Visa studentum.se som: Mobil

Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Allt du behöver veta om sen anmälan inför VT 2023

Har du planer på att studera till våren men insett att sista datumet för ansökan passerat? Det behöver inte innebära att tåget gått för dina framtida planer! Många skolor har utbildningar som är öppna för sen anmälan för dig som vill studera under vårterminen 2023. Vi guidar dig rätt i antagningsdjungeln!

Är du behörig till en utbildning som är öppen för sen anmälan går det att söka trots att sista ansökningsdatumet har passerat. Du behöver däremot tänka på att inte alla utbildningar är öppna för sen anmälan, så läs noga genom den information som står för utbildningen du intresserat dig för. I regel behandlas de som ansökt i tid först och gör du en sen anmälan på en utbildning eller kurs bestämmer skolan när din ansökan kommer att behandlas. När din sena ansökan har behandlats får du ett bekräftelsemejl med antagningsbesked.

Många skolor ger en andra chans

De flesta universiteten och högskolorna har öppet för sen anmälan efter att sista datumet har passerat. En del av skolorna öppnar dock inte för sen anmälan förrän efter att det första antagningsbeskedet blivit publicerat. Detta sker i december för dig som tänkt studera vårterminen 2023. Därför är det extra viktigt att du håller koll på den eller de skolor du sökt till, om just din drömutbildning öppnar upp för sen anmälan. Nedan listar vi de skolor som öppnar för sen anmälan först efter att första antagningsbeskedet har skickats ut:

 • Stockholms universitet
 • Lunds universitet
 • Umeå universitet
 • Högskolan i Skövde
 • Linköpings universitet
 • Uppsala universitet
 • Göteborgs universitet
 • SLU

Även om universitet eller högskolan du sökt till tar in sena anmälningar är det ingen garanti för att du kommer in. Det är mer av en bekräftelse på att det finns lediga platser och i slutändan handlar det som alltid om att du har den behörighet som krävs för kursen eller utbildningen.

Ändrat dig? Lämna återbud!

Skulle det vara så att du inte längre är intresserad av platsen du blivit antagen till, ska du lämna ett återbud. Detta är extra viktigt för andra som sökt utbildningen då de kan få din plats istället. Dessutom blir universitet och högskolor informerade om att du inte kommer delta och kan därmed ta bort dig från eventuella kontaktlistor. För att lämna återbud behöver du besöka Mina sidor på antagning.se.

Viktiga datum att hålla reda på

 • 15 september - Webbanmälan öppnar
 • 17 oktober - Sista anmälningsdag för de utbildningar du vill söka
 • 1 november - Sista dag att betala anmälningsavgift
 • 1 december - Sista kompletteringsdag
 • 9 december - Antagningsbesked med svarskrav
 • 19 december - Sista dagen att lämna svar
 • 22 december - Andra antagningsbeskedet

Det kan kännas snopet att ha glömt sista dagen för ansökan till din drömutbildning, men det behöver inte betyda att loppet är kört. Se till att läsa på om den eller de utbildningar du sökt och var inte rädd att höra av dig till skolan om du undrar någonting mer. Lycka till!

Till universitet- och högskoleutbildningar

Källa: Antagning.se

Senast uppdaterad: 26 sep 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-11-10

Hur vet du att privatutbildningen håller måttet?

Internationell standard för privata utbildingar som leder till jobb. SeQF-kvalificering höjer standarden för privata utbildningar och öppnar upp nya arbetsmöjligheter för studenter i hela Europa.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-29

Högskoleprovet

Ska du skriva högskoleprovet? Viktigt att komma ihåg när det kommer till högskoleprovet är att det inte är något personlighetstest. Provet mäter de kunskaper och färdigheter som är viktiga för högskolestudier.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-30

Alternativt urval

Vill du komma in på din drömutbildning men inte har tillräckligt höga betyg? Det är lätt att tro att höga betyg är allt, men det finns faktiskt andra sätt! Alternativt urval är en antagningsmetod som kan hjälpa dig att förverkliga dina drömmar. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte! Vi hjälper dig att ta nästa steg mot din framtida utbildning!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in