Visar 1-20 av 27 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Öppen för sen anmälan / har restplatser
Visar 1-20 av 27 träffar
1
2

Ljudteknikerutbildning

Var kan jag läsa en ljudteknikerutbildning?

För att arbeta som ljudtekniker krävs oftast en utbildning inom ljudteknik på ett eller annat sätt. För dig som är sugen på att gå en ljudteknikerutbildning finns det många valmöjligheter. Du kan välja att läsa ett längre program eller en fristående kurs inom ljudteknik, ljuddesign eller musikproduktion på universitet, högskola, yrkeshögskola eller folkhögskola.

Flera skolor erbjuder utbildningar på distans men det vanligaste är i klassrum. Vill du studera utomlands erbjuder också många utländska universitet och högskolor utbildningar inom området.

En fördel är att många utbildningsinstitutioner i sina program eller kurser lär ut intervju- och inspelningstekniker samt ger dig kunskap i hur man producerar och sänder radioprogram, reklamspottar och webbljud. En bred kompetens som ger dig en möjlighet att profilera dig inom ett visst område!

Vad gör en ljudtekniker?

Att vara ljudtekniker innebär olika saker beroende på vilken arbetsplats du jobbar på men övergripande så handlar det om att sköta ljudet vid produktioner eller evenemang. Det kan gälla vid film- eller tv-inspelningar, dataspelsljudläggning, radiosändningar, musikkonserter eller teaterproduktioner. Därför är det en förutsättning att du är intresserad av både musik och teknik!

Arbetsuppgifter för en ljudtekniker utefter arbetsplats:

  • Konsert: Ljudteknikern riggar mikrofoner, högtalare, monitorer och annan ljudutrustning inför konserten. Under själva evenemanget mixar ljudteknikern ljudet.
  • Inspelningsstudio: Här spelar ljudteknikern in musikernas instrument var för sig och ställer in nivån för inspelningen. Detta så att kvaliteten ska bli så bra som möjligt. Efteråt arbetar hen med efterbearbetning och mixning.
  • Film- eller TV-inspelning: Under en TV- eller filminspelning samarbetar ljudteknikern ofta tätt med fotografen. Inför inspelningen går de igenom och väljer ut vilken typ av utrustning som passar bäst för tillfället. Under inspelningen spelar ljudteknikern in tal och annat ljud. Ibland efterbearbetar ljudteknikern materialet och lägger till ljudeffekter.
  • Radioproduktion: Ljudteknikern ställer in rätt nivåer för mikrofoner, förinspelade inslag och musik – så att allting ska låta ungefär lika högt och flyta på bra. På mindre radiostationer är det inte ovanligt att den som sänder programmet också sköter den tekniska biten själv.
  • Föreställningar inom dans, teater samt musikaler: Det är oftast här som titeln ljuddesigner används, annars kallas det för ljudtekniker. Vid en föreställning gestaltar ljudteknikern det som händer på scen med ljudeffekter, ljudlandskap och musik. Inför föreställningen är det ljuddesignerns uppgift att placera högtalare och andra ljudkällor på bästa sätt.

En ljudtekniker måste kunna ta hänsyn till platsen där ljudet ska upptas, för att ljudet ska komma till sin rätt på bäst sätt. Eftersom olika lokaler och platser har olika akustik krävs det ett vant öra, någonting du dels får genom en ljudteknikerutbildning men framför allt av erfarenhet.

Passar jag som ljudtekniker?

En ljudtekniker arbetar ofta i team med andra yrkesgrupper och personer, som artister, producenter, programledare, skådespelare och scenografer. Därför är det viktigt med en god samarbetsförmåga.

Eftersom oregelbundna arbetstider är vanligt är det bra om du är öppen för idén att i framtiden också kunna jobba helger och kvällar.

Vad kan jag jobba med?

Efter en ljudteknikerutbildning är du färdig ljudtekniker och kan jobba på en rad olika arbetsplatser:

  • Tv-stationer
  • Radiostationer
  • Orkestrar
  • Teatrar
  • Produktionsbolag
  • Inspelningsstudior
  • Filmbolag
  • Kyrkor
  • Skolor

Som inom så många andra yrken så handlar mycket om kontakter i mediebranschen. Med en ljudteknikerutbildning i ryggen har du en stor chans att lyckas! I framtiden kan du arbeta som liveljudtekniker eller som ljudtekniker inom radio, som filmljudläggare, med artister, musikproducenter och låtskrivare, som studiotekniker eller som medialärare på gymnasium. Frilansarbete och projektanställningar är vanligt, vilket ger sig en frihet att själv styra över hur mycket och när du vill jobba. Lycka till med studierna!

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 7 utbildningar inom kategorin Ljudteknik som ges utomlands?