Första antagningsbeskedet – vad behöver du ha koll på?

I juli kommer första antagningsbeskedet inför höstterminen. Oavsett om du har kommit in på din utbildning eller är reserv så finns det en del praktiska saker att ha koll på.

Ansökan till universitet och högskola inför höstterminen 2024 öppnar den 15 mars och stänger den 15 april – men vad händer sen? Den 11 juli kommer äntligen det första antagningsbeskedet. Oavsett om du kommit in på din valda utbildning, eller behöver vänta på det andra antagningsbeskedet, finns en del saker att hålla koll på.

Har du kommit in på din drömutbildning? Grattis! Nu är det endast en del praktiska saker som ska fixas – men ta det lugnt, vi hjälper dig att ha koll på de allra viktigaste sakerna!

Kom ihåg! Det är svarskrav på det första antagningsbeskedet – du behöver tacka ja till din valda utbildning senast den 19 juli 2024.


Boende

Att skaffa boende inför studietiden är olika lätt beroende på var i Sverige du ska plugga. Många mindre högskolor erbjuder boende precis vid skolan, det vill säga på campus. I större studentstäder kan studentboendena vara mer utspridda över staden. Ofta finns det en eller flera bostadsköer du kan ställa dig i, och om du inte redan gjort det kan det vara bra att göra det nu. I vissa städer har även nationerna bostäder och köer som du kan ställa dig i.

Ett tips är att gå med i facebookgrupper där personer annonserar om att hyra ut bostäder. Utnyttja även ditt nätverk! Fråga alla du känner om de känner någon som har ett rum eller en lägenhet att hyra ut. 

Här hittar du mer tips och råd om att skaffa studentboende


CSN och registrering av kurser

Om du inte redan har sökt studiemedel är det bra att göra det nu. Det går såklart bra att göra det senare också, men vänta inte för länge. Här kan du logga in och göra din ansökan.

När terminen börjar behöver du lämna en studieförsäkran innan CSN kan betala ut pengar till dig. Genom att göra en studieförsäkran intygar du att du ska studera den utbildning du blivit antagen till. I samband med detta behöver du också registrera dig på de kurser du ska läsa. Detta gäller både om du ska plugga ett program eller en fristående kurs. Registreringen gör du hos ditt universitet eller din högskola, oftast via en studentportal.

första antagningsbeskedet

Kurslitteratur

Det är alltid bra att vara förberedd, men med just kurslitteratur kan det vara svårt. Litteraturlistorna kan du ofta först komma åt precis innan din utbildning börjar och ibland ändrar läraren vad som ska ingå i början av kursen. Det kan därför vara bra att vänta till första föreläsningen eller seminariet för att dubbelkolla litteraturlistan med läraren som är ansvarig för kursen. 

Om du har kommit in på ett program är det ett tips att kolla med den klass som går andra året om du får köpa deras kurslitteratur.

Här hittar du mer tips om hur du bäst fixar kurslitteratur


Lånekort på bibliotek

Något som är bra att fixa inför dina studier är lånekort! Du kan spara mycket pengar när du pluggar genom att låna böcker istället för att köpa dem. Förutom biblioteket på ditt universitet eller din högskola finns det också stadsbibliotek och lokala bibliotek där du kan skaffa lånekort. I många städer kan du hitta kurslitteratur även på de vanliga biblioteken.

Kår och nation

När terminen börjar kan du gå med i en nation, studentkår och studentförening. Beroende på var du ska plugga så ser det lite olika ut. I Uppsala och Lund finns det många olika nationer och kårer att välja mellan, men i de flesta studentstäder finns det en studentkår och flera studentföreningar.

En studentkår utser studentrepresentanter till lärosätets beslutande organ och jobbar med opinionsbildning kring studentrelaterade frågor som bostäder, kollektivtrafik och kurslitteratur. Du kan påverka din studentkår genom att rösta i kårvalet. I vissa studentstäder är det kåren som anordnar fester, medan det på andra ställen är nationerna som står för den sociala biten. 

En nation är en social mötesplats för studenter och driver pubar, klubbar, restauranger och caféer. Många nationer har även bostäder och olika aktiviteter som körsång, sport och andra fritidsaktiviteter.

livet som student

För dig som väntar på det andra antagningsbeskedet

Hamnade du på en reservplats i den första antagningen? Då gäller det att ha lite is i magen. Det första antagningsbeskedet har ett svarskrav och nu kommer det vara en del som tackar nej. Om du vill behålla din reservplats så måste du tacka ja. Du kan inte ändra ordning på utbildningarna, de är placerade i den ordning som du valde när du sökte.

Den 25 juli 2024 kommer det andra antagningsbeskedet för höstterminen 2024 och du får då reda på om du är antagen eller reservplacerad. Du behöver inte svara på det andra antagningsbeskedet. Däremot är det bra att hålla koll på dina meddelanden på antagning.se. Där får du information om upprop och registrering. Du kan kontakta universitet eller högskolan om du har frågor om reservantagning, registrering, upprop, schema eller kursinnehåll. 

Källor: antagning.se, csn.se

Beatrice Brettmar

Beatrice Brettmar

Senior Website Manager (Visa mer)
Beatrice Brettmar arbetar som Senior Website Manager på studentum.se, med ett fokus på att hjälpa studenter att hitta rätt utbildning. Beatrice är ursprungligen från Malmö, men bor och jobbar numera i Stockholm. Hon har en kandidatexamen i retorik och litteraturvetenskap från Uppsala universitet och har jobbat för studentum.se sedan 2018. Hon är expert på att tillgängliggöra utbildningsinformation och du hittar henne ofta som skribent på artiklar om behörighet, urval och olika utbildningsformer. När hon inte skriver artiklar jobbar Beatrice med utveckling av sajten. På fritiden gillar Beatrice att läsa, skriva skönlitterärt och leta efter fynd i Second hand-butiker. (Mindre)

Om

Beatrice Brettmar arbetar som Senior Website Manager på studentum.se, med ett fokus på att hjälpa studenter att hitta rätt utbildning. Beatrice är ursprungligen från Malmö, men bor och jobbar numera i Stockholm. Hon har en kandidatexamen i retorik och litteraturvetenskap från Uppsala universitet och har jobbat för studentum.se sedan 2018. Hon är expert på att tillgängliggöra utbildningsinformation och du hittar henne ofta som skribent på artiklar om behörighet, urval och olika utbildningsformer. När hon inte skriver artiklar jobbar Beatrice med utveckling av sajten. På fritiden gillar Beatrice att läsa, skriva skönlitterärt och leta efter fynd i Second hand-butiker.

Annonser