Utlandsstudier

Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Sök bland besvarade frågor

Senaste frågorna inom Utlandsstudier

Masterexamen i juridik utomlands
Hej jag har en kandidat examen i juridik. Jag undrar om jag kan göra Master i juridik eller psykologi i England och därmed få möjligheten till jurist examen och psykolog examen?. Tyvärr så har jag frågat min skolas yrkesvägledare men hon vet ingenting. Tack i förhand Sara
Svar:

Hej Sara!

Du kan inte studera en masterexamen i psykologi om du inte studerat en kandidatexamen i psykologi tidigare.

Jag gjorde en sökning i vår söktjänst på "utbildning i Storbritannien" samt "juridik" och dessa kom upp. Du kan lämna en intresseanmälan till någon av skolorna/utlandsförmedlarna så kontaktar de dig med mer info samt svarar på dina frågor om du uppger några i fritextfältet.

Lycka till!

Vänligen
Emma

Läsa upp betyg inför läkarprogrammet
Hej!
Jag försöker förgäves att få fram information angående möjligheten att förbättra mina betyg från gymnasium.

Jag läste naturvetenskaplig linje och har bra betyg, men inte tillräckligt bra för att komma in på läkarlinjen här i Sverige. Jag har prövat att göra Högskoleprovet, men fundera över möjligheten att "läsa upp" betygen, dvs förbättra mina betyg i kemi, matte och fysik. Går det att göra? Jag har VG och skulle behöva MVG.

Tacksam om Ni kan ge mig ett svar, så jag kan planera vidare. Jag är 21 år.

Mvh
Heidi
Svar:

Hej Heidi!

Det du kommer få göra om du vill förbättra dina betyg är att studera på egen hand och sedan göra så kallade "prövningar" på Komvux (vuxenutbildningen i din hemkommun). Du gör ett test och om du får bra resultat höjs ditt betyg i kursen. En prövning kostar cirka 500 kronor. Här kan du läsa mer under rubriken "Läsa upp betyg - hur funkar det?".

Observera att de som läser upp sina betyg på Komvux hamnar i urvalsgrupp 2 vid ansökning till universitet/högskola. Ur denna grupp blir betydligt färre antagna, detta för att de med bra betyg direkt från gymnasiet ska gynnas i urvalet. Så det är en avvägning du får göra, om dina chanser att komma in verkligen komemr öka om du studerar upp dina betyg.

Testa gärna att skriv högskoleprovet igen, man brukar få bäst resultat tredje gången man skriver.

Du vet väl att du även kan studera till läkare utomlands? Där brukar vara något lättare att komma in.

Vänligen
Emma

Språkresor och design utomlands
Hej! jag hade en fråga angående språkresor! måste man ha slutbetyg eller räcker det med samlatbetygsdokument?
sen så har jag funderingar på att läsa till modedesign/ interior design utomlands italien, new york etc.
skulle ni kunna hjälpa mig med att hitta vägen dit!?
mvh
Sara Angourani
Svar:

Hej!

Det finns många olika språkresor, med många olika skolor och företag.

Här är de som finns på Studentum

Samma sak gäller modedesign och inredningsdesign. Det finns massor av skolor och utbildningar.

Här är en sökning på Mode, design utomlands

Studera i USA - behörighet
Hej Studentum! Mitt namn är Filip Axelsson och jag har en fråga när det gäller att läsa på universitet/college i USA. Jag har läst samhällsvetenskaplig utbildning på gymnasiet med inriktnign samhäll. Jag har Väl Godkänt i nästan alla ämnen och G i resten förutom Icke godkänt i karaktärsämnena Moderna språk (tyska) del 3 & 4. Vad är kraven när det gäller snittbetyg i USA på universitet? Jag har höga betyg rakt av förutom dessa två kurser som motsvarar 200p tillsammans. MVH Filip
Svar:

Hej Filip!

Det är väldigt svårt att svara på din fråga eftersom det varierar beroende på skola, utbildning och konkurrens om utbildningsplatserna. Det bästa vore om du skaffade dig ett hum om vad du vill studera och sedan utgår därifrån. När du vet vad det är som du önskar studera kan du ta reda på om du uppfyller behörighets- och språkkraven för den valda utbildningen. Vilken bakgrund och vilket eventuellt språktest du behöver för att vara behörig varierar från skola till skola, och från utbildning till utbildning.

Här kan du läsa mer om studier i USA.

Lycka till!

Vänligen
Emma

Utlandsstudier utah gymnasium
Hej, mitt namn är Josefina, jag är 23 år gammal, jag undrar lite kring vad som krävs för att söka utbildning utomlands, jag är främst intresserad av hälsa, jag har flera års yrkeserfarenhet, jag har dock inte ett fullständigt gymnasiebetyg, jag har eng, matte och svenska avklarat från gymnasiet, finns det någon "vuxenutbildning" eller en privat utbildning då man själv bekostar sig den utbildning man vill gå? Vänliga hälsningar Josefina
Svar:

Hej Josefina!

Vanligtvis kräver utbildningar utomlands att du har samma typ av behörighet för studier som krävs i Sverige, och då är gymnasium av vikt.

