Visar 1-20 av 46 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 46 träffar
1
2
3

Frisörutbildningar, hitta din utbildning här!

Frisörutbildningar

Efter din frisörutbildning kan du arbeta som frisör. Det innebär att du arbetar med människor, närmare bestämt deras hår och frisyrer. Du klipper, färgar, tonar, permanentar och skapar håruppsättningar. Vissa frisörer klipper både kvinnor och män medan andra specialiserar sig som damfrisör eller herrfrisör. Frisöryrket är väldigt kreativt, många frisörer tävlar inom branschen i prestigefyllda tävlingsevenemang.

I en frisörutbildning ingår ofta kurser i:

 • Klippning
 • Skäggklippning, rakning med kniv
 • Permanent
 • Färgförändrande behandlingar
 • Kemi
 • Huvudmassage
 • Uppsättning /brud
 • Kundservice/-psykologi
 • Arbetsmiljö/ergonomi
 • Styling och fönteknik
 • Färganalys med stil och form
 • Extensionskurs
 • Kurs I make-up

Frisörutbildning – Gymnasium och Vuxenutbildning

Det finns möjlighet att gå en frisörutbildning redan på gymnasiet (där grundutbildningen ligger inom Hantverksprogrammet), konkurrensen här är mycket hård.

Efter en gymnasial frisörutbildning så är du klar med nivå 1. Sedan krävs en lärlingsperiod på 3000 timmar på ett frisörsalong för att bli klar med nivå 2, 3, och 4 innan du får göra gesällprovet och avsluta din utbildning.

Du som kommer på efter gymnasiet att du vill bli frisör kan försöka hitta en frisörutbildning genom komvux i din hemkommun.

Privat yrkesutbildning - Det vanligaste valet av frisörutbildning

Det vanligaste sättet för vuxna att gå en frisörutbildning är privat yrkesutbildning. Dessa ger i regel en mycket god förberedelse till frisöryrket genom både teori och praktik. Frisörutbildningarna varierar i längd och pris men innefattar i regel nivå 1 av en frisörutbildning samt praktiskt och teoretiskt slutprov. Efter detta krävs, precis som efter gymnasial utbildning, 3000 timmars arbete som lärling på en frisörsalong för att avsluta även nivå 2, 3 och 4 av sin utbildning och få göra gesällprovet. De flesta skolor hjälper sina studenter att hitta en lärlingsplats.

Traineeutbildning

En traineeutbildning innebär att du börjar arbeta på en frisörsalong direkt och lär av en handledare utifrån en läroplan. Du måste själv hitta en frisörsalong som är beredd att ta emot dig som trainee och därför så kan den här vägen vara ett lite svårare alternativ.

Efter 5000 timmar på salongen och godkända delprov så har du avslutat alla nivåer och är redo för gesällprovet.

Din frisörutbildnings sista test: Gesällprovet!

Gesällprovet är ett yrkesprov som gör dig berättigad till ett gesällbrev. Gesällbrevet är något som vissa arbetsgivare på frisörsalonger kan komma att kräva av dig som gått en frisörutbildning. Det är dock inte en nödvändighet att inneha brevet för att kunna söka arbete inom branschen. Ett svenskt gesällbrev är även internationellt gångbart. Det är dock inte säkert att en utländsk motsvarighet till gesällbrevet är godkänt i Sverige. Efter att du arbetat som frisör i sex år kan du avlägga ett mästarprov, vilket är den högsta skicklighetsnivån för dig som är frisör.

Du som letar efter en frisörutbildning kan hitta utbildningar i träfflistan här ovanför. Läs mer om de respektive utbildningarna och hitta den du känner passar bäst just för dig. Lycka till med dina studier!

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 4 utbildningar inom kategorin Frisör som ges utomlands?