Kommande starter
Om utbildningen

Vad gör en mobilitetstekniker?
Mobilitet handlar om människors möjlighet att transportera sig själva och gods till de platser de vill nå. För att lyckas med detta krävs utvecklad infrastruktur och hållbara transportmedel – samt utbildade tekniker med rätt kompetens för att tillämpa och underhålla den senaste framdrivningstekniken. Som mobilitetstekniker har du en djupgående kunskap för att arbeta med olika typer av elektrifierade fordon och maskiner; från bilar, bussar, lastbilar, båtar, tåg, flyg till olika typer av anläggningsmaskiner, trädgårds- och jordbruksmaskiner.
Du har även systemkunskap inom elektrifierad drivteknik, fossilfri drivmedelsteknik och inom fossilfri hybridteknik. Vanliga uppgifter är att genomföra felsökningar och reparationer på avancerade system, med fokus på riskmedvetenhet, kvalité och säker arbetsmiljö. Mobilitetsteknikern är också med och tar fram samt tolkar underlag till kalibrering och omprogrammering av styrsystem och komponenter.För att trivas i rollen som mobilitetstekniker är det viktigt att vara lösningsorienterad, ansvarstagande samt ha goda tekniska kunskaper.
Efter utbildningen kommer dina yrkesroller att kunna vara:
- Högvoltsexpert
- Högvoltstekniker
- Mobilitetstekniker
- Systemteknisk expert
Hur ser jobbmöjligheterna efter examen ut för en mobilitetstekniker?
Snabb elektrifieringstakt ökar efterfrågan på kompetens i framkant, och behovet av arbetskraft som besitter märkesoberoende specialisering inom gas-, el- och hybridfordon är därför stort. Sverige siktar på att 2045 vara ett av världens första fossilfria välfärdsländer och att redan 2030 ha en fossil-oberoende fordonsflotta. Denna omställning gör att efterfrågan på mobilitetstekniker inom hållbara drivmedel är oerhört eftertraktad inom sektorer som: vägtrafik, järnväg, luftfart, marin till jordbruk- och skogsindustrin. Framtidsutsikterna ser med andra ord ljusa ut för dig som väljer att utbilda dig till mobilitetstekniker!
Ansökan
Ansök till utbildningen på ya.se/yrkeshogskola/mobilitetstekniker-hallbara-drivmedel/
Varför välja YH Akademin?
Samarbete med branscher
Praktik/LIA
Distansutbildning med tillfällen på plats
Så ansöker du
Grundläggande behörighet:
- Har en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning
- Alternativt har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1
- Alternativt är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning
- Alternativt genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Särskilda förkunskaper: Lägst betyget E/3/G i följande gymnasiala kurser eller motsvarande kunskaper förvärvade från t.ex. arbetslivet:
- Förkunskaper från Ellära 1
- eller Fordonsteknik – introduktion
- eller Teknik 1
Saknar du behörighet?
Reell kompetens:
Saknar du fullständig gymnasieexamen eller de särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Då kan du på olika sätt visa att du ändå har den kompetens som krävs och därmed få behörighet till utbildningen. Det kallas reell kompetens.
Reell kompetens betyder att du har de kunskaper som krävs, men har fått dem på andra sätt än genom skolan. Det kan vara att du arbetat inom yrket/branschen, läst andra kurser som motsvarar behörighetskraven eller att du på annat sätt skaffat dig den kompetens som du behöver.
Läs mer om reell kompetens och fyll i formulär för kompetenskartläggning på ya.se/yrkeshogskola/mobilitetstekniker-hallbara-drivmedel/
Examen & Intyg
Utbildningen leder till Yrkeshögskoleexamen.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN. De studerande står själva för t.ex. kurslitteratur och eventuella resor.
Öppet hus
Välkommen på digitalt Öppet hus den 19 september eller 26 oktober!
Funderar du på att plugga ett YH-program eller kurs under våren 2024? Haka på vårt digitala Öppet hus den 19 september eller 26 oktober! Ett utmärkt tillfälle att få svar på dina frågor om utbildningen, yrkesrollen och studielivet hos oss!
Få svar på frågor som:
- Hur går utbildningen till?
- Vad kan jag jobba med efter utbildningen?
- Hur funkar distansstudier?
- Vad krävs för att bli behörig?
- Kan jag jobba samtidigt som jag pluggar?
- Hur fungerar LIA?
På plats finns både utbildningsledare och studerande som svarar på dina frågor.
När? 19 september eller 26 oktober klockan 18:00 - 19:00
Var? Zoom
Varmt välkommen!
Varmt välkommen följande datum:
Datum: 2023-10-26 | Tid: 18:00 - 19:00 | Till öppet hus |
Intresseanmälan
Välkommen till YH Akademin – störst i Sverige på yrkeshögskoleutbildningar på distans!
Vill du ta nästa steg i karriären eller utvecklas inom ditt yrke? Då är du på rätt plats! De senaste 25 åren har tusentals individer tagit sig vidare i karriären hos YH Akademin. Välj mellan ett brett utbud av utbildningar...