Visa studentum.se som: Mobil
Sammanfattning
Folkhögskoleutbildning
Ransäter
1 - 2 år
Heltid/deltid
CSN-berättigad

Sånglinje

Sånglinje

På sånglinjen får du utveckla din individuella röst. Under utbildningen arbetar du framför allt med att öva upp din sångteknik och studera in nya sånger. Du utvecklas i din egen takt och samråder med läraren om repertoaren. Du får även hjälp med att lägga upp ett övningsprogram så att du kan öva effektivt på egen hand. På detta sätt kan du utvecklas maximalt under studietiden.
Du kan välja mellan två inriktningar:

Allmän profil, där du sjunger sånger efter eget önskemål: visor, folkmusik, jazz, pop, musikal och klassiskt (ej rock).
Tekniken du lär dig är grunden för dessa genrer, med eller utan mikrofon. Vill du även specialisera dig på afroteknik kan du som biämne välja afrosång. I kursen ingår även kammarmusik/ensemble, där du sjunger och musicerar tillsammans med de andra eleverna på musiklinjen.

Klassisk profil, där du arbetar med en sångpedagog som är erfaren och kunnig inom opera- konsert- och oratoriesång, samt med en skicklig och erfaren pianist och ackompanjatör. På skolan finns Paula Hoffman, opera- och konsertsångerska med stor erfarenhet och ackompanjatören Ragnhild Pettersson.
På den klassiska profilen gör du en genomgång repertoar- och stilmässigt från tidig musik, barock, wienklassicism och romantikens sånger, fram till vår tids konstmusik. Du kommer att få sjunga opera både halvsceniskt och konsertant samt sakral musik i kyrkorummet. I kursen ingår även kammarmusik/ensemble, där du sjunger och musicerar tillsammans med de andra eleverna på musiklinjen och grundläggande språkcoachning för repertoar på franska, tyska, engelska och italienska.

Sånglinjen ger en utmärkt förberedelse för dig som avser att söka till utbildningar med sång som huvudinstrument vid t.ex. musikhögskola. Sånglinjen är också ett alternativ för dig som vill pröva på att sjunga på heltid under 1-2 år, utan att du har planer på en musikalisk yrkesutbildning.

På sånglinjen ges det många tillfällen att sjunga inför publik. Det kan vara på gemensamma sånglektioner, lunchmusik, musikcaféer på skolan samt konserter på och utanför skolan. På sånglinjen har du även ämnet sångseminarium, där vi går igenom hur rösten fungerar, behandlar övningsmetodik eller specialstuderar olika sångare och tonsättare.

Gemensamma ämnen och tillvalsämnen

Alla studerande läser huvud- och biinstrument, gehörslära, satslära, musikhistoria, ensembleledning, kammarmusik, körsång och scenisk kommunikation. Dessutom finns ett stort antal tillvalsämnen. Du kan välja bl.a. övning och utveckling, brukspiano, bruksgitarr, afroamerikansk musikhistoria, rockmusikhistoria, improvisation, kompositionsseminarium klassiskt eller afro, inspelningsteknik, foto, språk, måleri och fysisk träning.

Du väljer själv om du vill gå ett eller två år. Antagningen till årskurs 2 görs efter bedömning av det första årets studieresultat.

Målsättning för sånglinje på Geijerskolan

Efter kursen förväntas deltagaren ha:

  • fått en sångteknisk grund som kan användas inom olika repertoarområden.
För mer information om Sånglinje, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Antagningsprov sånglinjen Förkunskaper

För att bli antagen till musiklinjen skall du ha

  • Grundläggande behörighet
  • Tillräckliga förkunskaper för att du ska kunna tillgodogöra dig undervisningen

Antagningen sker med ledning av antagningsprov.

Proven tar en dag. Om du vill börja hos oss höstterminen 2020 sker proven måndag den 6:e april, tisdag den 7:e april på Geijerskolan i Ransäter eller onsdag den 8:e april i Stockholm. Du väljer själv vilken av dessa dagar du vill komma.

Av schematekniska skäl kan du genomföra prov till maximalt tre olika profiler/utbildningar i samband med antagningsproven.

Följande moment ingår i proven: Sång

Du ska sjunga två sånger som du själv valt och förberett. Du kan välja från områdena visa, folkmusik, jazz, pop, klassiskt eller musikal (inte rock).
Du ska även läsa en kort text (du läser en helt valfri kort text, det kan vara texten till den sång du sjunger, en dikt eller ett avsnitt ur dagens tidning).
Antagningen sker med utgångspunkt från provresultatet i sång. Du behöver därför inte göra prov i biinstrument.

Musikteori (gehörslära, musiklära och satslära)

I antagningsproven till Geijerskolans musikutbildningar ingår ett skriftligt prov i musikteori.

Provet i gehör omfattar rytmminne, rytmläsning, rytmdiktat, melodiminne, melodidiktat, ackordidentifikation och ackorddiktat.

I provet i musiklära ingår tonnamn och oktavbeteckningar, skalor, intervaller, fasta förtecken och ackordnotering.

Provet i satslära omfattar ackord- och funktionsanalys, harmonisering och arrangering (fyrstämmig sats eller ackordbakgrund).

Dessa prov är avsedda som vägledning vid sammansättningen av de nivåindelade undervisningsgrupperna i musikteori och har ingen betydelse för antagningen till skolan.

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter Facebook

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter

Studera allt från musik till högskoleförberedande ämnen

Välkommen till Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter Vill du gå på en skola för människor med olika livserfarenheter och livsplaner? Då är Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter helt rätt för dig. Geijerskolan grundades 1952. Huvudman är Stiftelsen Geijerskolan i Ransäter. Skolan ligger...


Läs mer om Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Sånglinje

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter

Geijerskolan
684 93 Ransäter

Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Sånglinje från Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(4,6)
Baseras på 17 recensioner.
Se alla skolans recensioner

Du kanske också är intresserad av: