Visa studentum.se som: Mobil
Visar 1-20 av 578 träffar

Hur är det att jobba med marknadsföring?

Att jobba med marknadsföring kan betyda en rad olika saker. I stora drag arbetar en marknadsförare med att kommunicera fördelarna med en idé, vara eller tjänst i syfte att skapa intresse och sälja. Just försäljning är nära sammankopplat med marknadsföring.

Att arbeta inom marketing innebär mycket kontakt med människor, vilket förutsätter att man har god kommunikationsförmåga. Många marknadsförare arbetar på informations- eller marknadsavdelningar på företag, myndigheter, kommuner och organisationer. Ofta arbetar man i projekt där en kampanj för en vara eller tjänst har en budget och tidsramar som ska hållas.

Vad innebär marknadsföring?

Marknadsföring är ett viktigt begrepp och en mycket viktig aktivitet för alla företag. Ibland påstås det felaktigt att marknadsföring är detsamma som reklam, men begreppet är mycket bredare än så.

Förenklat kan man säga att marknadsföring är allt det som ett företag gör för att hitta kunder och sedan behålla dessa. Reklam däremot är ett verktyg som används för att visa att företaget finns och har något att erbjuda sina kunder.

Arbete med marknadsföring sker ofta i projektform. Vanligtvis görs en kampanj för en vara eller tjänst med en förutbestämd budget och vissa tidsramar som ska hållas. En marknadsförare med grafisk utbildning kan till exempel arbeta på ett tryckeri, på en reklambyrå eller som ansvarig för trycksaker på ett företag. Den som sysslar med marknadsföring på exempelvis en reklambyrå kan ha som uppgift att skriva texter (Copywriter) eller formge (Art Director).

marknadsforing

Marknadsföringsutbildningar

Du kan hitta utbildningar i marknadsföring inom de flesta skolformer och på många olika orter runt om i landet.

Universitet eller högskola

Du som vill ha en akademisk utbildning ska plugga marknadsföring på högskola eller universitet. Exempel på utbildningar är ekonomprogrammet, marknadsföringsprogrammet, kommunikationsutbildningar med flera. 

YH-utbildning och yrkesutbildning 

YH-utbildningar inom marknadsföring finns också runt om i hela landet och med flera olika inriktningar. Om du istället vill läsa en yrkesutbildning, som ofta har specifika inriktningar bör du fundera noga på vad du vill. De ges ofta privat regi och kostar pengar, därför är det viktigt att du tar reda på vilken typ av examen utbildningen leder till och om den är nationellt eller internationellt godkänd.

Lycka till med dina framtida studier i marknadsföring!

Jämför
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 151 utbildningar inom kategorin Marknadsföring som ges utomlands?
Videoreportage