Visa studentum.se som: Mobil

Så börjar du nya året på topp!

Så börjar du nya året på topp

Nytt år, nya möjligheter! Löften är ofta lätta att lova men svåra att hålla. Det nya året är på många sätt en ny chans att förverkliga dina drömmar. Här är våra bästa tips på hur du förverkligar dina löften och börjar det nya året på topp!

Vid den här perioden brukar nyårslöftena hagla och vi lovar det ena och det andra. Gemensamt för våra löften är att vi vill förändra eller göra något. Och det är faktiskt precis där vi måste börja. Bestämma vad vi lovar oss själva och sen hitta viljan till att hålla det. Det låter enkelt, och det kan det också vara. Med rätt mindset och vilja är det faktiskt inte så svårt. Det är ju trots allt inte löftet i sig som gör skillnaden – viljan gör det.

Här är Studentums tips på hur du skapar ett hållbart nyårslöfte: 

  • Gör en årlig granskning. Finns det något du gjort bra förra året? Finns det något du vill göra annorlunda? Det är viktigt att uppskatta det du har åstadkommit under det föregående året. Den informationen kan du använda till att starta det nya på bästa sätt och utforma löften och mål efter svaret på frågorna.

  • Var realistisk. Det är viktigt att ha realistiska förväntningar och krav i förhållande till din livssituation och förmåga för att du ska kunna hålla ditt löfte. Ett realistiskt löfte blir lättare att hålla!

  • Du måste ha viljan. För att lyckas med ditt löfte är det viktigt att du verkligen har viljan att genomföra det. Ett realistiskt mål som du faktiskt kan genomföra gör att viljan lättare finns med!

  • Ett smart löfte. Genom att specificera och konkretisera ditt mål blir det lättare att hålla det. Ju tydligare du gör det desto mer realistiskt blir det och på så vis ökar din vilja till att nå målet. Ett smart mål innebär att det ska vara specifikt, mätbart, attraktivt, realistiskt och tidsbestämt.

  • Dela ditt löfte. Delad glädje är dubbel glädje! Ett genomtänkt löfte som är uttalat och involverar andra ökar dina chanser till att du håller löftet. Dessutom får du någon som kan stötta och pusha dig när din motivation brister.

  • Var snäll mot dig själv. Det här är nästan viktigast av allt – du ska må bra. Om du en dag inte orkar kämpa mot ditt mål så behöver du inte göra det. Det betyder inte att det är ett bakslag, utan ett litet snedsteg som inte behöver påverka ditt slutresultat. Det viktiga är vilken riktning du går emot. Se din resa mot målet som något roligt, det kommer du långt på!


Har du som mål att påbörja en utbildning men inte vet till vad? Gör vårt yrkestest och få reda på vilken utbildning som passar dig! 

Till yrkestestet

Senast uppdaterad: 04 jan 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-03-20

Studera på Kuba

Ett tropiskt klimat med blått hav och vita stränder väntar dig som vill studera på Kuba! Vad mer kan man egentligen begära? Men Kuba bjuder på mer än bara ett behagligt klimat med otroligt vackra stränder! Denna guide ger dig information om hur du kan ta klivet och studera på Kuba.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-22

Utlandsguider

Är du sugen på att plugga vidare utanför Sveriges gränser? Du är långt ifrån ensam! Det kan vara snårigt att veta hur du ska gå tillväga men bara lugn! Studentum har gjort flera guider till hur det är att studera och leva i en rad populära länder.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-07

Omöjligt att komma in på läkarprogrammet - eller?

Läkarprogrammet är en av de populäraste programmen bland universitet- och högskoleutbildningar och det kan vara svårt att komma in även om man har höga betyg. Om betygen inte räcker till så finns det en lösning - alternativt urval. Vi på Studentum har pratat med Julia Ekman som kom in på läkarprogrammet via alternativt urval. Hon berättar om processen för att komma in på läkarprogrammet på Karolinska Institutet!

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se