Folkhögskoleutbildning

Sång

Längd
1-2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
19 augusti, 2024 se detaljer
marker
Öppen för sen anmälan / har restplatser
Öppen för sen anmälan / har restplatser
Utbildningsform
Klassrum
Längd
1-2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
19 augusti, 2024 se detaljer
marker
Öppen för sen anmälan / har restplatser
Öppen för sen anmälan / har restplatser
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Sång

Sång
 • Utveckla din röst
 • Förbättra din sångteknik
 • Perfekt som grund för vidare studier

Sång vänder sig till dig som vill utveckla din röst, förbättra din sångteknik och fördjupa dina kunskaper inom musik.

I utbildningen ingår ett brett urval av ämnen såsom enskilda sånglektioner, gemensam sång, sång med ensemble, körsång, bi-instrument (piano eller gitarr,) musikteori, gehör, studioinspelningar, ljudteknik, med mera.

Och du får naturligtvis sjunga under skolans många evenemang, så du kommer att få gott om scenvana och praktiska erfarenheter.

Utbildningen passar både dig som är allmänt intresserad av sång samt som förberedande utbildning inför t. ex. musikhögskola.

Sjung solo och med andra

I dina studier får du sjunga i många olika sammanhang! Det kan röra sig om allt från små framträdanden på skolans populära restaurang till den stora avslutningskonserten som vanligtvis hålls utomhus.

En betydande del i din utbildning är att du utöver att sjunga solo och kompa dig själv även kommer att få sjunga mycket i ensemble. Det är viktigt så du får lära dig känna av gruppdynamik och bli samspelt med andra sångare och musiker.

Live och i studio

Förutom att sjunga live, både under skolans egna konserter samt i evenemang som anordnas utanför skolan, kommer du även att få sjunga en hel del i studio. Det sker vanligtvis i samarbete med både deltagare som studerar till musiker samt de som studerar till ljudtekniker.

Att sjunga i studio innebär ett helt annat förhållningssätt än att uppträda live, och även det är en viktig aspekt att vänja sig vid som sångare!

Praktiska erfarenheter

I utbildningen ingår två veckors praktik där du som deltagare har möjlighet att söka praktikplats inom det som intresserar dig. Många av våra deltagare har genom praktikplatser fått arbete efter praktikperioden.

Dessutom anordnas en årlig turné under vårterminen där deltagare i våra musik- och ljudteknikkurser får resa tillsammans och konsertera på olika orter i regionen. Målet är att ni får resa, rigga, spela och packa så ni får prova på verkligheten som musiker och tekniker. Det ger gott om praktiska erfarenheter som det inte går att läsa sig till!

Teoretiska ämnen

Du kommer även att få studera olika teoretiska ämnen såsom musikteori och gehör, med mera.

Dessutom tillkommer ämnen som körsång, bi-instrument (piano eller gitarr) samt grundläggande ljudteknik för att ge dig den extra lilla skärpan en mångsidig sångare kan behöva!

För mer information om Sång, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

19 augusti, 2024

 • Klassrum
 • Haparanda

Så ansöker du

 • Minst 18 års ålder.
 • Du har behörighet att studera på gymnasienivå (du har slutfört grundskolan).
 • Antagningsprov: Du kallas till ett prov. Det består av ett sångprov samt en intervju och sker antingen på Svefi i Haparanda eller över nätet via Teams eller zoom. Om du gör antagningsprovet på plats här på skolan kan du bo på vårt vandrarhem till sänkt kostnad.

(Om du inte uppfyller antagningskraven kan du gärna ansöka till Allmän kurs: Sång istället. Då får du läsa in de behörigheter du saknar samtidigt som du studerar sång.)

Mer info

Skolan, boende och CSN

Sverigefinska folkhögskolan ligger mitt på torget i Haparanda, en lugn småstad alldeles på gränsen till Finland och den finska systerstaden Torneå. Ni på Happis Arts & Crafts håller oftast till i Ateljén ovanför vår populära restaurang Minerva på skolans innergård. Som studerande har ni tillgång till skolans lokaler även på kvällar och helger.

Och du är välkommen att bo på vårt vandrarhem under din tid hos oss. Vandrarhemmet ligger bara tvärs över torget från skolans huvudbyggnad, och i varje rum ingår eget badrum samt gemensamt wifi, kök och tvättstuga. Du kan ange att du vill ha ett rum på vandrarhemmet i samband med att du ansöker till en utbildning.

Utbildningen är CSN-berättigad och läses på heltid.

Gemenskapen

Studierna på Svefi präglas av gemenskap: utöver era egna ämnen förekommer det även gemensamma föreläsningar, friluftsdagar, workshops, valfria tillvalsämnen, tillställningar och mycket annat!

Det finns dessutom en grupp där representanter från alla utbildningar kan ta upp frågor inom skolan och planera egna evenemang, t. ex. att anordna en egen konsert, resa till Jokkmokks årliga marknad, eller varför inte bowling i Torneå?

Målsättning

Du beräknas ha uppnått följande:

 • Du känner till grunderna i sångteknik och interpretation och kan använda dessa i en ensemblesituation.
 • Du kan ackompanjera dig själv med ett ackordsinstrument.
 • Du har goda kunskaper om sång i olika musikgenrer.
 • Du har grundläggande kunskaper i musikteori, gehörsdiktat (plankning) och notläsning.
 • Du har konsertvana och en grundläggande förståelse för scenframträdande.
 • Du har studiovana och en grundläggande förståelse för studioinspelningar.

Kostnader

Material- och teknikavgift

3000 kr per termin. (Avgiften avser 100% studietakt.) I avgiften ingår försäkringar, studiebesök, en del studiematerial, med mera.

Du får en faktura för höstterminen i samband med att du tackar ja till din studieplats. Sedan får du en faktura för vårterminen när den börjar närma sig. Vissa studiematerial kan du behöva bekosta själv.

Sverigefinska folkhögskolans Facebook


Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Sång

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
5/5
Victoria Kronberg.
02 maj 2022

Förra året valde jag att flytta från Dalarna till Haparanda för att studera sång på Sverigefinska Folkhögskolan, utan tvekan det bästa valet jag någonsin gjort! Mina egna åsikt...

Visa mer
Sverigefinska folkhögskolan
Torget 3
953 32 Haparanda

Sverigefinska folkhögskolan - Svefi

Webbplats: svefi.net Sverigefinska folkhögskolan, "Svefi," ligger mitt på torget i Haparanda i norra Sverige, precis på gränsen till Finland och systerstaden Tornio. Svefi bildades 1973, och på den tiden var syftet att ge just sverigefinnar möjlighet att studera på finska. Det...

Läs mer om Sverigefinska folkhögskolan och visa alla utbildningar.

Highlights