Komplettering för läkarprogrammet

22 okt 2011
FRÅGA
Hej! Jag går vård och omsorgs-programmet, första året på gymnasiet, (inriktning högskoleförberedande) jag vill bli läkare, alla jag träffar säger att jag ser ut som en läkare och att jag verkligen skulle passa som det, har väldigt fina meriter inom vård-praktiker och har mer kunskap inom medicin och speciellt inom psykiatri än de flesta i min ålder, (hittills har jag kunnat allt inom det vi lärt oss i skolan, sedan tidigare erfarenheter)
Jag måste ju då plugga upp vissa ämnen, hur lång tid tar de att plugga upp matte (nu heter det ju matte 1,2,3 osv..jag läser till matte 2) och naturvetenskap, biologi och de andra man måste ha?

Om jag vill plugga utomlands, hur stor är chansen att komma in där, jämfört med i sverige? vilket land är "bäst" att plugga till läkare i?
Hur bestämmer dom vilka dom antar till läkarutbildningen när de är så många som söker men få som kommer in, slumpar dom?

Tack! har massor av frågor.

Svar:

Hej Josefine,

Alternativet för dig är att efter dina gymnasiestudier gå ett så kallat Naturvetenskapligt basår. Det innehåller alla de kurser du behöver (bl.a. Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D) för att bli behörig till läkarprogrammet.

Jag skulle också råda dig att skriva högskoleprovet varje år. Det är extremt tufft att komma in på läkarprogrammet så ju högre resultat du kan få desto bättre - helst 2,0. Det brukar vara tredje gången man skriver det som resultatet blir högst. Du behöver också lägga manken till i skolan och gå ut med toppbetyg.

Danmark och Polen är väldigt populära länder bland svenska läkarstudenter. Utbildningarna där är något lättare att komma in på men du behöver fortfarande mycket höga betyg och rätt behörighet.

Här kan du läsa mer om läkarutbildningar utomlands.

Har du ytterligare frågor råder jag dig att ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare på din skola.

Stort lycka till!

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