Yrken inom hantverk

Vill du jobba praktiskt? Estetiskt? Eller kanske mer konstnärligt och kreativt? Då finns det med stor sannolikhet ett hantverksyrke för det!

Man som tillverkar smycken

Hantverk är en bred yrkeskategori som kan innebära allt från snickare till bagare eller frisör. Det yrkena har gemensamt är att de handlar om någon form av skapande. Som hantverkare arbetar du ofta med händerna men också med olika typer av maskiner och verktyg. 

Utbildningar inom hantverk hittar du till stor del inom yrkeshögskolan och folkhögskolan. Där kan du studera till exempel mode, design, inredning, florist, konsthantverk, finsnickeri, smide, hovslageri och mycket mer. Om du sitter inne på mycket kreativitet och gillar att jobba fysiskt med händerna kan hantverk vara helt rätt yrkesområde för dig.

Här kan du läsa mer om olika yrken inom hantverk


Vad kan man jobba med inom hantverk?

En del hantverksyrken är bland de äldsta yrkena som finns. Snickare, skräddare, smeder och skomakare har varit centrala för levnadsstandarden i bondesamhällen sedan forntiden. 

Idag har yrkena såklart utvecklats i takt med vårt moderna samhälle, men inom många av dem bygger arbetet fortfarande på en lång och stolt tradition av hantverksskicklighet.  

Som hantverkare kan du ha stora möjligheter att jobba som egen företagare såväl som anställd på ett företag. Beroende på din inriktning kan det handla om små till stora företag i form av allt från frisörsalonger eller bagerier till bygg- eller hantverksfirmor. 


Tillbaka till Yrkesguiden


Annonser