Så blir du hantverkare

Det finns många olika typer av hantverkare, det de alla har gemensamt är att hantverk handlar om att skapa saker – med händer och/eller verktyg och maskiner.

Tjej i verkstad med syverktyg

Hantverk kan ta många olika former. Som hantverkare kan du vara florist, glasblåsare, smed, trähantverkare, finmekaniker – listan kan göras lång. Det finns hundratals olika jobbtitlar som en hantverkare kan ha, bokstavligt talat. 

Att vara hantverkare är att vara en skapare. Yrket kombinerar ofta traditionellt kunnande med modern teknik och kreativitet. Oavsett om det gäller trä, metall, textil eller kanske glas – handlar hantverk om expertkunskaper om materialet, verktygen och teknikerna som används i skapandet.

Hitta din hantverksutbildning här

Vad gör en hantverkare? 

En hantverkare arbetar med att skapa, underhålla och reparera produkter inom sitt specialistområde, ofta med fokus på både estetik och funktionalitet. Arbetet kan variera stort beroende på specialisering, men handlar i grunden om manuellt arbete och skapande. 

Efter en tid som yrkesverksam hantverkare kan du ta gesällbrev – en kvalitetsgaranti för att du uppfyller branschens krav på yrket. Det finns cirka 70 hantverksyrken där du kan ta gesällbrev. 

När du har tagit gesällbrev och varit yrkesverksam ytterligare en tid, cirka sex år, kan du ta mästarbrev. Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet för hantverkare. För att ta mästarbrevet krävs det också kompetens inom företagande och, för vissa yrken, att du har gått en mästarutbildning. 

Gesäll- och mästarbrev utfärdas av Sveriges hantverksråd och kraven för mästarbrev anges i Lag och Förordning om Mästarbrev för hantverkare (SFS 1995:1255 och SFS 1995: 1256). 

Vilka arbetsuppgifter har en hantverkare? 

Dina arbetsuppgifter beror såklart helt på vilken typ av hantverkare du är, men generellt sett är några vanliga uppgifter att: 

  • skapa, bygga och konstruera produkter eller föremål 
  • reparera och anpassa befintliga produkter eller föremål 
  • hantera och behandla olika material 
  • använda olika verktyg och maskiner 
  • driva företag och sköta kundkontakt. 

Så utbildar du dig till hantverkare

Att bli hantverkare kräver både praktisk skicklighet och teoretisk kunskap. Det finns olika utbildningsvägar beroende på vilken typ av hantverk du vill specialisera dig på, men du kommer att behöva någon form av praktisk utbildning för att kunna lära dig ett hantverksyrke.

Utbildningar till hantverkare

Det finns massor med spännande alternativ för dig som vill utbilda dig till hantverkare – det gäller bara att lista ut vilken typ av hantverk du vill rikta in dig på! Praktiska utbildningar inom hantverk finns inom olika skoltyper. 

💡 På folkhögskolan kan du hitta spännande och kreativa hantverksutbildningar till exempelvis design, teckning, konst, keramik eller silversmide. 

💡 Inom komvux och yrkesvux kan du hitta praktiska utbildningar som är runt ett till två år långa och riktar in sig på hantverksyrken som florist, glasarbetare eller frisör. 

💡 Inom yrkeshögskolan är utbildningarna ofta cirka två år långa. Inom YH-utbildningar finns till exempelvis möbelsnickare, hovslagare, drejare och skräddare. 

💡 Även privata yrkesutbildningar kan vara ett alternativ för dig som vill bli hantverkare. Längden på utbildningarna kan variera och här hittar du utbildningar till allt från bokbindare till tatuerare. 

💡 Konst- och kulturutbildningar till hantverkare finns med mer estetisk inriktning inom olika områden som väv, trä, metall och textil.  

💡 Inom högskola och universitet är utbildningarna ofta mer inriktade på design och mode, men det finns även en del kandidat- och masterprogram i konsthantverk med olika inriktningar.


Egenskaper du behöver som hantverkare

🎨 Kreativ 

Som hantverkare är du en skapare, den kreativa delen av arbetet är viktig. 

🧵 Tålmodig 

Dina arbeten behöver alltid hålla hög kvalitet för att skapa och behålla dina kunders förtroende. 

🔎 Noggrann 

Kvalitet är a och o för en hantverkare, och den sitter i detaljerna. 

👌 Koordination 

Dina händer kommer troligtvis vara dina viktigaste redskap som hantverkare och ett mått av fingerfärdighet behövs inom de flesta hantverksyrken. 

Vad tjänar en hantverkare? 

Ta reda på genomsnittslönen för hantverkare, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för olika typer av hantverkare här


Källor: Företagarna, Sveriges Hantverksråd

Vanliga frågor

  • Idag är det brist på många typer hantverkare – många företag har rapporterat svårigheter med nyrekrytering. Vilka yrken det är störst brist på kan variera i olika delar av landet, men några exempel på bristyrken är plåtslagare, murare och snickare.

  • Det finns många yrken som kan ingå i kategorin hantverk, exakt hur många de är beror lite på hur man väljer att kategorisera dem. Det går att lista över 300 stycken, där allt från elektriker och fotograf till urmakare och bokbindare ingår.

  • Generellt sett behöver du någon form av utbildning, men exakt vilken utbildning beror på vilken typ av hantverksyrke du vill söka till. För vissa yrken kan det finnas formella utbildningskrav, medan det för andra yrken läggs mer vikt vid praktisk erfarenhet. För att du ska få en bra grund att bygga upp din yrkeserfarenhet på är någon form av utbildning alltid ett bra alternativ.

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser