Visa studentum.se som: Mobil

Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Antagningen stänger: vad händer nu?

Den 17 oktober är det den sista dagen för att anmäla sig till universitets- eller högskolestudier inför vårterminen 2023. Men vad händer egentligen sen? I den här artikeln har vi samlat det du behöver veta om vad som gäller när anmälan har stängt fram tills att du får ditt antagningsbesked. 

Har du gått i tankar på att börja studera till våren men inte gjort slag i saken och skickat in din ansökan? Då är det hög tid att göra det! Den 17 oktober stänger nämligen den officiella antagningsperioden för dig som vill börja studera till vårterminen 2023. 

Hitta en utbildning som passar dig här

Vad händer sen? Vi går igenom steg för steg hur processen ser ut och vad du behöver tänka på från det att du ska skicka in din ansökan tills att du får det första antagningsbeskedet.

Innan du skickar in din ansökan

Innan du skickar in din ansökan kan det vara bra att säkerställa att du har rätt behörighet till utbildningen eller utbildningarna du sökt. På det sättet undviker du otrevliga överraskningar som till exempel att du blivit struken från en utbildning du prioriterat högt. 

För att undvika eventuella misstag och förhastade beslut kan det vara bra att göra din anmälan i hyfsat god tid innan sista datum. Det är sällan en bra idé att sitta kvällen innan och bli tvingad att ta snabba beslut. 

Prioritera dina utbildningar

Om du har valt att söka till flera olika utbildningar, eller kanske till samma utbildning men vid olika lärosäten är det viktigt att komma ihåg att du själv behöver gå in och prioritera dina utbildningsval. 

Hur du prioriterar dina utbildningar har nämligen stor betydelse när antagningen sedan genomförs. Då utgår man från att den utbildning du har satt högst upp i din anmälan är den du helst vill gå. Fram till den sista anmälningsdagen kan du fritt ändra om i ordningen och ta bort eller lägga till utbildningar. 

💡 Sen anmälan

Missade du kanske att skicka in din ansökan innan sista ansökningsdatum? Ingen fara! Många universitet och högskolor håller öppet för sen anmälan till vissa utvalda kurser och program. Det kan vara bra att veta att en del av skolorna dock inte öppnar för sen anmälan förrän efter att det första antagningsbeskedet blivit publicerat.

Läs mer om sen anmälan

Det händer nu

Under oktober och november granskas din antagning. Du kommer sedan bli kontaktad via mejl där du uppmanas att kolla så att dina uppgifter stämmer. Det gör du via din profil på antagning.se. Detta görs för att antagningen ska säkerställa att inga uppgifter som registrerats blivit fel.

Väntan är över – du får ett första antagningsbesked

Den 9 december får du ditt första antagningsbesked. Det första antagningsbeskedet har också ett svarskrav, vilket innebär att du behöver lämna svar på om du är intresserad av att behålla din plats eller inte. Du har till den 19 december på dig att lämna svar. 

Oavsett om du nu har fått reda på att du kommit in på den utbildning du önskade, eller om du behöver vänta på det andra antagningsbeskedet, finns det några saker som kan vara bra att ha koll på till exempel hur du ansöker om CSN och skaffar boende. 

Detta kan vara bra att ha koll på

Tiden efter att antagningen stängt fram tills att du får ditt besked kan kännas lång men går oftast snabbare än du tror. Det kan vara bra att veta att det kan ta ett tag innan du får någon uppdatering efter att du skickat in din ansökan. Det är inget ovanligt och likadant för alla som sökt! 

Källa: antagning.se 

Senast uppdaterad: 22 nov 2022
Wilma Abrahamsson Hjärne
Digital Content Specialist

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-11-21

Hitta din masterutbildning utomlands!

Vill du plugga på avancerad nivå samtidigt som du upplever något nytt? Det finns många möjligheter för dig som har en kandidatexamen och vill studera på högre nivå utomlands. Flera länder erbjuder olika varianter av masterstudier, det gäller bara att du hittar den som passar dig!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Möt ditt framtida universitet: Lunds universitet

Lunds universitet är känt för sitt rika studentliv och sina anrika rötter. Men visste du att Bluetooth-tekniken har sin grund i forskningen där? Eller att Lund ingår i den stora Öresundsregionen med över 190 000 studenter? Läs mer om vad det innebär att studera på Lunds universitet här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Möt din framtida högskola: KTH - Kungliga Tekniska Högskolan

På Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) samlas studenter och forskare från hela världen för att studera teknik och innovation. Skolan grundades år 1827 och är idag Sveriges största- och ett av Europas främsta tekniska universitet.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in