Visa studentum.se som: Mobil

Första antagningsbeskedet - vad behöver du ha koll på?

Ansökan till universitet och högskola inför höstterminen 2020 öppnar den 16 mars stänger den 15 april - men vad händer sen? Den 9 juli kommer  äntligen det första antagningsbeskedet! Oavsett om du har kommit in på din valda utbildning eller behöver ha lite is i magen tills det andra antagningsbeskedet kommer så finns det en del saker som kan vara bra att ha koll på!

Har du kommit in på din drömutbildning? Grattis!

Vad roligt att du har kommit in på en utbildning! Nu är det endast en del praktiska saker som ska fixas - men ta det lugnt, vi hjälper dig att ha koll på de allra viktigaste sakerna!

Kom ihåg! Det är svarskrav på det första antagningsbeskedet - du behöver tacka ja till din valda utbildning senast den 24 juli kl. 24.00!


Boende

Att skaffa boende inför studietiden är olika lätt beroende på var i Sverige du ska plugga. Många mindre högskolor erbjuder boende precis vid skolan, det vill säga på campus. I större studentstäder kan studentboendena vara mer utspridda över staden. Ofta finns det en eller flera bostadsköer du kan ställa dig i, och om du inte redan gjort det kan det vara bra att göra det nu. I vissa städer har även nationerna bostäder och köer som du kan ställa dig i.

Ett tips är att gå med i facebookgrupper där människor annonserar om att hyra bostäder. Utnyttja även ditt nätverk! Fråga alla du känner om de känner någon som har ett rum eller en lägenhet att hyra ut. 

Här hittar du mer tips och råd om att skaffa studentboende!


CSN och registrering av kurser

Om du inte redan har sökt studiemedel är de bra att göra det nu. Det går såklart bra att göra det senare också, men vänta inte för länge. Här kan du logga in och göra din ansökan!

När terminen börjar behöver du lämna en studieförsäkran innan CSN kan betala ut pengar till dig. Med studieförsäkran intygar du att du ska plugga den utbildning du blivit antagen till. I samband med detta behöver du också registrera dig på de kurser du ska läsa. Detta gäller både om du ska plugga ett program eller en fristående kurs. Registreringen gör du hos ditt universitet eller din högskola, oftast via en studentportal.

första antagningsbeskedet

Kurslitteratur

Det är alltid bra att vara förberedd, men med just kurslitteratur kan det vara svårt. Litteraturlistorna kan du ofta först komma åt precis innan din utbildning börjar och ibland ändrar läraren vad som ska ingå i början av kursen. Det kan vara bra att vänta tills första föreläsningen/seminariet för att dubbelkolla litteraturlistan med läraren som är ansvarig för kursen. 

Om du har kommit in på ett program är det ett tips att kolla med den klass som går andra året om du får köpa deras kurslitteratur.

Här hittar du mer tips om hur du bäst fixar kurslitteratur!


Lånekort på bibliotek

Något som är bra att fixa är lånekort! Du kan spara mycket pengar när du pluggar genom att låna böcker istället för att köpa dem. Förutom biblioteket på ditt universitet eller din högskola så finns det också stadsbibliotek och lokala bibliotek där du kan skaffa lånekort. I många studentstäder finns det kurslitteratur även på de vanliga biblioteken!

Kår och nation

När terminen börjar kan du gå med i en nation eller studentkår. Beroende på var du ska plugga så ser det lite olika ut. I Uppsala och Lund finns det många olika nationer och kårer att välja mellan, men i de flesta studentstäder finns det en studentkår. 

En studentkår utser studentrepresentanter till lärosätets beslutande organ och jobbar med opinionsbildning kring stressrelaterade frågor som bostäder, kollektivtrafik och kurslitteratur. Du kan påverka din studentkår genom att rösta i kårvalet. I vissa studentstäder är det kåren som anordnar fester, medan det på andra ställen är nationerna som står för den sociala biten. 

En nation är en social mötesplats för studenter och driver pubar, klubbar, restauranger och caféer. Många nationer har även bostäder och olika aktiviteter som körsång och sport. 

livet som student

För dig som väntar på det andra antagningsbeskedet

Hamnade du på en reservplats i den första antagningen? Då gäller det att ha lite is i magen. Det första antagningsbeskedet har ett svarskrav och nu kommer det vara en del som tackar nej. Om du vill behålla din reservplats så måste du tacka ja. Du kan inte ändra ordning på utbildningarna, de är placerade i den ordning som du valde när du sökte.

Den 30 juli kommer det andra antagningsbeskedet och du får då reda på om du är antagen eller reservplacerad. Du behöver inte svara på det andra antagningsbeskedet! Det är bra att hålla koll på dina meddelanden på antagning.se. Där får du information om upprop och registrering. Du kan universitet eller högskolan om du har frågor om reservantagning, registrering, upprop, schema eller kursinnehåll. 

Senast uppdaterad: 19 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-17

Möt din framtida högskola: Högskolan Kristianstad

Moderna värdegrunder och höga betyg från Universitetskanslersämbetet är Högskolan Kristianstad den högskola som hade flest sökande till höstterminen 2018. Lär känna din framtida högskola här. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-04

Så börjar du nya året på topp!

Nytt år, nya möjligheter! Löften är ofta lätta att lova men svåra att hålla. Det nya året är på många sätt en ny chans att förverkliga dina drömmar. Här är våra bästa på hur du förverkligar dina löften och börjar det nya året på topp!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-18

Studera i Tyskland

Funderar du på att studera i Tyskland? Här hittar du relevant information om utbildningssystemet i Tyskland, ansökan till studier i Tyskland, levnadskostnader i Tyskland och mycket mer.

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se