutbildning för den som vill fortsätta inom den legitimationsgrundande utbildningen i psykoterapi.

Examen & Intyg

Efter avslutad utbildning (samt två års arbete med minst 50 procent psykoterapeutiska arbetsuppgifter) har du behörighet att söka legitimationsgrundande psykoterapiutbildning med KBT-inriktning (tidigare kallad steg-2).

Så ansöker du

Ansökan

Fyll i ansökan via formuläret på vår webbplats eller blanketten som finns att ladda ner på samma ställe på sverigehalsan.se. Vi tar emot ansökningar tills platserna är fyllda av behöriga sökande.

Behörighet

 • Grundläggande behörighet för högskolestudier samt goda kunskaper i engelska enligt betyg från gymnasieskola eller motsvarande.
 • Utbildning i och praktisk erfarenhet av människovårdande eller psykosocialt arbete.
 • I yrkesutbildningen ska ha ingått minst 150 undervisningstimmar i ämnen som psykologi, sociologi, pedagogik, eller psykiatri. Studier kan även ha bedrivits i ett beteendevetenskapligt ämne motsvarande en termins heltidsstudier på universitet eller högskola. Alternativt ska den sökande ha tillgodogjort sig motsvarande kunskaper på annat sätt.
 • I den yrkesutövning som löper parallellt med utbildningen ska en väsentlig del bestå av människovårdande kontakter eller behandlande arbetsuppgifter. De psykoterapeutiska uppgifterna inom utbildningens ram bör lokalmässigt kunna bedrivas på den egna arbetsplatsen. Patienter för utbildningen bör kunna rekryteras från den egna arbetsplatsen.

Urval

Urval bland behöriga sökanden sker på det sätt som ledningen för utbildningen bestämmer. Därefter sker en samlad bedömning av den sökandes teoretiska utbildning, yrkeserfarenhet, egenterapi samt den sökandes personliga motivering för att genomgå utbildningen. Intervjuer kompletterar antagningen.

Följande kriterier tas i beaktande:

a) Om sökanden har grundläggande och särskild behörighet.

b) Den sökandes nuvarande och tidigare yrkeserfarenhet.

c) Tidigare kurser inom beteendevetenskapliga, psykiatriska och psykoterapeutiska ämnen.

d) Den sökandes kunskaper i engelska och svenska.

e) Tidigare genomgångna utbildningar i kognitiv beteendeterapi exempelvis orienteringsutbildning i kognitiv beteendeterapi.

f) Intervjuer med sökande.

Kostnader

Kursavgift per termin: 26 250 kr inkl. moms. 

Kostnad för grupphandledning tillkommer med ca 18 000 kr inkl. moms per termin under tre terminer.

Individuell handledning kan ske med godkännande av kursledningen.

Total kostnad för 4 terminer: 105 000 kr inkl. moms samt ca 54 000 kr inkl. moms i kostnader vid deltagande i grupphandledning. 

Kostnad för kurslitteratur tillkommer.

För mer information om priser och datum se sverigehalsan.se eller beställ mer information.

Reportage

Inspireras av Sverigehälsans utbildningsdeltagare

Sverigehälsan

Sedan 1996 har tusentals engagerade deltagare utbildat sig på Sverigehälsan. Med ett brinnande intresse för hälsa och utveckling och en längtan efter att låta livet ta en ny vändning.

På Sverigehälsan i Hammarby Sjöstad erbjuder vi helt kostnadsfria och CSN-berättigade utbildningar via komvux inom hälsa och friskvård och till lärarassistent.

Möt Ana, Annicka och Hannah som studerat på Sverigehälsan >>

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Grundläggande psykoterapiutbildning med KBT-inriktning – Steg-1 KBT

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Sverigehälsan
Nils Forsbergs plats 3
217 54 Malmö

Hälsa och välmående börjar med kunskap

Utveckling börjar med ett steg framåt. Där och då kommer lusten att växa, finna kunskap, inspiration och glädje. På Sverigehälsan hittar du nya vägar för ditt yrkesliv och stimulerar din personliga utveckling. Ta steget! Vi erbjuder yrkesutbildningar inom komvux och...

Läs mer om Sverigehälsan och visa alla utbildningar.

Recensioner

Snittbetyg: 4,6

Baseras på 14 recensioner
Skriv en recension
5/5
Karolina Lagos
20 dec 2021
Mkt nöjd! Bra föreläsarna och mkt trevligt stämning. Inget att klaga på. Rekommenderar starkt.

Tveka inte, anmäla dig till steg 1 kbt på Sveriges hälsan.

5/5
Aleksandra Kellgren Broman
14 dec 2021
Bra och gedigen utbildning, öppnar många dörrar för framtiden

Är tacksam och nöjd med det jag har fått med mig från utbildningen, såväl teoretiskt som praktiskt!

5/5
Christofer
14 dec 2021
KBT - Steg 1

Mycket bra och gedigen utbildning med den perfekta mixen av teori och praktik.

Highlights

Fortsatta studier

Utbildningen utgör en grundutbildning för den som vill fortsätta inom den legitimationsgrundande utbildningen i psykoterapi.