Yrkesutbildning

Singer/Songwriter

Längd
1-2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
19 augusti, 2024 se detaljer
marker
Öppen för sen anmälan / har restplatser
Öppen för sen anmälan / har restplatser
Utbildningsform
Klassrum
Längd
1-2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
19 augusti, 2024 se detaljer
marker
Öppen för sen anmälan / har restplatser
Öppen för sen anmälan / har restplatser
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Singer/Songwriter

Singer/Songwriter
 • Finns som profilkurs samt yrkesutbildning
 • Skriv och framför dina egna låtar
 • Perfekt som grund för vidare studier

Singer/Songwriter låter dig skriva och framföra dina egna låtar. Du får samtidigt förbättra din röst- och sångteknik, utvecklas inom gitarr- och/eller pianoackompanjemang samt förkovra dig i musikteori, gehör, ljudteknik, med mera. Och du får naturligtvis inte bara spela och sjunga inför publik, du får även spela in dina låtar i studio!

Den här utbildningen passar både dig som är allmänt intresserad av att skriva och spela samt som förberedande utbildning inför t. ex. musikhögskola eller ett yrkesliv inom musikbranschen.

Skriv och spela

En stor del i din utbildning är att du utöver dina självständiga studier även kommer att få spela mycket i ensemble. Det är viktigt så du får lära dig känna av gruppdynamik och bli samspelt med andra musiker.

Och utöver att fördjupa dig inom ditt instrument kommer du även att jobba kontinuerligt med att skriva låtar, och du får gott om feedback och tips från kursledaren vilket hjälper dig att utveckla en mer disciplinerad kreativitet.

Live och i studio

Svefi anordnar konserter flera gånger om året där du som singer/songwriter förstås får framträda, både solo men även tillsammans med andra. Det kan röra sig om allt från lugna solospelningar på skolans populära restaurang till spontana jam sessions på en stor utomhusscen inför skolavslutningen.

Du får dessutom även spela en hel del i studio, ofta i samarbete med deltagarna som läser till ljudtekniker. Att spela i studio innebär ett helt annat förhållningssätt jämfört med livespelningar, och även det är en viktig aspekt att vänja sig vid.

Praktiska erfarenheter

I utbildningen ingår två veckors praktik där du som deltagare har möjlighet att söka praktikplats inom det som intresserar dig. Många av våra deltagare har genom praktikplatser fått arbete efter praktikperioden.

Dessutom anordnas en årlig turné under vårterminen där deltagare i alla våra musik- och ljudteknikkurser får resa tillsammans och konsertera på olika orter i regionen. Målet är att ni får resa, rigga, spela och packa så ni får prova på verkligheten som musiker och tekniker. Det ger gott om praktiska erfarenheter som det inte går att läsa sig till!

Musikaliska ämnen

Du kommer även att få studera en mängd olika teoretiska ämnen såsom musikteori, gehör och gehörsdiktat (plankning), genreförståelse, notläsning, med mycket mera.

Dessutom tillkommer ämnen som körsång och grundläggande ljudteknik för att ge dig den extra lilla skärpan en mångsidig singer/songwriter kan behöva!

Kurstyp

Profilkurs eller eftergymnasial yrkesutbildning (“EGY”). Du får mer info om de olika typerna i samband med antagningsintervjun och kan välja den som passar dig bäst senare. Observera att när du ansöker till utbildningen leds du automatiskt till profilkursen, men du kan alltså byta till EGY i efterhand om du vill det.

För mer information om Singer/Songwriter, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

19 augusti, 2024

 • Klassrum
 • Haparanda

Så ansöker du

 • Minst 18 års ålder.
 • Du har slutfört grundskola (för särskild kurs) eller har behörighet till yrkeshögskola (för EGY)
 • Antagningsprov: Du kallas till ett prov. Det består av ett spelprov samt en intervju och sker antingen på Svefi i Haparanda eller över nätet via Teams eller zoom. Om du gör antagningsprovet på plats här på skolan kan du bo på vårt vandrarhem till sänkt kostnad.

