Barn- och Fritidsprogrammet, inriktning fritid och hälsa
En utbildning för dig som vill arbeta med barn
Vill du utbilda dig för arbete inom förskola och fritidshem? Vill du jobba som barnskötare? Då ska du välja barn- och fritidsprogrammet med inriktning fritid och hälsa som är ett nationellt program inom gymnasial vuxenutbildning.
Utbildningen ger möjlighet att arbeta med barn och ungdomar på förskola, skola, fritidshem och inom olika fritidsaktiviteter. Barn- och fritidsprogrammet ger dessutom en grund för fortsatta studier på högskola.
Om du har en utbildning inom förskole- och fritidshemsverksamhet sedan tidigare kan du välja en eller flera fristående kurser för att komplettera den eller för att öka din kompetens inom ett särskilt verksamhetsområde. Ta kontakt med OmsorgsLyftet Utbildningar för att få studievägledning och planering.
Barn- och fritidsprogrammet har kursstarter varje vecka vilket betyder att du kan komma igång med utbildningen och den kurs du valt när det passar dig. Du ansöker via din kommun.
OmsorgsLyftet Utbildningar erbjuder flexibelt lärande och till varje kurs får du en utförlig kurshandledning som hjälper dig att planera studierna. Du väljer själv om du vill läsa barn- och fritidsprogrammet i studiegrupp eller på distans. Via lärarledd distans får du läsa där du vill när det passar dig. Varje vardag har du tillgång till en lärare som hjälper dig med studierna. Skolans studiegrupper träffas dagtid eller kvällstid för föreläsningar och handledning. Du bestämmer själv din studietakt – intensiv, heltid eller deltid. Dina erfarenheter och kunskaper från förskole- och fritidsverksamhet värderas och du får en individuell kurshandledning.
Praktik och fältstudier
I några kurser på barn- och fritidsprogrammet ingår praktik och fältstudier. Det ger en praktisk och konkret anknytning till verksamhetsfältet. Barn- och fritidsprogrammet är 40 veckor i sin helhet, om du studerar i normal studietakt på heltid. Tack vare det unika upplägget hos OmsorsgsLyftet kan du välja att studera utefter dina egna förutsättningar och din livssituation. Om du har erfarenhet och kunskaper från yrkesområdet sedan tidigare kan du gå fortare fram och vill du kombinera studierna med arbete kan du välja att studera under en längre tid.
Så ansöker du
Kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun gällande ansökan till utbildningen.
Kurspaket och innehåll
A-delen, 500 poäng
Hälsopedagogik 100 poäng
Kommunikation 100 poäng
Lärande och utveckling 100 poäng
Människors miljöer 100 poäng
Pedagogiskt ledarskap 100 poäng
B-delen, 400 poäng
Barns lärande och växande 100 poäng
Pedagogiskt arbete 200 poäng
Skapande verksamhet 100 poäng
C-delen, inriktning 450 poäng
Entreprenörskap, 100 p
Ledarskap och organisation, 100 p
Psykologi 1, 50 p
Friskvård och hälsa, 100 p
Kost och hälsa, 100 p
Examen & Intyg
Samtliga kurser leder till behörighetsgivande betyg, efter avslutad utbildning får du betyg och utbildningsdiplom
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN.
OLU Omsorgslyftet Utbildningar

Vill du plugga för att söka in till högskolan eller gå en utbildning som ger jobb? Hos oss ges det flexibelt lärande och du har själv möjlighet att lägga upp hur du vill studera. Du kan välja studier på distans, skolförlagd...
Intresseanmälan
Hitta till utbildaren
OLU Omsorgslyftet Utbildningar
För att få mer information om utbildningen Barn- och Fritidsprogrammet, inriktning fritid och hälsa från OLU Omsorgslyftet Utbildningar, fyll i följande uppgifter: