Antagningen stänger: vad händer nu?

Den 16 oktober är det den sista dagen för att anmäla sig till universitets- eller högskolestudier inför vårterminen 2024. Men vad händer egentligen sen? I den här artikeln har vi samlat det du behöver veta!

Den 16 oktober är det sista dagen att anmäla sig till universitets- eller högskolestudier inför vårterminen 2024. Men vad händer egentligen sen? I den här artikeln har vi samlat allt du behöver veta om vad som gäller från att anmälan har stängt fram tills att du får ditt antagningsbesked. 

Har du gått i tankar på att börja studera till våren men inte gjort slag i saken och skickat in din ansökan? Då är det hög tid att göra det! Den 16 oktober stänger nämligen den officiella antagningsperioden för dig som vill börja studera till vårterminen 2024. 

Hitta en utbildning som passar dig här

Vad händer sen och hur går antagningen till? Vi går igenom steg för steg hur antagningsprocessen ser ut och vad du behöver tänka på från det att du ska skicka in din ansökan till att du får ett antagningsbesked.

Innan du skickar in din ansökan

Innan du skickar in din ansökan kan det vara bra att säkerställa att du har rätt behörighet till utbildningen eller utbildningarna du sökt. På det sättet undviker du otrevliga överraskningar som till exempel att du blivit struken från en utbildning du prioriterat högt. 

För att undvika eventuella misstag och förhastade beslut kan det vara bra att göra din anmälan i hyfsat god tid innan sista datum. Det är sällan en bra idé att sitta kvällen innan och bli tvingad att ta snabba beslut. 

Prioritera dina utbildningar

Om du har valt att söka till flera olika utbildningar, eller kanske till samma utbildning men vid olika lärosäten är det viktigt att komma ihåg att du själv behöver gå in och prioritera dina utbildningsval. 

Hur du prioriterar dina utbildningar har nämligen stor betydelse när antagningen sedan genomförs. Då utgår man från att den utbildning du har satt högst upp i din anmälan är den du helst vill gå. Fram till den sista anmälningsdagen kan du fritt ändra om i ordningen och ta bort eller lägga till utbildningar. 

💡 Sen anmälan

Missade du kanske att skicka in din ansökan innan sista ansökningsdatum? Ingen fara! Många universitet och högskolor håller öppet för sen anmälan till vissa utvalda kurser och program. Det kan vara bra att veta att en del av skolorna dock inte öppnar för sen anmälan förrän efter att det första antagningsbeskedet blivit publicerat.

Läs mer om sen anmälan

Vad händer sen?

Under oktober och november granskas din antagning. Du kommer sedan bli kontaktad via mejl där du uppmanas att kolla så att dina uppgifter stämmer. Det gör du via din profil på antagning.se. Detta görs för att antagningen ska säkerställa att inga uppgifter som registrerats blivit fel.

När får man reda på antagningen?

Den 11 december får du ditt första antagningsbesked. Det första antagningsbeskedet har också ett svarskrav, vilket innebär att du behöver lämna svar på om du är intresserad av att behålla din plats eller inte. Du har fram till den 18 december på dig att lämna svar. 

Oavsett om du nu har fått reda på att du kommit in på den utbildning du önskade, eller om du behöver vänta på det andra antagningsbeskedet, finns det några saker som kan vara bra att ha koll på till exempel hur du ansöker om CSN och skaffar boende. 

Detta kan vara bra att ha koll på

Tiden efter att antagningen stängt fram tills att du får ditt besked kan kännas lång men går oftast snabbare än du tror. Det kan vara bra att veta att det kan ta ett tag innan du får någon uppdatering efter att du skickat in din ansökan. Det är inget ovanligt och likadant för alla som sökt! 

Källa: antagning.se 

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna.

Annonser