Visa studentum.se som: Mobil

UX-designer

Nackademin
Sammanfattning
Yh-utbildning
Stockholm
2 år
Heltid/deltid
CSN-berättigad
Startdatum: Höst 2019 - Stockholm

UX-designer


UX står för User eXperience och handlar om upplevelsen av att använda en produkt eller ett system.

Det kan gälla appar för mobiltelefoner, datorer och paddor, men också instrument- och kontrollpaneler. En UX-designer fungerar lite som en informationsarkitekt, men också psykolog –genom undersökningar och strukturerade metoder klurar du ut så mycket som möjligt om kunden och användaren: om behov och önskemål, och hur användaren fungerar i interaktion med produkten eller systemet. Syftet är att designa och utveckla produkter som upplevs som maximalt användarvänliga, ändamålsenliga, smarta, smidiga, snabba och kul!

Den här utbildningen är stängd för ansökan inför hösten 2019.

Data blir alltmer tillgänglig – och efterfrågad. Mobila system blir vanligare, viktigare, och skärmgrafiken bättre. Kraven blir högre och kunder förväntar sig numera att alla hemsidor, även det egna företagets internwebb, ska fungera lika bra som de allra bästa siterna, till exempel Facebook. Och ett välfungerande och användbart gränssnitt är ofta helt avgörande för om en konsument väljer att klicka på ”köp”. Det är också en av de mest effektiva faktorerna i konkurrensen med andra e-handelsföretag som säljer samma saker. Att UX-designers är viktiga i samhället – för både företagen och deras kunder – råder det ingen tvekan om.

Är du socialt lagd och har lite av en vetenskaplig ådra, är intresserad av och nyfiken på människor och deras beteende, och av affärer, så kan det här vara yrket för dig. Efter avslutad utbildning kan du förmodligen välja och vraka mellan jobben, och få uppdrag inom alla möjliga typer av företag och branscher.

Utbildningen

Efter utbildningen ska du självständigt och i grupp med kollegor, kunder och andra, med stöd i UX-teorin och med yrkesmässiga verktyg, kunna designa produkter och system som är lätta att förstå och uppmuntrar till användning.

I utbildningen ingår bland annat

  • Målgruppsanalys och skapande av personas.
  • Konceptmodellering; informationsarkitektur, gränssnittsstruktur och navigationsscheman.
  • User story mapping och indelning i Minimal Viable Product-leveranser.
  • Skiss av wireframe-flöden och skapande av html-prototyper.
  • Gränssnittsdesign enligt användarens behov för olika plattformar såsom webb, mobil och surfplattor.
  • Konceptuell design och tidiga prototyper med hjälp av interativa utvärderingsprocesser.
  • Projektmodeller som LeanUX, Agil och Scrum.

Info om praktik

En stor del av utbildningen är förlagd på en verklig arbetsplats. Där får du under erfaren handledning omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Där har du också chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.

På Nackademin har vi en unik närhet till anställande företag och du får en mycket relevant kunskap, eftersom näringslivet medverkar i både innehåll, upplägg och lärande. Genom LIA (Lärande i Arbete = praktik på arbetsplats) så är Nackademin också en självklar rekryteringsbas, och våra studenter har gott rykte i branschen.

Marknaden – både byråer och företag slåss om kompetensen

Det finns en stark efterfrågan på användbarhetsspecialister som har kunskap om användarcentrerad design med hänsyn till olika webbplattformar och skärmstorlekar.

Webbyråer och IT-konsulter, och i allt högre grad E-handelsbranschen – som i Sverige stigit med hela 47 % på tre år – rapporterar redan om stora anställningsbehov. I IT & Telekombolagens kompetensbristrapport från 2015 framgår också att näringslivets behov och efterfrågan på UX-designers förväntas att öka starkt de kommande åren. Och under en slumpvis utvald månad förra året resulterade en sökning i AMS platsbank på UX/User experience inom yrkesområdet Data/IT i 28 träffar i Sverige. Det ger på årsbasis en efterfrågan på 336 personer – och det var ändå exklusive alternativa sökord för yrkesrollen.

Yrkesroller efter avslutad utbildning

  • UX-designer
  • Användbarhetsdesigner
För mer information om UX-designer, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Ansökan och behörighet

Utöver grundläggande kunskaper krävs lägst betyg Godkänt/E i: Matematik 2 (B), Programmering 1 (A), Svenska 2 (B) samt Engelska 6 (B) eller motsvarande kunskaper.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN. 

Examen, diplom m.m.

Kvalificerad yrkeshögskoleexamen. 

Nackademin

Nackademin

Nackademin gör dig redo för jobb. Vi är störst på yrkehögskolesutbildning i Stockholm och erbjuder ett unikt nätverk med över 1000 företag. En fjärdedel av din studietid på Nackademin består av praktik hos ett företag - och 9 av 10 studenter...


Läs mer om Nackademin och visa alla utbildningar.

Beskrivning och boende

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: UX-designer

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till Nackademin

Nackademin

Tomtebodavägen 3a
171 65 Solna, Stockholm

Utbildningens innehåll

Affärsmannaskap och kommunikation 15
Agila metoder 20
Examensarbete 20
Gränssnittsdesign inom UX 20
Informationsarkitektur 25
Introduktion till UX-produktion 15
Lean UX 20
LIA 1 45
LIA 2 55
Programmering för UX-produktion 30
Prototyper för UX-produktion 20
UX-process 1 - Product Discovery 35
UX-process 2 - Användarcentrerad design 30
UX-process 3 - Utvärdering av användbarhet 30
UX-projekt 20

Beställ information

För att få mer information om UX-designer via mejl, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Kursrecensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Arrangörsrecensioner
(4,0)
Baseras på 7 recensioner.
Se alla skolans recensioner