Avancerad nivå (Magister- och Masterexamen)
Inga recensioner än

Masterprogram i programvaruteknik

Mälardalens universitet, i Västerås
Längd
120 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2023 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik
Längd
120 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2023 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2023

  • Klassrum
  • Västerås

Om utbildningen

Programvaruteknik utgör ett allt viktigare område inom datavetenskap och handlar om att utforma och utveckla högkvalitativa programvarusystem. Inom programmet får du teoretisk kunskap och praktiska färdigheter inom utveckling av programvaruintensiva system.

Masterprogrammet i programvaruteknik är ett tvåårigt program på avancerad nivå, där du lär dig att utforma, verifiera och implementera programvaruintensiva system. Du får kunskap om principer som gäller för att analysera, utforma och implementera stora och komplexa programvarusystem, med en särskild tyngdpunkt på förutsägbarhet och prestanda. Programmet innehåller även undervisning om de trender som kommer att dominera inom programvaruutveckling i framtiden, såsom komponent- och modellbaserad utveckling, serviceorienterad programmering, interoperabilitet och global systemutveckling. 

 

Under utbildningen får du kunskaper och en djupare inblick i både industri och forskning inom programvaruteknik. Du möter gästföreläsare och har möjlighet att göra ditt examensarbete i samarbete med någon av våra industripartners. Du får ett industriellt perspektiv på programvaruutveckling i flera kurser och insyn i hur ett högteknologiskt företag fungerar. Du arbetar tillsammans med lärare och forskare inom projekt vid högskolan och du får en möjlighet att förfina dina forskningsfärdigheter genom interaktion med internationellt erkända forskare. Ungefär hälften av exjobben sker dessutom inom något av våra forskningsprojekt. Det finns även många möjligheter att läsa delar av programmet utomlands, antingen som utbytesstudent eller genom att läsa andra året vid ett av våra partneruniversitet i Europa, och därmed ta en dubbel examen genom GSEEM-programmet eller NISS-programmet.

Ansvaret för programmet ligger hos avdelningen för datavetenskap och programvaruteknik vid MDH. Vår forskning fokuserar framför allt på komponent- och modellbaserad utveckling, mjukvaruprocesser och utveckling av tillförlitliga system. Vi överför våra forskningsresultat till våra utbildningar i så hög grad som det är möjligt, och kurserna på avancerad nivå innehåller den senaste forskningen inom programvaruteknik.  

Som student på detta program har du också möjlighet att delta i olika tävlingar inom programvaruteknik. Vid ICSE, som är den högst rankade konferensen om programvaruteknik i världen, kom fyra av de tio finallagen 2009, däribland vinnarlaget, från MDH. 2011 kom två lag från MDH till final på Hawaii, varav ett på andra plats. 2013 vann studenter från MDH återigen tävlingen och under 2016 kom studenter från MDH till semifinal. Tävlingen är en frivillig del av projektkursen 'Distributed Software Development', som du läser under det andra året av programmet. 2017 valdes den kursen dessutom in till 'Hall of fame' på konferensen CSEE&T för utbildning inom programvaruteknik.

Masterprogrammet i programvaruteknik ger dig fördjupade kunskaper om utvecklingen av högkvalitativa program, vilket är nödvändigt för programmerare, projektledare och tekniska specialister. Efter dina studier kommer du att kunna arbeta nationellt eller internationellt som till exempel programvaruarkitekt, utvecklare eller projektledare inom industrin eller som forskare inom akademin.

Så ansöker du

Examen på grundnivå om minst 180 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng inom datateknik eller datavetenskap inklusive minst 15 högskolepoäng inom programmering, samt minst 22,5 högskolepoäng i matematik/tillämpad matematik.Dessutom krävs Engelska B eller Engelska 6. I de fall programmet går att söka som senare del gäller att den sökande måste uppfylla de särskilda behörighetskrav som gällde för programmets första termin samt ha läst motsvarande programmets tidigare terminer.

Examen & Intyg

Masterexamen
Mälardalens universitet
Box 883
721 23 Västerås

Ditt livs resa börjar på Mälardalens universitet

Mälardalens universitet är en startstation för dig som vill vidare. Vi är en av de bästa i landet på att ge utbildning som leder till jobb. Cirka 80 procent av våra studenter får jobb inom ett år efter examen. Inte så...

Läs mer om Mälardalens universitet och visa alla utbildningar.

Highlights