Hantverk kan ta många olika former. Som hantverkare kan du vara florist, glasblåsare, smed, trähantverkare, finmekaniker – listan kan göras lång. Det finns hundratals olika jobbtitlar som en hantverkare kan ha, bokstavligt talat.
Att vara hantverkare är att vara en skapare. Yrket kombinerar ofta traditionellt kunnande med modern teknik och kreativitet. Oavsett om det gäller trä, metall, textil eller kanske glas – handlar hantverk om expertkunskaper om materialet, verktygen och teknikerna som används i skapandet.
Förslag på utbildningar
Vad gör en hantverkare?
En hantverkare arbetar med att skapa, underhålla och reparera produkter inom sitt specialistområde, ofta med fokus på både estetik och funktionalitet. Arbetet kan variera stort beroende på specialisering, men handlar i grunden om manuellt arbete och skapande.
Efter en tid som yrkesverksam hantverkare kan du ta gesällbrev – en kvalitetsgaranti för att du uppfyller branschens krav på yrket. Det finns cirka 70 hantverksyrken där du kan ta gesällbrev.
När du har tagit gesällbrev och varit yrkesverksam ytterligare en tid, cirka sex år, kan du ta mästarbrev. Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet för hantverkare. För att ta mästarbrevet krävs det också kompetens inom företagande och, för vissa yrken, att du har gått en mästarutbildning.
Gesäll- och mästarbrev utfärdas av Sveriges hantverksråd och kraven för mästarbrev anges i Lag och Förordning om Mästarbrev för hantverkare (SFS 1995:1255 och SFS 1995: 1256).
Vilka arbetsuppgifter har en hantverkare?
Dina arbetsuppgifter beror såklart helt på vilken typ av hantverkare du är, men generellt sett är några vanliga uppgifter att:
- skapa, bygga och konstruera produkter eller föremål
- reparera och anpassa befintliga produkter eller föremål
- hantera och behandla olika material
- använda olika verktyg och maskiner
- driva företag och sköta kundkontakt.
Så utbildar du dig till hantverkare
Att bli hantverkare kräver både praktisk skicklighet och teoretisk kunskap. Det finns olika utbildningsvägar beroende på vilken typ av hantverk du vill specialisera dig på, men du kommer att behöva någon form av praktisk utbildning för att kunna lära dig ett hantverksyrke.
Utbildningar till hantverkare
Det finns massor med spännande alternativ för dig som vill utbilda dig till hantverkare – det gäller bara att lista ut vilken typ av hantverk du vill rikta in dig på! Praktiska utbildningar inom hantverk finns inom olika skoltyper.
💡 På folkhögskolan kan du hitta spännande och kreativa hantverksutbildningar till exempelvis design, teckning, konst, keramik eller silversmide.
💡 Inom komvux och yrkesvux kan du hitta praktiska utbildningar som är runt ett till två år långa och riktar in sig på hantverksyrken som florist, glasarbetare eller frisör.
💡 Inom yrkeshögskolan är utbildningarna ofta cirka två år långa. Inom YH-utbildningar finns till exempelvis möbelsnickare, hovslagare, drejare och skräddare.
💡 Även privata yrkesutbildningar kan vara ett alternativ för dig som vill bli hantverkare. Längden på utbildningarna kan variera och här hittar du utbildningar till allt från bokbindare till tatuerare.
💡 Konst- och kulturutbildningar till hantverkare finns med mer estetisk inriktning inom olika områden som väv, trä, metall och textil.
💡 Inom högskola och universitet är utbildningarna ofta mer inriktade på design och mode, men det finns även en del kandidat- och masterprogram i konsthantverk med olika inriktningar.
Egenskaper du behöver som hantverkare
🎨 Kreativ
Som hantverkare är du en skapare, den kreativa delen av arbetet är viktig.
🧵 Tålmodig
Dina arbeten behöver alltid hålla hög kvalitet för att skapa och behålla dina kunders förtroende.
🔎 Noggrann
Kvalitet är a och o för en hantverkare, och den sitter i detaljerna.
👌 Koordination
Dina händer kommer troligtvis vara dina viktigaste redskap som hantverkare och ett mått av fingerfärdighet behövs inom de flesta hantverksyrken.
Vad tjänar en hantverkare?
Ta reda på genomsnittslönen för hantverkare, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.
Källor: Företagarna, Sveriges Hantverksråd