Yrkesutbildning

Kris och krisstöd

Sverigehälsan, i Malmö (+2 orter)
Längd
3 dagar
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Icke studiemedelsberättigad
Pris
6 500 SEK inkl. moms
Nästa startdatum
13 maj, 2024 (+3 starter)
Utbildningsform
Klassrum, Distans
Längd
3 dagar
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Icke studiemedelsberättigad
Pris
6 500 SEK inkl. moms
Nästa startdatum
13 maj, 2024 (+3 starter)
Utbildningsform
Klassrum, Distans
Få mer information om utbildningen 👍

Videoreportage

Om utbildningen

Två händer som håller i varandra

Kris och krisstöd

Krisreaktioner är i regel normala reaktioner på onormala händelser. Krisstöd ska sättas in snabbt och syfta till att stärka individens inneboende resurser, återställa normal balans och underlätta återgång till vardagen. Med ett väl genomfört krisarbete förebyggs eventuella långdragna besvär såsom traumatisering och psykisk ohälsa.

Sverigehälsans utbildning Kris och krisstöd är en utbildning som pågår under tre dagar. Den vänder sig till dig som i ditt yrke möter människor som av olika anledningar befinner sig i kris, till exempel på grund av olycksfall, brott, dödsfall eller sjukdomar.

Huvudfokus för utbildningen ligger på bemötande av en person i kris, när denne ställs inför svåra besked och stor omställning i livet. Du får en bred och djup förståelse för traumatisering och kris både från ett psykologiskt som ett neurobiologiskt perspektiv och förståelse för vad som händer i hjärnan och nervsystemet. Du får också kunskap om krisens förlopp, hur stödet under såväl det akuta skedet som senare i processen bör utformas och hur en normal återhämtning efter kris ser ut.

Vidare ges också kunskap för de centrala återhämtningsfunktionerna, exempelvis sorgearbete, bemästringsstrategier och accepterande förhållningssätt.  Kursens praktiska delar syftar till att vara förberedd på att bemöta och stödja människor genom olika sorters kriser.

Kommande starter

Välj mellan 3 startdatum

13 maj, 2024

 • Klassrum
 • Stockholm

22 maj, 2024

 • Klassrum
 • Malmö

21 oktober, 2024

 • Distans
 • Distans

Varför välja Sverigehälsan?

Behov på arbetsmarknaden

Praktik/LIA

CSN Berättigad

Målgrupp

Vår utbildning i kris och krisstöd vänder sig till dig som i ditt arbete möter människor i kris. Den är särskilt relevant för dig som exempelvis arbetar inom akutsjukvård, specialistvård, företagshälsovård eller primärvård eller där du möter personer direkt eller nära inpå händelsen. Utbildningen riktar sig även till dig som följer individer över tid med krisstödjande insatser inom habilitering och rehabilitering.

Kursinnehåll

Innehållsmässigt ger kursen en bred orientering, från både ett psykologiskt och ett neurobiologiskt perspektiv. Du lär dig identifiera och avskilja olika begrepp inom fältet krispsykologi och förstå vilka faktorer som påverkar individuella krisreaktioner.

Huvudfokus för innehållet ligger på individuella krisreaktioner och sorg och berör bland annat:

 • vanliga reaktioner vid kris
 • vilka faktorer som påverkar reaktioner
 • coping och bemästringsstrategier
 • normal återhämtning efter kris versus utvecklandet av mer bestående besvär
 • hjärnans sätt att fungera under hot och stress
 • nervsystemet och kroppens försvarsreaktioner på stress och överväldigande händelser
 • motståndskraft och posttraumatisk tillväxt

De praktiska delarna i utbildningen syftar till att du ska vara förberedd på att bemöta och stödja människor genom olika sorters kriser. Ramar, vägledande principer och verktyg lärs ut för att hålla krisstödjande samtal på ett professionellt sätt. Du får också praktiska råd för att möta människor i kris, sorg och smärta utan att själv färgas för mycket.

Upplägg

Stockholm och Malmö

De fysiska utbildningarna ges under tre sammanhängande dagar på plats i Sverigehälsans lokaler där föreläsningar varvas med övning och diskussion.

Distans

Utbildningen pågår under tre dagar på distans via Zoom. Föreläsningar varvas med övningar och diskussioner för att du efter utbildningen ska kunna omsätta dina kunskaper i praktiken.

Utbildningens mål

Utbildningen syftar till att ge ökad kunskap om individuella utvecklingskriser, livskriser och traumatiska kriser samt hur man på bästa sätt kan bemöta och stödja en människa ur en kris.

Lärare

Maria Lindhe är leg. psykolog och arbetar som lärare på Arizona State University där hon utbildar inom psykologi och stresshantering. Hon arbetade tidigare som studierektor för specialistutbildningen för psykologer och även som klinisk psykolog i privat och offentlig regi.

Reportage

Inspireras av Sverigehälsans utbildningsdeltagare

Sverigehälsan

Sedan 1996 har tusentals engagerade deltagare utbildat sig på Sverigehälsan. Med ett brinnande intresse för hälsa och utveckling och en längtan efter att låta livet ta en ny vändning.

På Sverigehälsan i Hammarby Sjöstad erbjuder vi helt kostnadsfria och CSN-berättigade utbildningar via komvux inom hälsa och friskvård och till lärarassistent.

Möt Ana, Annicka och Hannah som studerat på Sverigehälsan >>

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Kris och krisstöd

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Sverigehälsan
Nils Forsbergs plats 3
217 54 Malmö

Hälsa och välmående börjar med kunskap

Utveckling börjar med ett steg framåt. Där och då kommer lusten att växa, finna kunskap, inspiration och glädje. På Sverigehälsan hittar du nya vägar för ditt yrkesliv och stimulerar din personliga utveckling. Ta steget! Vi erbjuder yrkesutbildningar inom komvux och...

Läs mer om Sverigehälsan och visa alla utbildningar.

Recensioner

Snittbetyg: 4,7

Baseras på 44 recensioner
Skriv en recension
4/5
Maria Holgersson
29 nov 2022
Hög kvalitet

Som helhet väldigt nöjd.

5/5
Camilla Smitz
28 nov 2022
Jag är väldigt nöjd över utbildningen

Utbildningen gav mig mycket kunskap om kriser och biologiskt hur stressen påverkar kroppen. Detta har jag stor nytta av i mitt yrke

4/5
Pernilla
25 nov 2022
Intressant och givande

Kunniga och proffsiga utbildare. Bra på att skapa dialog i rummet och lära ut på ett intressant och roligt sätt. Önskar att utbildningen varit mer omfattande, dvs. fler dagar, ...

Visa mer
Highlights