Det finns säkert alternativ för dig. Jag skulle råda dig att ta kontakt med en agent/utlandsförmedlare. De hjälper dig med allt du behöver angående utlandsstudier. Här kan du läsa mer samt göra sökningar och komma i kontakt med agenter.

Lycka till!

Utlandsstudier
Hej jag vill studera internationella relationer och studera ett halvår-ett år utomlands ( Schweiz eller Belgien ) men spendera majoriteten av stuidetiden i Sverige. Det jag undrar är hurvida man kan börja studera utomlands för att sedan fortsätta i Sverige eller om man måste börja i Sverige och sedan ta ett utbytesår utomlands. Tacksam för svar. Anders Rehnberg
Svar:

Hej,

Det är lättast att börja studera i Sverige då skolan ofta kan fixa allt pappersarbete runt utbytesåret. De ser då till att du kan tillgodose det du studerar. Om du däremot vill börja med att studera utomlands och sedan fortsätta i Sverige måste du se till att utbildningarna är kompatibla så att du slipper läsa dubbelt.

Här finns mer information om utlandsstudier.

Lycka till!

Vänlig hälsning
Studentum

Komvux i Norge
Hej, Jag skulle vilja komma i kontakt med några skolor i Norge som har Komvux. Har ni samarbete med norska skolor och finns det möjlighet att få kontaktinformation till några av dom? (Det kan gärna vara någon/några mindre skolor även) Vänliga hälsningar/^ Jenny
Svar:

Hejsan Jenny!

Om du är skriven i Sverige kan du inte studera på Komvux i Norge. Man måste gå via Komvux i sin svenska hemkommun. Ville bara klargöra detta innan jag tipsar dig om vår norska systersajt Studentum.no där du kan hitta information om skolor och utbildningar i Norge.

Lycka till!

Vänligen
Emma

Examen från land utanför EU
Hej jag har en kompis som är utbildat tandläkare i sitt hemland men hon kommer från ett land som är inte i EU .Vad hon måste gör så att hon kan få först en praktik plats har i Sverige.
Svar:

Hej

Det din vän måste göra är att söka till en kompletterande utbildning för tandläkare. Dessa ges vid Karolinska institutet och Göteborgs universitet och är till för tandläkare med examen från länder utanför EU.

Personen måste sedan bli godkänd på språkprovet och kunskapsprovet för att kunna få ett särskilt förordnande. Detta gör det då möjligt att få praktik eller vikariat som tandläkare.

Lycka till! Hoppas att det går bra.

Vänlig hälsning
Benjamin

Plugga juridik i Australien
Hej,
Mitt namn är Isabelle och jag undrar vilka mattekunskaper som krävs för att läsa en utbildning i Juridik (akademisk) i Australien. Jag går andra året på Malmö Borgarskola och ska välja kurser i individuella val till nästa år. Jag har 200p kvar av dessa och jag har redan bestämt mig för att läsa Engelska C (100p), där jag också kan få ett Cambridge certificete. Men jag står och väger mellan Matte C och Spanska steg 5. I och med att jag inte vet vilka kurser som krävs för att bli antagen till att läsa juridik på ett australienskt universitet, så vet jag inte om jag bör läsa Matte C eller Spanska steg 5? Vad anser ni skulle vara bäst?

Tack på förhand!

Mvh /Isabelle
Svar:

Hej Isabelle!

Jag tror inte att någon av kurserna är ett krav för att studera juridik i Australien. Därför tycker jag att du ska studera det som du finner mest intressant och som känns rätt för dig. Fundera över vilken inriktning du vill gå i ditt framtida liv som jurist. Vill du syssla med affärsjuridik ska du kanske studera matte C, vill du jobba internationellt som jurist är goda språkkunskaper alltid bra.

Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare på din skola för att få mer råd och hjälp.

Du kan också kontakta någon av agenterna/utlandsförmedlarna som hjälper studenter som vill studera utomlands (t.ex. Study Abroad som jag vet har avtal med en skola i Sydney som har juristutbildning). Här kan du hitta fler.

Lämna gärna en intresseanmälan till någon av agenterna och ställ din fråga i formuläret så kontaktar de dig med mer info.

Vänligen
Emma

Kortare kurs utomlands
Hej,

Jag är sugen på att plugga en kortare kurs utomlands, 2-3 månader.

Finns det och i så fall, vad finns?

Jag studerar inte nu så skulle behöva fixa allt själv, vad har jag för möjligheter?

Mvh Linn
Svar:

Hej Linn!

Här kan du läsa allt du behöver veta om utlandsstudier. Du kan också hitta olika utbildningar som ges utomlands.

Kort sagt har du tre alternativ - åk på en språkresa, ta hjälp av en agent/utlandsförmedlare eller fixa allt själv.

Eftersom det brukar innebära en hel del pappersarbete att ansöka till studier i utlandet, är det många som tar hjälp av en agent. De hjälper till med allt från ansökan och översättning av betyg till att boka flygbiljett och fixa visum. Exempel på agenter är EF, Study Abroad, Study International etc.

Gör gärna en sökning i vår databas! Om du hittar något som verkar intressant så kan du lämna en intresseanmälan, då får du mer information skickat till dig.

Lycka till!
Emma

Visar 1-10 av 198 frågor
1
2
3
4
...
20

Annonser