Zoomtrött? Varför du drabbas och hur du undviker det

Det senaste årets enorma ökning av videomöten och digitala föreläsningar har gett upphov till en ny slags trötthet. Men vet du vad? Det är inte du. Det är Zoom. Här får du reda på orsakerna till det nya fenomenet zoomtrötthet – och hur du undviker det.

Det senaste årets enorma ökning av videomöten och digitala föreläsningar har gett upphov till en ny slags trötthet. Men vet du vad? Det är inte du. Det är Zoom. En grupp forskare har analyserat effekten av videomöten och kartlagt fyra orsaker till det nya fenomenet: zoomtrötthet.

Sättet vi studerar på har drastiskt förändrats under coronapandemin. När högskolor och universitet gick över till distansundervisning blev digitala föreläsningar, seminarium och tentor den nya vardagen för studenter världen över. De flesta mänskliga interaktionerna har skett genom en skärm. Hur påverkas vi av det? Det ville Géraldine Fauville, universitetslektor i pedagogik vid Göteborgs universitet, tillsammans med forskare från Virtual Human Interaction Lab vid Stanforduniversitetet ta reda på. 

Kvinnor mer drabbade än män

Drygt 10 000 deltagare från hela världen har i en enkätstudie fått uppskatta känslan av trötthet eller utmattning som kan uppstå under och efter videomöten. Resultatet visar att ju fler och längre möten du har desto större zoomtrötthet upplever du. Kvinnor är i högre grad drabbade än män. Det beror på att kvinnor har längre möten och kortare pauser mellan dem. Kvinnor blir dessutom mer påverkade av de faktorer som ligger till grund för zoomtröttheten.

Därför blir du tröttare under videomöten

Vi vet att vi blir trötta, men vad är det som orsakar tröttheten? Jeremy Bailenson är professor i kommunikationsvetenskap vid Stanforduniversitetet och ingår i den forskargrupp som analyserat effekten av videomöten. Han har i en tidigare studie kommit fram till att det är dessa fyra orsaker som ligger bakom tröttheten:

  • SPEGELEFFEKTEN.

    Att se dig själv så mycket som du gör i videomöten är onaturligt. Studier visar dessutom att du i videomöten spenderar en stor del av tiden med att titta på dig själv, vilket riskerar att dra din uppmärksamhet från mötet samt till och med göra dig mer självkritisk.
  • DU KÄNNER DIG FYSISKT FÅNGAD.

    Med kameran riktad rätt framifrån blir du begränsad i dina rörelser vilket kan hämma både din kreativitet och lärandet. 
  • ALLA STIRRAR PÅ DIG.

    Tio ansikten och alla stirrar på dig! Riktigt så är det inte, men att se en skärm full av ansikten ger känslan av att uppmärksamheten är riktad mot dig hela tiden. Om den känslan sköljer över dig, tänk på studien om att de flesta faktiskt tittar på sin egen video.
  • DET ÄR MER ANSTRÄNGANDE ATT UTTRYCKA OCH TOLKA KROPPSSPRÅK.

    I videomöten har vi en tendens att att överdriva vårt kroppsspråk för att visa att vi håller med, visar uppskattning, inte förstår eller funderar. Vår intuitiva förståelse för andras kroppsspråk försämras när vi ses genom en skärm.

Känner du dig zoomtrött? Så här kan du undvika det!

➡️ Stäng eller minimera fönstret där du ser dig själv. Varva med att stänga av kameran helt under längre föreläsningar eller möten. Tips! Använder du Google Meet kan du klicka upp chattrutan för att dölja din video för dig själv utan att stänga av den för de andra deltagarna.

➡️ Pausa intrycken! Minska storleken på videomötets fönster för att göra känslan av att alla stirrar på dig mindre påtaglig, dölj fönstret helt kortare stunder och titta bort från skärmen i några sekunder då och då.  

➡️ Variera dina videosamtal med vanliga telefonsamtal. Kortare möten eller avstämningar kan med fördel tas via telefon. Passa på att stå upp, sträcka på dig eller gå en promenad under tiden.

➡️ Undvik att multitaska. Stäng ner fönster och program som kan distrahera dig, lägg undan telefonen och var närvarande i mötet eller föreläsningen. Att hoppa mellan uppgifter kan sno 40 procent av din produktivitet. Din hjärna kommer att tacka dig om du slutar att multitaska.

➡️ Koppla upp din laptop till en extern skärm och använd externt tangentbord, mus och webbkamera för att öka rörelsefriheten.

Vill du ha tips och inspiration på hur du bäst lyckas med distansstudierna? Läs artikeln: 

Så pluggar du bäst på distans

Källor: Göteborgs Universitet, Stanford University, Harvard Business Review


Annonser