Visa studentum.se som: Mobil

Första antagningsbeskedet - vad behöver du ha koll på?

Ansökan till universitet och högskola inför vårterminen 2022 öppnar den 15 september och stänger den 15 oktober - men vad händer sen? Den 9 december kommer äntligen det första antagningsbeskedet! Oavsett om du har kommit in på din valda utbildning eller behöver ha lite is i magen tills det andra antagningsbeskedet kommer så finns det en del saker som kan vara bra att ha koll på!

Har du kommit in på din drömutbildning? Grattis! Nu är det endast en del praktiska saker som ska fixas - men ta det lugnt, vi hjälper dig att ha koll på de allra viktigaste sakerna!

Kom ihåg! Det är svarskrav på det första antagningsbeskedet - du behöver tacka ja till din valda utbildning senast den 17 december 2021.


Boende

Att skaffa boende inför studietiden är olika lätt beroende på var i Sverige du ska plugga. Många mindre högskolor erbjuder boende precis vid skolan, det vill säga på campus. I större studentstäder kan studentboendena vara mer utspridda över staden. Ofta finns det en eller flera bostadsköer du kan ställa dig i, och om du inte redan gjort det kan det vara bra att göra det nu. I vissa städer har även nationerna bostäder och köer som du kan ställa dig i.

Ett tips är att gå med i facebookgrupper där personer annonserar om att hyra bostäder. Utnyttja även ditt nätverk! Fråga alla du känner om de känner någon som har ett rum eller en lägenhet att hyra ut. 

Här hittar du mer tips och råd om att skaffa studentboende!


CSN och registrering av kurser

Om du inte redan har sökt studiemedel är de bra att göra det nu. Det går såklart bra att göra det senare också, men vänta inte för länge. Här kan du logga in och göra din ansökan!

När terminen börjar behöver du lämna en studieförsäkran innan CSN kan betala ut pengar till dig. Gebnom att göra en studieförsäkran intygar du att du ska studera den utbildning du blivit antagen till. I samband med detta behöver du också registrera dig på de kurser du ska läsa. Detta gäller både om du ska plugga ett program eller en fristående kurs. Registreringen gör du hos ditt universitet eller din högskola, oftast via en studentportal.

första antagningsbeskedet

Kurslitteratur

Det är alltid bra att vara förberedd, men med just kurslitteratur kan det vara svårt. Litteraturlistorna kan du ofta först komma åt precis innan din utbildning börjar och ibland ändrar läraren vad som ska ingå i början av kursen. Det kan vara bra att vänta tills första föreläsningen eller seminariet för att dubbelkolla litteraturlistan med läraren som är ansvarig för kursen. 

Om du har kommit in på ett program är det ett tips att kolla med den klass som går andra året om du får köpa deras kurslitteratur.

Här hittar du mer tips om hur du bäst fixar kurslitteratur!


Lånekort på bibliotek

Något som är bra att fixa inför dins studier är lånekort! Du kan spara mycket pengar när du pluggar genom att låna böcker istället för att köpa dem. Förutom biblioteket på ditt universitet eller din högskola finns det också stadsbibliotek och lokala bibliotek där du kan skaffa lånekort. I många städer kan du hitta kurslitteratur även på de vanliga biblioteken.

Kår och nation

När terminen börjar kan du gå med i en nation, studentkår och studentförening. Beroende på var du ska plugga så ser det lite olika ut. I Uppsala och Lund finns det många olika nationer och kårer att välja mellan, men i de flesta studentstäder finns det en studentkår och flera studentföreningar.

En studentkår utser studentrepresentanter till lärosätets beslutande organ och jobbar med opinionsbildning kring studentrelaterade frågor som bostäder, kollektivtrafik och kurslitteratur. Du kan påverka din studentkår genom att rösta i kårvalet. I vissa studentstäder är det kåren som anordnar fester, medan det på andra ställen är nationerna som står för den sociala biten. 

En nation är en social mötesplats för studenter och driver pubar, klubbar, restauranger och caféer. Många nationer har även bostäder och olika aktiviteter som körsång, sport och andra fritidsaktiviteter.

livet som student

För dig som väntar på det andra antagningsbeskedet

Hamnade du på en reservplats i den första antagningen? Då gäller det att ha lite is i magen. Det första antagningsbeskedet har ett svarskrav och nu kommer det vara en del som tackar nej. Om du vill behålla din reservplats så måste du tacka ja. Du kan inte ändra ordning på utbildningarna, de är placerade i den ordning som du valde när du sökte.

Den 22 december 2021 kommer det andra antagningsbeskedet och du får då reda på om du är antagen eller reservplacerad. Du behöver inte svara på det andra antagningsbeskedet! Det är bra att hålla koll på dina meddelanden på antagning.se. Där får du information om upprop och registrering. Du kan universitet eller högskolan om du har frågor om reservantagning, registrering, upprop, schema eller kursinnehåll. 

Källor: antagning.se, csn.se

Senast uppdaterad: 10 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-06-16

Kommer AI att ta ditt jobb? 10 utbildningar att satsa på

Hur automatisering och ökad användning av artificiell intelligens kommer att påverka arbetsmarknaden vet vi inte, men aktuell forskning ger oss värdefulla lärdomar om hur den kan komma att förändras. Här är tio utbildningsområden att satsa på om du vill hålla dig ajour på framtidens arbetsmarknad!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-02

Möt din framtida högskola: Handelshögskolan i Stockholm

Handelshögskolan i Stockholm är Nordens främsta handelshögskola med starka band till både näringsliv och andra universitet. Som en relativt liten skola med ca 1800 studenter läggs fokus på individen och personlig utveckling. Läs mer om din framtida högskola här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Möt din framtida högskola: Blekinge Tekniska Högskola

Blekinge Tekniska Högskola (BTH) är en av Sveriges tydligast profilerade högskolor med fokus på IT och innovation för hållbar tillväxt. Läs mer om hur det är att studera på skolan här!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in