(Om du inte uppfyller antagningskraven kan du gärna ansöka till Allmän kurs: Singer/Songwriter istället. Då får du läsa in de behörigheter du saknar samtidigt som du studerar musik.)

Mer info

Skolan, boende och CSN

Sverigefinska folkhögskolan ligger mitt på torget i Haparanda, en lugn småstad alldeles på gränsen till Finland och den finska systerstaden Torneå. Ni på Happis Arts & Crafts håller oftast till i Ateljén ovanför vår populära restaurang Minerva på skolans innergård. Som studerande har ni tillgång till skolans lokaler även på kvällar och helger.

Och du är välkommen att bo på vårt vandrarhem under din tid hos oss. Vandrarhemmet ligger bara tvärs över torget från skolans huvudbyggnad, och i varje rum ingår eget badrum samt gemensamt wifi, kök och tvättstuga. Du kan ange att du vill ha ett rum på vandrarhemmet i samband med att du ansöker till en utbildning.

Utbildningen är CSN-berättigad och läses på heltid.

Gemenskapen

Studierna på Svefi präglas av gemenskap: utöver era egna ämnen förekommer det även gemensamma föreläsningar, friluftsdagar, workshops, valfria tillvalsämnen, tillställningar och mycket annat!

Det finns dessutom en grupp där representanter från alla utbildningar kan ta upp frågor inom skolan och planera egna evenemang, t. ex. att anordna en egen konsert, resa till Jokkmokks årliga marknad, eller varför inte bowling i Torneå?

Målsättning

Du beräknas ha uppnått följande

 • Du har vana av att komponera och arrangera låtar samt författa texter.
 • Du har producerat och spelat in två färdiga inspelningsprojekt (EP:s).
 • Du har skrivit musik tillsammans med andra.
 • Du behärskar grunderna i sångteknik och interpretation, och kan använda dessa i ensemblespel i olika musikstilar.
 • Du behärskar grunderna i musikteori, gehörsdiktat (plankning) och notläsning.
 • Du har konsertvana och en god förståelse för scenframträdande.
 • Du har studiovana och en god förståelse för studioinspelningar.
 • Du har ett entreprenöriellt tänk, och har goda kunskaper om marknadsföring av både event och sig själv som musiker. (EGY)
 • Du kan arbeta som låtskrivare, och som sångare i både live- och studiosammanhang.

Kostnader

Material- och teknikavgift

3000 kr per termin. (Avgiften avser 100% studietakt.) I avgiften ingår försäkringar, studiebesök, en del studiematerial, med mera.

Du får en faktura för höstterminen i samband med att du tackar ja till din studieplats. Sedan får du en faktura för vårterminen när den börjar närma sig. Vissa studiematerial kan du behöva bekosta själv.

Sverigefinska folkhögskolans Facebook


Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Singer/Songwriter

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 2 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
5/5
Maria
02 maj 2022

Bästa utbildningen jag haft! Lärarna har stor kunskap, väldigt pedagogiska och man lär sig väldigt fort nya saker ! Mångsidig musik utbildning där man utvecklar sin röst, skapan...

Visa mer
5/5
Nereida
16 apr 2020

En spännande process där du upptäcker nya delar av dig själv i din kreativa process. Ensam och även med andra kollegor som den kreativa processen blir mer intressant med. I en r...

Visa mer
Sverigefinska folkhögskolan
Torget 3
953 32 Haparanda

Sverigefinska folkhögskolan - Svefi

Webbplats: svefi.net Sverigefinska folkhögskolan, "Svefi," ligger mitt på torget i Haparanda i norra Sverige, precis på gränsen till Finland och systerstaden Tornio. Svefi bildades 1973, och på den tiden var syftet att ge just sverigefinnar möjlighet att studera på finska. Det...

Läs mer om Sverigefinska folkhögskolan och visa alla utbildningar.

Highlights