09 jan 2023

Första antagningsbeskedet – vad behöver du ha koll på?

Ansökan till universitet och högskola inför höstterminen 2023 öppnar den 15 mars och stänger den 17 april – men vad händer sen? Den 12 juli kommer äntligen det första antagningsbeskedet. Oavsett om du kommit in på din valda utbildning, eller behöver vänta på det andra antagningsbeskedet, finns en del saker att hålla koll på.

Har du kommit in på din drömutbildning? Grattis! Nu är det endast en del praktiska saker som ska fixas – men ta det lugnt, vi hjälper dig att ha koll på de allra viktigaste sakerna!

Kom ihåg! Det är svarskrav på det första antagningsbeskedet – du behöver tacka ja till din valda utbildning senast den 12 juli 2023.


Boende

Att skaffa boende inför studietiden är olika lätt beroende på var i Sverige du ska plugga. Många mindre högskolor erbjuder boende precis vid skolan, det vill säga på campus. I större studentstäder kan studentboendena vara mer utspridda över staden. Ofta finns det en eller flera bostadsköer du kan ställa dig i, och om du inte redan gjort det kan det vara bra att göra det nu. I vissa städer har även nationerna bostäder och köer som du kan ställa dig i.

Ett tips är att gå med i facebookgrupper där personer annonserar om att hyra ut bostäder. Utnyttja även ditt nätverk! Fråga alla du känner om de känner någon som har ett rum eller en lägenhet att hyra ut. 

Här hittar du mer tips och råd om att skaffa studentboende


CSN och registrering av kurser

Om du inte redan har sökt studiemedel är det bra att göra det nu. Det går såklart bra att göra det senare också, men vänta inte för länge. Här kan du logga in och göra din ansökan!

När terminen börjar behöver du lämna en studieförsäkran innan CSN kan betala ut pengar till dig. Genom att göra en studieförsäkran intygar du att du ska studera den utbildning du blivit antagen till. I samband med detta behöver du också registrera dig på de kurser du ska läsa. Detta gäller både om du ska plugga ett program eller en fristående kurs. Registreringen gör du hos ditt universitet eller din högskola, oftast via en studentportal.

första antagningsbeskedet

Kurslitteratur

Det är alltid bra att vara förberedd, men med just kurslitteratur kan det vara svårt. Litteraturlistorna kan du ofta först komma åt precis innan din utbildning börjar och ibland ändrar läraren vad som ska ingå i början av kursen. Det kan därför vara bra att vänta till första föreläsningen eller seminariet för att dubbelkolla litteraturlistan med läraren som är ansvarig för kursen. 

Om du har kommit in på ett program är det ett tips att kolla med den klass som går andra året om du får köpa deras kurslitteratur.

Här hittar du mer tips om hur du bäst fixar kurslitteratur


Lånekort på bibliotek

Något som är bra att fixa inför dina studier är lånekort! Du kan spara mycket pengar när du pluggar genom att låna böcker istället för att köpa dem. Förutom biblioteket på ditt universitet eller din högskola finns det också stadsbibliotek och lokala bibliotek där du kan skaffa lånekort. I många städer kan du hitta kurslitteratur även på de vanliga biblioteken.

Kår och nation

När terminen börjar kan du gå med i en nation, studentkår och studentförening. Beroende på var du ska plugga så ser det lite olika ut. I Uppsala och Lund finns det många olika nationer och kårer att välja mellan, men i de flesta studentstäder finns det en studentkår och flera studentföreningar.

En studentkår utser studentrepresentanter till lärosätets beslutande organ och jobbar med opinionsbildning kring studentrelaterade frågor som bostäder, kollektivtrafik och kurslitteratur. Du kan påverka din studentkår genom att rösta i kårvalet. I vissa studentstäder är det kåren som anordnar fester, medan det på andra ställen är nationerna som står för den sociala biten. 

En nation är en social mötesplats för studenter och driver pubar, klubbar, restauranger och caféer. Många nationer har även bostäder och olika aktiviteter som körsång, sport och andra fritidsaktiviteter.

livet som student

För dig som väntar på det andra antagningsbeskedet

Hamnade du på en reservplats i den första antagningen? Då gäller det att ha lite is i magen. Det första antagningsbeskedet har ett svarskrav och nu kommer det vara en del som tackar nej. Om du vill behålla din reservplats så måste du tacka ja. Du kan inte ändra ordning på utbildningarna, de är placerade i den ordning som du valde när du sökte.

Den 27 juli 2023 kommer det andra antagningsbeskedet och du får då reda på om du är antagen eller reservplacerad. Du behöver inte svara på det andra antagningsbeskedet. Det är bra att hålla koll på dina meddelanden på antagning.se. Där får du information om upprop och registrering. Du kan kontakta universitet eller högskolan om du har frågor om reservantagning, registrering, upprop, schema eller kursinnehåll. 

Källor: antagning.se, csn.se

Senast uppdaterad: 09 jan 2023
Beatrice Brettmar
Senior Website Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-01-17

Arbetsmarknadsutbildning

En arbetsmarknadsutbildning är inriktad på ett specifikt yrke och har som mål att fylla de luckor som finns på arbetsmarknaden. Utbildningarna sker genom en praktik och lämpar sig för dig som behöver riktat stöd för att få jobb.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-04-22

Vilken utbildningstyp är du?

Är du sugen på att studera vidare men inte säker på vilken utbildningstyp du ska välja? Var bara lugn, vi hjälper dig att reda ut skillnaderna mellan de olika utbildningstyperna! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

Mat som gör dig smart – 7 livsmedel som boostar hjärnan

Att mat är viktigt kommer inte direkt som någon nyhet, men visste du att vad du äter faktiskt kan göra dig smartare? Ja, du läste helt rätt! Intelligens är i hög grad medfött, men det går att boosta hjärnan med vad du stoppar i dig. Rätt mat kan alltså förbättra ditt minne, öka ditt fokus och göra det lättare för dig att ta till dig ny information. Här är 7 livsmedel som gör dig smart(are)!  

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in